Jurečka: Rodičům s 3 a více dětmi výchovné zůstane

44067
rodicum
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka / Foto: Úřad vlády ČR

Výchovné 500 korun na dítě za pár let nahradí rodinný vyměřovací základ, jenž při výpočtu důchodu zohlední dobu strávenou na rodičovské dovolené podle v té době průměrné mzdy. Rodičům se třemi a více dětmi k tomu ale zůstane i výchovné.

Opatření je součástí důchodové reformy, kterou ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] blíže představil dnes 15.11.] na tiskové konferenci. Její návrh odesílá resort následující den do meziresortního připomínkového řízení.

V navrhované novele Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] podle ministra Jurečky mimo jiné narovnává podmínky pro rodiče s dětmi. Ty systém podle něj dosud trestal za to, že vychovávají děti. Doba strávená na rodičovské dovolené jim o tisíce korun snižovala výši starobního důchodu. Změnu přinese právě chystaná novela o důchodovém pojištění. Ta zavádí nový nástroj, takzvaný rodinný vyměřovací základ.

„Rodinný vyměřovací základ bude oceňovat dobu strávenou na rodičovské dovolené výší průměrné hrubé mzdy v daném roce,“ uvedl ministr Jurečka.

Případně se v něm zohlední i výdělek. Pokud si rodič na rodičovské dovolené třeba přivydělával. V současné době se sice doba strávená na rodičovské dovolené započítává jako náhradní doba pojištění při posuzování nároku na starobní penzi, ale s nulovým příjmem. Pokud si rodič v té době nevydělává a neodvádí z příjmů důchodové pojištění. Což se v konečném důsledku negativně propisuje do výše starobního důchodu u seniorek.

„Je to řešení té příčiny, kterou tady desítky let máme. Rodiče byli tím systémem potrestáni za to, že se věnovali výchově dětí,“ vysvětlil důvody zavedení rodinného vyměřovacího základu Jurečka.

Rodičům s třemi a více dětmi zůstane i výchovné

Rozdíl v důchodech, kdy penze žen jsou dlouhodobě i o tisíce korun nižší než důchody mužů, zčásti dorovnalo od ledna 2023 zavedené výchovné. Jde o měsíční dávku 500 korun na dítě, které daný rodič, obvykle tedy žena, vychoval. Tato dávka podle Jurečky ale řeší pouze důsledky systémové nerovnosti. K jejímu odstranění podle něj dojde až se zavedením rodinného vyměřovacího základu do praxe.

Na předčasný důchod už mohou budoucí generace zapomenout

V tu dobu ale přestane sociální správa přiznávat dávku výchovného. Jelikož ji nahradí započtení průměrné hrubé mzdy v době rodičovské dovolené při výpočtu důchodu u daného rodiče.

Jak ale ministr Jurečka upozornil, rodiče s třemi a více dětmi dostanou výchovné i po zavedení rodinného vyměřovacího základu. Tedy těmto rodičům se započítá do důchodu jak rodinný vyměřovací základ, tak jim úřady k důchodu dají i měsíční dávku výchovného.

„To proto, aby tam byl vyšší oceňovací faktor. Ten ocení rodiče, kteří mají tu odvahu a mají tři a více dětí,“ vysvětlil.

Rodinný vyměřovací základ se vztáhne i na pečující

V této souvislosti upozornil, že důchodci, kteří nyní výchovné pobírají, tak ho budou pobírat i nadále. Až do konce života, ubezpečil všechny ministr Jurečka.

„Všem, kteří dnes výchovné mají a je jim vypláceno, tak jim toto výchovné zůstane. Na tom se nic nemění,“ řekl s tím, že výchovné budou úřady přiznávat seniorům ještě nějakou dobu v budoucnu než do praxe vstoupí nový institut rodinného vyměřovacího základu.

