Putin nemá dost vojáků k obsazení rusko-finské hranice

9162
finske
Foto: NATO

Pokud Rusko chtělo zastrašit Finsko, svého západního souseda, že po jeho vstupu do NATO rozmístí jednotky podél společné hranice, pak se přepočítalo. Bylo by k tomu totiž zapotřebí hodně vojenských jednotek, které Rusko ale nemá.

V článku Putin miscalculated on Finland´s border to píše bruselský server Politico. Ten blíže rozebírá i nedávné vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina pro státní agenturu RIA.

„Mívali jsme s Finskem ideální vztahy. Neměli jsme navzájem žádné sporné body, ani teritoriální, ani jiné. Neměli jsme tam ani vojenské jednotky, všechny jsme odtamtud stáhli. A to ani po připojení Finska k NATO. Bylo to jejich rozhodnutí. Ale jestliže tam dosud nebyly naše vojenské jednotky, tak teď tam budou,“ postěžoval si Putin v rozhovoru.

To je ovšem nemožné, píše Politico. Argumentuje tím, že tato hranice měří více než 1 300 kilometrů. Finsko je nově pod ochranným deštníkem NATO. A hlavně, Rusko nemá vojáky. Ty, co má, jsou na Ukrajině.

Většina oblastí na finské hranici je doslova divočina, kde není možné využít moderní bojovou techniku. A nyní jsou ruské jednotky navíc rozptýlené. Po invazi na Ukrajinu Kreml z tohoto území stáhl své jednotky rozmístěné původně poblíž hranice s Finskem. I když tento krok Putin vysvětloval tak, že jde o přátelské gesto ze strany Ruska.

Finská hranice jako život v divočině

Ačkoliv ruský ministr obrany Sergej Šojgu po vstupu Finska do NATO otevřeně vyhrožoval rozmístěním vojáků k finské hranici, tak se žádné jednotky k hranicím nepřesunuly. Finové navíc vědí, že ruské ozbrojené síly se těžce potýkají s nábory dostatečného počtu vojáků potřebných ve válce s Ukrajinou.

„Stále však ještě mají v Kamence, poblíž Petrohradu, asi 50 kilometrů od hranice 138. motostřeleckou brigádu,“ říká penzionovaný generál Pekka Toveri, bývalý šéf finské vojenské rozvědky a nedávno zvolený člen finského parlamentu.

Finsko se stalo 31. členem Severoatlantické aliance

„Posádka je ale vylidněná, všechny bojeschopné jednotky jsou na Ukrajině. A všech pět brigád umístěných poblíž hranic bylo na polovině stavu už před válkou,“ upřesňuje situaci.

Podle Toveriho je tak ruská pozice z dlouhodobého pohledu bez perspektivy na úspěch.

„Rusové nebudou mít do roku 2030 dostatek zdrojů, aby vybudovali infrastrukturu, vyrobili těžké zbraně a obsadili potřebným počtem vojáků společnou hranici,“ říká.

„Finský terén je tam velmi složitý pro pohyb vojenských jednotek, jak se o tom Sověti přesvědčili během 2. světové války. Tehdy svoji operaci nazvali ´bažinatý les´, a jsou zde zapotřebí speciálně vytrénované a vyzbrojené jednotky, které ale nemají,“ dodává.

Na rusko-finské hranici je mrtvo. Vlaky už cestující nevozí

Co se týče Ruska, Putin koncem loňského roku oznámil, že má na Ukrajině 617 000 vojáků. A uvažuje o jejich dalším posílení. Tento stav chce zvýšit na 1,32 milionu mužů. Ministr obrany Šojgu uvažuje dokonce o povolání 1,5 milionu mužů do roku 2026. Zda se mu podaří udržet pravidelné nábory do armády, ale jisté není. A je to spíše nepravděpodobné, uzavírá server Politico.

–AM–

6 KOMENTÁŘE

  1. Článek je naprostý blábol, vůbec nereflektuje Ruskou jadernou doktrínu a počítá se s tím, že čtenář je trochu mentálně zaostalý. Rusku bude stačit na “zneprůchodnění” této hranice jediný Satan a bude konec hry. Nepotřebují fyzické vojáky, toto v článku nebylo vůbec zvažováno, jen Politico chtělo dokázat jak to bude pro Finsko – NATO snadné tudy zaútočit – naprostá blbost. Příště zkuste v Poliiticu trochu myslet.

    • Ano, Rusko tam nepotřebuje vojáky hlavně proto že se na Rusko nikdo nechystá zaútočit. Tak jednoduché to je. Rusko ale napadá jiné státy, vraždí a u nás zařadilo už dva naše občany.

        • Panebože Jindřichu, ty jsy pěkně proruský poťouchlo, ty asi nepamatuješ 68 a 48 a komunismus ti asi nic neříká, ten měl hned po revoluci Havel zakázat, jako extrémistickou oranizaci, což ho do konce života mrzelo, že to neudělal. A DLR a LLR byla odjakživa Ukarijinská tak co to tady meleš za kraviny, že zaútočily “snad na Ruskou zemi”? ty blázne blaznivej. Vždyť si hájí svou republiku !!! Jestli chtěli chránit své občany, což byla jen zámiňka, tak ať si je vezmou do Ruska a ne aby si ukradli kus cizí země a vraždily civilisty. A Krym nikdy nebyl také Ruský jak se milně domníváš, ten byl Tatarský a Turecký kdyby sis laskavě přečetl pravdivou historii a ne to co tvrdí pošahaný a vymaštěný Putinovci. Kdyby ti soused si začal dělat nároky na tvůj obývák a nebo zahradu aby si ji připjil ke své, tak asi byl mluvil jinak ty tydýte. To je neskutečné jací pobláznění Češi ještě chodí po naší zemi…. Že takový ubožáky země vůbec nosí….

          • Fialův vymaštěnče co zase blábolíš ? Za vším hledej vlastizrádce levobočka TGM i stejného všeho schopného kulisáka z hrádečku. Z jednoho zadku jste vždy vlastizrádní bolševici vylezli a hned jste se ještě více zavrtali do špíny USA.

  2. Ty jsi sám bolševik jako hrom a asi o tom ani nevíš. A o Fialovi jsem nepsal ani slovo. je vidět, že jsi zaujatej a pěkně vymaštěnej tydýt !!! Tvé názory jsou toho jasným důkazem. Běž si za svejma bratry do Moskvy a už se nevracej!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here