Důchodová reforma přehledně: Podle premiéra Fialy je i sociálně citlivá

6266
duchodova_reforma
Premiér Petr Fiala veřejnosti oznamuje, že jeho vláda schválila balík důchodových změn. Ty začnou postupně platit od příštího roku. / Foto: Úřad vlády ČR

„Naše důchodová reforma je i sociálně citlivá,“ řekl dnes [30.4.] premiér Petr Fiala [ODS] při představování vládou schválené takzvané důchodové reformy.  Pravdu měl, ale jen částečně. Některé změny jdou i proti budoucím důchodcům. 

Vláda v nastavení čerpání, nároku i výpočtu důchodových dávek, nejen těch starobních, ale i pozůstalostních a invalidních, schválila mimo velkých změn, jako je třeba prodloužení odchodu do penze, i několik významných praktických změn. Mezi takové kroky patří zaváděný rodinný vyměřovací základ. Díky němu se do výpočtu důchodové dávky započítá i doba strávená péčí o závislou osobu a výchova dětí. Při výpočtu důchodu se bude vycházet z průměrné mzdy v daném období.

„Jde o odměnu za starost o blízké osoby a za péči o děti, ty budou nově oceněni za to, že se chovají odpovědně vůči společnosti,“ řekl ke změně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL], jehož resort změny v důchodech připravil.

Dodal, že pracujícím rodičům v době čerpání rodičovské dovolené se přičte jejich výdělek k rodinnému vyměřovacímu základu. Tento systém by měl v následujících letech nahradit dávku výchovné [500 Kč/dítě]. S výjimkou rodičů se třemi a více dětmi. U nich se zohlední jak rodinný vyměřovací základ, tak jim i v budoucnu zůstane 500 Kč měsíčně k důchodu za každé jedno vychované dítě.

„Všem, kdo dostali výchovné, bude garantováno, že jim zůstane nadále jako součást důchodů,“ ubezpečil všechny současné důchodce, které se obávají, že o výchovné přijdou, ministr Jurečka.

Důchodová reforma zavádí minimální výši důchodu

Takzvaná důchodová reforma zavádí i minimální důchody na úrovni 20 procent průměrné mzdy v národním hospodářství. To ale za předpokladu, že daný žadatel o něj splňuje druhou z podmínek nároku na důchod, kterou je vedle dosažení důchodového věku i splnění určitého počtu let odvodů důchodového pojištění. Taková doba dnes až na výjimky činí 35 let. Za prosociální důchodovou změnu někteří z představitelů vládních stran označili i rozšíření okruhu uznaných náročných profesí, které půjdou do státní penze až o pět led dříve, aniž by jim stát ponížil měsíčně vyplácenou penzi.

Dosud tuto výsadu čerpají profesionální hasiči a zdravotničtí záchranáři. Od příštího roku se okruh profesí s nárokem na dřívější odchod do penze rozšíří například o kováře, svářeče, zedníky, některé sociální pracovnice a specializované zdravotní sestry. Odhadem má jít podle Jurečky zhruba o 120 tisíc osob.

Náročné profese: Plný důchod dostane dříve asi 120 tisíc lidí

K dalším opatřením k narovnání vyplácených důchodů mezi ženami a muži povede možnost, aby si manželé nebo partneři rozdělili vyměřené základy pro výpočet důchodu. A to tak, aby se mezi ně rovnoměrně rozložily a částky dosáhly stejné výše vypláceného důchodu. Novela počítá se zavedením této novinky od roku 2027.

„Opatření má za cíl zajistit vyšší důchod partnerovi, který měl nižší příjem v produktivním věku,“ objasnil důvody změny ministr Jurečka.

Jako náhradní doba pojištění u přiznávání důchodu se bude nově započítávat doba doktorandského studia. To za podmínky jeho úspěšného dokončení. V programovém prohlášení koaliční vláda ale také má, že do náhradní doby zahrne veškerou dobu studia, nikoli jen doktorandů. Ke škodě studentů na toto opatření vláda i přes sliby nepřistoupila.

Na předčasný důchod už mohou budoucí generace zapomenout

Součástí novely je i snížený pojistný odvod pro zaměstnance pracující přes důchod. Postupné navyšování důchodu za práci v důchodu by nahradilo snížení odvodu na sociální pojištění o 6,5 procenta. To jak u zaměstnanců, tak živnostníků, sazba pro zaměstnavatele se nezmění.

Premiér Fiala slibuje za deset let důchod přes 30 tisíc Kč

Na druhou stranu vládní balík důchodových změn přináší změny, které svým způsobem jdou proti budoucím důchodcům. Jednou z nich je zpřísnění podmínek nároku na předčasný důchod. Ten dostanou lidé oproti vyššímu a trvalému ponížení důchodu. A zatímco nyní jej lidé čerpají až pět let před státem určeným důchodovým věkem, tak podle důchodové reformy ho dostanou nejdříve tři roky před důchodem. Navíc za podmínky, že si důchodové pojištění platili alespoň 45 let.

„Důchodová reforma myslí i na předčasné důchody a myslí i na lidi, kteří začali pracovat už od svých 18 let a odpracují si 45 let,“ řekl ke změnám u předčasných penzí předseda vlády Petr Fiala.

Vyzdvihl, že za jeho vlády přesáhl průměrný důchod v Česku 20 tisíc korun. Zatímco v roce 2021 byl průměrný důchod kolem 15 tisíc korun.

„A odhad je, že v roce 2035 by s naší důchodovou reformou mohl být důchod přes 30 tisíc korun,“ dodal premiér Fiala.

Prezident Pavel vzývá u důchodů kompromisy. Ale jaké kompromisy?

Tím narazil na nejcitlivější ze změn koaliční důchodové reformy, kterou je posouvání věku odchodu do důchodu nad současnou věkovou hranici 65 let. Ta se začne postupně prodlužovat s tím, jak se bude prodlužovat průměrná délka dožití lidí v České republice. Přesný věk odchodu do důchodu se lidé podle změn ale dozvědí až v jejich 50 letech. Předsedové vládních stran u tohoto opatření upozornili, že změny ve věku pro nárok na odchod do důchodu se nedotknou ročníků 1965 a starších. Ostatní už musejí počítat s postupným navyšováním této hranice. A také se zajištěním si dalších zdrojů pro život v budoucí penzi.

Výdaje na důchody rostou rychleji než příjmy

Výdaje ze státního rozpočtu na výplatu důchodů v posledních letech oproti příjmům neúměrně narůstají. Nyní tvoří asi třetinu celkových výdajů státu. Loni stát na důchodech vyplatil 685,3 miliardy korun. To je meziroční nárůst o 97,2 miliardy korun [+17 %].

Oproti tomu příjmy do této kapitoly rostly o osm procent. Účet důchodového pojištění na konci roku 2023 skončil v minus 72,8 miliardy korun. To je dosud nejhorší výsledek.

Udržení důchodového systému v mírně záporných číslech si vláda slibuje především od zvyšování věku pro odchod do penze. Podle podkladů k novele může taková změna v budoucích letech snížit výdaje na důchody o 1,2 procenta hrubého domácího produktu [HDP]. Plánované snižování důchodů pak podle vlády výdaje na ně sníží rovněž zhruba o 1,2 procenta HDP.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Co tahle vlastizrádná hrůzovláda hyen se slizkým teologem předvedla bude trvat 30 let, než to někdo dá dohromady. Voliči slepenců i podpisovače amorálního kontráše PP, už skákejte do Macochy. Tak hluboce v rektu nebylo Česko ani za éry RVHP-VS- SSSR, jako nyní v zad… EU-EK -USA i agresora NATO.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here