Výchovné k penzím skončí, plánuje ministr Jurečka

Novela o důchodech myslí i na skupinu takzvaných neformálních pečujících, kteří se celodenně starají o své blízké v domácím prostředí. Také jim se podle návrhu zákona započítá výše průměrné mzdy v době, kdy pečovali o blízkého, do budoucího důchodu.

„Tuto dobu také oceníme úplně stejně tímto rodinným vyměřovacím základem,“ dodal Jurečka.

I tuto skupinu často označovanou jako neviditelní pečující systém trestá za svou ochotu zůstat doma a starat se o svého blízkého. Aniž by se jim tato doba propisovala do budoucí výše důchodu.

Veronika Táchová

42 KOMENTÁŘE

  1. A kde je jistota, že je od počtu tří dětí dobře vychoval? Vychovají se děti bez toho jaký je jejich počet!!!

      • Vatikánský hn.jař Jurečka házet mrvu nemusí … Má na to lidi i ukroše za pár šušňů a ty platí z EU dotací na kukuřici, kterou pak spaluje ve své teplárně-elektrárně, kterou taky dotuje EU, vše přepsáno na bílého koně=manželku … To se řve jen po Agrofertu jak je 10 let folklórem fialkovců i velmi objektivních medii.

      • Ve VB evangelická farářka před lety poukázala na tento problém s velmi přizpůsobivými “občany”. Řekla, pokud to děti vidí u svých rodičů, dědků, pradědků, že se vyplatí nepracovat a vše dostanou zadarmo … Tak nebudou chodit ani do školy, proč ? Když doma vidí, že vzdělání nepotřebují a mají se lépe, než ti co chodí denně do fachy .. Hned byla sluníčkáři, vítači apod. spodinou euhujerů sprostě urážena, nazvána xenofobkou a kde čím. Chuděra řekla pravdu, ale měla štěstí v neštěstí debil.. režimu naruby. Starala se o tyto … , takže měla vše ze svých několikaletých zkušeností s těmito snědými vyží…

  2. Mám dvě děti, jsem rozvedená. Takže bez šance a potrestaná státem, ať jdou fakt už s tím co vymýšlí do háje.

  3. Možná vychován 1 dítě, ale tak, aby bylo prospěšné pro stát a společnost. Bude hlavně pracovat, ale na výchovné nárok nemám. Pak tu bude někdo, kdo vychová ( spíše nevychová) 3-5,6,7…dětí, kteří budou na sociálních dávkách, přítěží pro společnost, ale dostane výchovné. To je fakt slušně řečeno bordel. Když Ne výchovné, tak nikdo. Ale to by nedostala ani paní Jurečková nic a to by nešlo!

  4. “To proto, aby tam byl vyšší oceňovací faktor. Ten ocení rodiče, kteří mají tu odvahu a mají tři a více dětí,“ vysvětlil (Jurečka)…kdo asi tu odvahu má, že?Je to nehorázné svinstvo a diskriminační…

  5. Jó dá to fušku .. stejně jako na Ostravsku. Babička vychovává své vnuky, 9. kousků ? teď už nevím. Rodiče všech dětí bručeli za katrem, takže se z eráru živí tito “rodiče” v base, ale i děti s babičkou, útržek na 90 000kč byl pravý. Sluníčkáři z 5kolky sprostě apod. lůza řvali po Okamurovi, který útržek ukázal ve sněmovně … Ale jen do vyšetření, že je to pravdou, ani se zrádní potk.. Okamurovi neomluvili …

    • Dva roky vojny se před pár lety započítávaly do odpracovaných let. Jak to bude u 5kolky zatím nikdo neví, poněvadž tato hrůzovláda neví co činí … Až půjdou do důchodu ti, kteří už nebyli na vojně, tak tato hrůzovláda už bude vysmátá na Kajmanech … O jejich zaostalých voličích tj. na ….. prý jsou to většinou voliči ročníků, kteří hned pocítí tento fialový zlořád a půjdou do důchodu sedřítí až … pokud se vůbec dožijí !

