ECB nepřekvapila, dolar posílil a pokles úroků u hypoték už brzdí

232
hypoteky
V roce 2019 se stala Christine Lagardeová prezidentkou Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem. Za tu dobu si vysloužila přezdívku „madam inflace“. / Foto: ECB

Evropská centrální banka na svém zasedání [11.4.] úroky nezměnila. Mezitím Amerika překvapila růstem inflace a dolar posílil vůči euru. V Česku zůstala inflace na 2% hodnotě a došlo k dalšímu poklesu úroků u hypoték. Ten však brzdí.

Rada guvernérů Evropské centrální banky [ECB] ponechala na svém zasedání v tomto týdnu podle očekávání základní úrokovou sazbu beze změny na 4,50 procenta. Úrokové sazby se tak nezměnily páté zasedání po sobě. ECB nicméně naznačila, že by se mohlo blížit jejich snížení.

„Pokud by aktualizované hodnocení Rady guvernérů, pokud jde o výhled inflace, dynamiku jádrové inflace a sílu transmise měnové politiky, dále posílilo její důvěru, že se inflace udržitelně blíží k našemu cíli, bylo by namístě stávající úroveň měnové restrikce zmírnit,” uvedla banka ve své tiskové zprávě.

Podle analytiků ECB trhům vyslala neutrální signál. Úrokové sazby podle očekávání zůstaly beze změny. Na tiskové konferenci se prezidentka Christine Lagardeová podle ekonoma Komerční banky [KB] Jaromíra Gece „tradičně nechtěla zavazovat k načasování prvního cutu“.

„Další kroky podmínila novými daty. Nepřímo však připustila, že několik členů vedení ECB bylo připraveno snížit sazby už na tomto zasedání. […] Finanční trhy si celkově z tohoto zasedání odnáší, že červnové snížení úrokových sazeb o 25 bb je stále nejpravděpodobnější scénář,“ dodává ekonom KB.

Lagardeová rovněž odmítla, že by politika ECB výrazněji závisela na americkém FEDu. Aktuálně trhy do konce letošního roku čekají od FEDu zhruba dvě 25bodové snížení základní úrokové sazby.

Díky inflaci dolar zvítězil na plné čáře

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v březnu zrychlil na 3,5 procenta z únorového tempa 3,2 procenta. Tento týden vývoj oznámilo americké ministerstvo práce. Březnová inflace byla o něco vyšší, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters předpovídali zrychlení meziročního růstu cen na 3,4 procenta.

„Středeční zveřejnění vyšší než očekávané americké inflace bylo na globálním devizovém trhu zlomem, z nějž vyšel jako jasný vítěz americký dolar,“ říká hlavní ekonom KB Jan Vejmělek.

Měnový pár USD/CZK od roku 2018 do 13.04. / 13:00

[Zdroj: xStation5]

Dolar proti euru si v celotýdenním hodnocení připsal více než procento a půl, když se během páteční seance posunul až k 1,065 USD/EUR. Takto silný byl dolar naposledy na počátku loňského listopadu.

„Proti očekávání vyšší březnovou inflaci trhy interpretovaly tak, že nebude třeba ze strany FEDu spěchat se snižováním sazeb,“ upozorňuje Vejmělek.

Jak se vývoj odrazil na koruně

Zároveň přidává vývoj na koruně, která zažila poměrně volatilní týden. Její kurz vůči euru startoval na cca 25,30 CZK/EUR, aby v polovině týdne otestoval cca 25,45 CZK/EUR a v jeho závěru směřoval naopak pod 25,35 CZK/EUR.

Kromě výše zmíněného vlivu globálně silnějšího dolaru byl kurz české koruny ovlivňován tuzemskými daty. Zde jsme se hned na počátku týdne dočkali spíše povzbudivých únorových dat z reálné ekonomiky v podobě silné meziměsíční dynamiky průmyslové a stavební produkce. A potěšila i únorová průmyslová produkce z Německa.

Průmysl v únoru překvapil strmým růstem nových zakázek

Pokud jde o domácí inflaci, trhy se podle hlavního ekonoma KB obávaly, že březnové číslo může skončit pod inflačním cílem, což se nakonec nepotvrdilo. Tuzemská inflace se druhý měsíc v řadě držela přesně na dvou procentech. To odpovídalo průměrnému analytickému očekávání.

Inflace: Potraviny v Česku meziročně zlevnily o šest procent 

Jádrová inflace po únorových 2,8 procenta meziročně v březnu klesla na 2,7 procenta. To pod prognózou České národní banky ve výši 3,3 procenta.

Úroky u hypoték klesají, ale jen mírně

Makroekonomickou zprávu tento týden přinesla i Česká bankovní asociace [ČBA] prostřednictvím svého pravidelného ČBA Hypomonitoru. Podle něj banky a stavební spořitelny poskytly v březnu letošního roku hypoteční úvěry přesahující 18 miliard korun. Meziměsíčně objem poskytnutých hypoték oproti únoru vzrostl o více než 15 procent. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší bezmála o polovinu.

„Nárůst březnové aktivity na hypotečním trhu oproti únoru však bývá běžný, po zohlednění tohoto sezónního vlivu tak meziměsíční objem vesměs stagnoval,“ uvedli zástupci ČBA s odkazem, že meziroční nárůst souvisí s nízkou srovnávací základnou loni.

Měsíční splátka průměrné hypotéky v závislosti na délce splatnosti a úrokové sazbě

[Zdroj: ČBA Hypomonitor]

Průměrná hypoteční sazba u nových úvěrů v březnu pokračovala v rychlejším poklesu. Snížila se na 5,19 procenta [viz zelený sloupec na grafu výše, pozn. red.] z únorových 5,36 procenta. To je stále nejnižší hodnota od června roku 2022.

A jak říká hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler i zde hraje roli vývoj v USA: „Pomalejší pokles americké inflace vedl trh k dalšímu přehodnocení rychlosti snižování úrokových sazeb ze strany FEDu. To dopadlo na mnoho úrokových sazeb včetně těch tuzemských. Tržní sazby delších splatností se tak během dubna dostaly na nejvyšší úroveň v letošním roce a budou tak dosavadní relativně rychlý pokles hypotečních úroků brzdit.“

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here