Prezident Pavel vzývá u důchodů kompromisy. Ale jaké kompromisy?

19406
prezident_Pavel
Prezident Pavel se pustil do velkého úkolu, jímž je moderování politické diskuze o změnách v tuzemském důchodovém systému. Otázka ale zní, zda je nestranným moderátorem. / Foto: Redakce FinTag

„Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám,“ řekl po včerejším [22.4.] jednání o změnám v důchodech prezident republiky Petr Pavel. Ale i dodal, že bez prodlužování věku odchodu do penze a změně mechanismu se to neobejde.

Z neúčasti zástupců hnutí ANO na jednání o změnách v důchodovém systému na Pražském hradě vyjádřil prezident Pavel zklamání. A zopakoval, že bez zvyšování věku pro odchod do důchodu a změn v mechanismu dávek je současný důchodový systém neudržitelný.

„Když budeme čekat, tak ty problémy se budou neustále zhoršovat,“ řekl prezident po jednání se zástupci MPSV na Pražském hradě.

Dodal, že nevzdává diskuzi k důchodové reformě, jak nazývají předložené návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] koaliční poslanci, členové vlády i sám prezident. Prostor k představení změn ze strany opozice je podle Pavla mezi prvním a druhým čtením ve Sněmovně.

„Když nebudeme konat teď, tak ten problém po dalších volbách bude ještě horší,“ řekl prezident Pavel.

Ve svém vyjádření se nadále omezil na řešení udržitelnosti důchodového systému pouze pomocí dvou nástrojů. A těmi jsou prodlužování věku odchodu do důchodu a změny v mechanismu výpočtu samotné důchodové dávky. To jsou zároveň jediné zásadní návrhy na zmírnění růstu výdajů na důchody předložené ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou [KDU-ČSL].

Ten po včerejším jednání s prezidentem Pavlem uvedl, že novelu předá vládě k projednání příští týden v úterý 30. dubna. Dolní komora parlamentu by o ní jednala o prázdninách, senátoři pak v září až říjnu. Poté, tedy ještě do konce roku, by ji podepsal prezident republiky. Nastínil scénář schvalování novely o důchodovém pojištění ministr Jurečka.

Hnutí ANO kritizuje opozice i prezident Pavel

Za odmítnutí účasti u jednacího stolu se zástupci MPSV za přítomnosti prezidenta Pavla jako zprostředkovatele diskuze sklidili poslanci hnutí ANO od koaličních poslanců, ale i samotného prezidenta, ostrou kritiku. Zatímco prezident hovořil o zklamání, tak ministr Jurečka to označil za laciný marketing, vymlouvání se a schovávání se před zodpovědností.

„V ANO nechtějí říkat lidem pravdu. Tak je to jednoduché. Udržitelný důchodový systém znamená nepopulární kroky. Dříve je navrhovali. Teď raději s výmluvami utekli před zodpovědností. Na jednání s prezidentem nedorazí, aby náhodou zase neřekli něco, co se marketingově nehodí,“ sdílel na sociálních sítích svůj pohled na věc ministr Jurečka.

Jurečka: Rodičům s 3 a více dětmi výchovné zůstane

Nicméně i předseda hnutí ANO Andrej Babiš poskytl veřejnosti vysvětlení, proč se účasti na jednáních o změnách v důchodech předložené ministrem Jurečkou vzdávají.

„Hnutí ANO se dnes nezúčastní jednání s panem prezidentem. Nebudeme dělat Fialově vládě hlupáky. Zásadně nesouhlasíme s vládním návrhem takzvané důchodové reformy. […] Premiér Fiala se jasně vyjádřil, že ho náš názor vůbec nezajímá a vládní verzi prohlasují na sílu,“ zdůvodnil neúčast na jednání Andrej Babiš.

Premiér Petr Fiala [ODS] na nedávném kongresu jeho strany skutečně uvedl, že změny v důchodech prosadí jeho vláda i bez souhlasu opozičních poslanců.

„Jde o jeden z hlavních slibů vlády,” vyjasnil na sněmu Fiala.

Kritiku hnutí ANO za “prosazení změn na sílu” Fiala odmítá. Naopak jeho slova pronesená na sněmu ODS, jak řekl, jsou výrazem odpovědnosti k tomu, aby i mladší generace měly zajištěné důchody.

Změny v důchodech představené hnutím ANO

Opoziční hnutí ANO kritizuje vládu Petra Fialy v oblasti důchodového zabezpečení především za to, že deficitní důchodový účet řeší pouze zvyšováním věku odchodu do důchodu. A dále snižováním vyplácených důchodů.

„Jako hnutí ANO zásadně nesouhlasíme, aby se navyšoval věk odchodu do důchodu. Přes hranici 65 let naše hnutí nikdy nepůjde. A máme jasný program pro důchodce a samozřejmě stávající zaměstnance, kteří za pár let do důchodu půjdou,“ uvedl Babiš.

Podle hnutí ANO by se měla vláda zaměřit na zajištění více zdrojů, ze kterých by se důchody vyplácely. A více do systému vtáhnout mladé generace. Což ostatně uvádí i v dopisu zaslaném prezidentu Pavlovi. V něm představuje hnutí návrhy na udržitelné důchody pro budoucí penzisty.