  6. Článek je zavádějící. Výše důchodu není nyní krácena z důvodu péče o dítě. Naopak! Dosažené výdělky se touto dobou nedělí a proto jsou vyšší. Dokonce je to spravedlivější než nový Jurečkův výpočet, který je bez ohledu na příjem.

    Na základě častých dotazů od řady členů v návaznosti na odpuštění minimálních záloh OSVČ na půl roku přinášíme výklad ČSSZ:

    Vyloučenými dobami jsou doby, po které trvala tzv. sociální událost bez výdělku, např. doba dočasné pracovní neschopnosti, doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, doba péče o dítě do čtyř let věku nebo péče o závislou osobu aj. Význam vyloučených dob spočívá v tom, že při stanovení výše důchodu se počet dnů vyloučených dob odečítá od celkového počtu dnů, na který se rozpočítává průměr výdělků. Tím se docílí toho, že při výpočtu příjem nebude tzv. „rozmělňován“. Vyloučené doby tedy mají na výši důchodu pozitivní dopad. Neposouvá se tím ani o půl roku odchod do důchodu, neboť se jedná o pojištěnou dobu.

    Zdroj: ČSSZ

    • Čím složitější výpočet důchodů bude, tím se v tom dá více “bruslit”. Každý pochopí vočemtoje, sluníčkáři s euhejery nikdy. Nedávný příběh z Jihlavy. Na sociálku přišla “občanka” z velmi přízpůsobivé komunity ..paní za přepážkou ji nechtěla přiznat její zločinné požadavky, tak hned řev dyškrymynácyja .. Vedoucí si chuděru pracovnici soc. vzala do kanclu … proboha co blbneš ? To chceš aby nás vyhodili obě dvě ? Slušná pracovnice odpověděla.. p. vedocí, tak paní která 35. let chodila do práce, přitom vychovala 3. děti, splnila všechny podmínky … a té tyto peníze dát nesmím, ale této snědé … musím. Vždyť já dobře znám obě dvě co jsou zač a jak velký rozdíl mezi nimi je … Dopadlo to tak, jak už 34. let to musí dopadnout … Diskriminace naruby má pré ..hnus. Tyto zlodějny na erár jste cinkálisti při převratu89 s opilci z balkonů taky chtěli ?

  7. Naprosto nelogické. Matka, která vychová zdárně dvě děti za slušné občany, nedostane nic. A matka, která má dětí víc, s výchovou si starosti nedělá ta bude peníze dostávat? Na cigarety, pivo apod.A když něco potřebují do školy, tak jdou na sociálku a dostanou peníze navíc. Světe, kam se řítíš.

  8. Veprova hlava,jeste nic dobreho nevymyslela,tak jen premyslim pro kterou cast matek je vychovne smerovane… ze by jen zas pro ty co jen rodi a v praci nikdy nebyli..???

  9. Co teprve podvod u velmi přizpůsobivé menšiny s výchovou těchto nikdy nepracujících … Jako fotr se napíše nějaký starý strejda nad hrobem a babka dostane navíc zaplaceno za pomoc při výchově dys.. poněvadž tito jsou od narození s dys.. postižením, mají 2. levé ruce …. Čest těm lepším chodícím do práce, děti do školy,… ale tito nechtějí aby se jim říkalo rómi, ani aby je nespojovali s róm ziskovkami .. Paní z pracáku o tom promluvila … je spousta stejných mladých lidí s tkz. bílé komunity, vidí to kolem sebe, tak se rychle přizpůsobili, výmluvy proč nemůžou do práce mají napsané na papírku … od koho ?

  10. Ta tupá hlava má kolik dětí? Všichni to víme.Dela to pro sebe a natáhla co mají 5 a více dětí jiné barvy.Tito nedají na daních státu ani korunu! Jenom natažené obě ruce.

  11. Vepřová hlava je cigánskýho původu. Má pět děcek. Normální člověk má jedno až dvě. Ale větší počet maj jen cigáni.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here