Na předčasný důchod už mohou budoucí generace zapomenout

Z takových opatření jmenuje třeba zaměření se na snižování podílu šedé ekonomiky a na důslednější výběry daní. Dále je třeba redukovat výdaje na provozy ministerstvem a dalších státních úřadů. Více podporovat hospodářský růst a podporovat prorodinnou politiku.

Investiční důchodové pojištění s garancí státu

Jedním z již několikrát zmiňovaných návrhů na zajištění úměrných penzí hnutím ANO je i zavedení takzvaného investičního pilíře. V něm by si lidé přímo ukládali peníze na důchod a který by garantoval stát.

„Spočívá to v tom, že navrhujeme hledat zdroje tak, že budeme motivovat ekonomicky aktivní lidi, kteří by si dobrovolně spořili na stáří. A přinesli tím během další generace nové peníze do systému,“ přibližují návrh zástupci ANO.

Digitalizace v praxi. Vládní strany ruší EET

Do investičního pilíře, jehož vizi představili politici z ANO i na prvním jednání s prezidentem Pavlem v březnu, by v nějaké variantě povinně přispívali i samotní zaměstnavatelé.

Hnutí ve svém prohlášení jednoznačně odmítá navyšování věku odchodu do penze nad 65 let věku. Tvrdí, že nyní přijaté změny pětikoaliční vládou Petra Fialy zruší a vrátí podmínky odchodu do důchodu na původní parametry včetně podmínek odchodu do předčasné státní penze. Tu mohou od loňska, kdy začala platit část důchodové novely, čerpat jen lidé s minimálně 40letou účastí na důchodovém pojištění. A nejdříve tři roky před státem určeným důchodovým věkem. Navíc za podstatně vyšší a nevratné krácení na měsíčně vyplácené penzi od státu.

Veronika Táchová

25 KOMENTÁŘE

  1. U pětidemolice kompromisy neexistují. Nejdřív křičí, že si stejně schválí co chtějí a pak žebrají o názor ANO aby věděli jak to mají udělat, aby nenaštvali lidi, protože volební preference jsou u vlády téměř nulové

    • Zdá se, že vůbec nevíte kolik bije. Problém je úplně někde jinde. Hnutí ANO podle slov jejího vůdce vůbec nezajímá, co tu bude v letech kolem 2050. Proto nikdy nepočítali s tím, že je nutné dosavadní systém financování důchodů posílit – jejich vláda spolu s ČSSD a komunisty zrušila tzv. Důchodové připojištění a nyní jej chce znovu prosadit za vlády jiné koalice. Jinak nemají vůbec žádný nápad a názor na tzv. Důchodovou reformu.

  2. Poměr HDP na čerpání důchodů v ČR 8 %, kdežto např. v Rakousku 13 %. Takže přestože se to tak může jevit většině ekonomů v ČR, zadlužování státu nezpůsobují důchodci, ale zejména zaměstnanci placení státem, kterých je již 1 000 000 a někteří na vrátnicích pobírají 60 000 Kč každý měsíc, mají bydlení zdarma, mají každoročně lázně zdarma a do “důchodu” mohou jít ve 35 letech věku, to jen tak pro pořádek. Vlastně jsou za ty lázně zdarma ještě placeni, protože do nich jezdí v pracovní době.

    • Každý totalitní režim si dobře platí ty, kteří je drží u pol. moci= peněz. Tak se nakupují voliči. Nynější PČR i armáda je toho důkazem. Když mě kámoš cajt vykládal co vše za výhody i pro rodinu poslední dobou mají, neskutečná špína. Synovec jezdí u “rychlé”, směnuje stejně, náročné je to taky, nejhorší je přijet k bouráku když jsou tam i děti … Tomu se o takových výhodách ani nesní.

      • Nějak zapomínáte, že všechny ty místa zaměstnanců státu zavedla nynější opozice během 8 roků své vlády a většinou jsou tam lidé nějak blízcí nynější opozici a tyto státní zaměstnance není možné vypovědět z jejich teplého a dobře placeného místečka.

        • Nezapomínám, tak se děje hned od puče89 s vénouláhev, ať vládla kdejaká smečka prospěchářů. Začala to zločinná OF se stejnými černo..ky a pak jejich pohrobci pokračovali v desítkách pol. stranách.

        • Nikoliv. Zavádí je i současná vláda a to ve velkém. Dokazuje tím svoji naprostou levicovost a státním zaměstnancům přidává na platech i dvakrát ročně. Zjistěte si fakta.

  3. Dobrý den, soudruh prezident a všichni jemu podobní mají plat , výsluhy a ještě důchod , tak to je ten správný kompromis , řekl bych. Hlavně aby se ušetřilo, že?

    • Česko má 200 generálů a přibydou další gumy, hlavně u pohůnků hrůzovlády v BIStébé. Agent USA Koudelka tak dlouho brečel o frčky jenerála a najednou za zradu bude opět povýšen. To jsou šílené prachy které mizí vniveč i pak ve výsluhách. Puč89 s opilci po balkonech přinesl daleko více morální špíny pro VIP, než užitku pro slušný národ v podhradí.

  4. President Pavel dělá od svého zvolení,vše pro vládu,a nic pro opozici,myslím si,že jsme nezvolili dobře

  5. A co tak soudruhu presidente , ubrat aspoň 99 poslanců a nechat když už tak tolik senátorů
    kolik je krajů anebo vůbec . Je toho dost z čeho de ubrat , a ne stále kecat do nekonečna o
    těch co se nemohou bránit . politikům by mohlo stačit 1,5 násobek průměrného platu a snížit
    jejich další náklady ( bydlení formou ubytovny ) jen se zamyslet . Dá se na tom celkem ušetřit
    Ta Vaše Naše pětikolová kára nějak netáhne zatím toho moc nedokázala krom dost velkého zadlužování a Vy jste v čele .

  6. Dobrý den všem. Já osobně nechápu proč ANO odmítá jednat o důchodové reformě. Vládní strany něco navrhly a daly na stůl k jednání. ANO nikdy žádnou úpravu důchodů v minulosti neřešilo, ač bylo mnoho let ve vládě a mělo toto přímo ve svém programu. Umělo pouze shodit 2. pilíř od Nečase. Dnes opět ANO vyhrožuje, že tuto novou reformu shodí až bude opět ve vládě. Něco utvořit je těžké, zničit to je snadné.
    Tohle Bořivoj Babiš Bureš umí dobře, vždyť je to přeci tak snadné……
    Co brání ANO předložit veřejnosti svoji verzi důchodové reformy, o to nejen vládě, ale prostřednictvím novinářů i široké veřejnosti? Stejně jako v minulosti, jen a pouze jejich vlastní neschopnost. Zdravím tímto všechny stavitele, jenž cokoliv pracně tvoří a všechny ” Bořivoje” jenž dokáží vše vytvořené jedním úderem zničit.

    • Já chápu velmi dobře, proč nechce ANO jednat o důchodové reformě. Za prvé, jedná se o jejich hlavní voličskou základnu a za druhé, o žádnou důchodovou reformu se nejedná, je to pouze nepatrná změna parametrů, která problém pouze odsouvá. Na druhou stranu, současná levicová vláda pětikoalice má na své straně vše. Má většinu v poslanecké sněmovně, senátu a dle mého názoru i u ústavního s. i na hradě. Jinými slovy má neobyčejně a neotřesitelně silný mandát k prosazení téměř čehokoli. To zde dlouho nebylo. Nějak se jim ale nechce, protože se bojí o korýtka pro příště.
      Já jsem třeba volil ODS a už to neudělám. Ve všem lhali a jsou z nich nyní levičáci. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že za enormní dluhy našich rozpočtů nemohou důchodci, ale zaměstnanci placení státem, jak jsem uvedl výše. Rovněž by se měli zrušit a nebo posunout některé benefity státních zaměstnanců a to s účinností od příštího měsíce, aby nám ty holky a ti kluci srdcový neutekli s milionovými sumami. Těmi benefity myslím zejména bydlení zdarma, možnost odchodu do důchodu ve věku 35 let, každoroční lázně na 14 dní zdarma, 6 platů odchodné a podobně. A to se ještě váleli při covidu doma téměř rok za 100 % platu.

  7. Pokud někdo nechce jednat o důchodech a je jedno zda dělá uraženého, nedoslýchavého, nepochopeného … tak to s námi nemysli dobře, v lepším případě na nás kašle v horším to dokonce myslí zle a má své soukromé zájmy.
    Ale my ho stejně zvolíme podle křesťanského pravidla on po nás kamenem my chledem.

  8. Pane prezidente, teoreticky máte pravdu, širší podmínky pro tvorbu prostředků na důchody, získání a vyplácení důchodů je potřeba změnit. Pan premiér i Vy teď věnujete hodně času Evropě, tak jste se určitě už dozvěděli, že naše populace stárne ani ne tak pro její dožití vyššího věku, ale zejména pro nedostatečnou, snižující se, porodnost. Jako dnes si vybavuji jedno z prvních vystoupení Vašeho předchůdce v roce 1990, presidenta Havla, který jako odstrašující faktor do národa vytroubil, že máme v Evropě nejnižší průměrný věk. Tendenčně zamlčel, že “za to mohou Husákovy děti”, nikoliv počet, zdraví a stáří důchodců. Dnes se spolu s neschopnými politiky divíte, že efekt pracujících na pracovním trhu na důchodové bilanci odeznívá a naopak, že se nároky na čerpání budou s jejich odchodem do starobního důchodu zvyšovat. 33 roků od roku 1989 se problematikou dostatečnosti práce schopného obyvatelstva efektivně žádná vláda nezabývala, jen se zvýšil věk pro odchod do důchodu a teď je snaha ho znovu zvyšovat. Zmíněných 33 roků žádná vláda neučinila nic pro to, aby se porodnost vrátila do předlistopadového “normálu”, aby měly mladé rodiny kde bydlet a přivádět na svět a vychovávat svoje děti. To určitě víte sám také, jen za poslední 3-4 roky se zvýšily ceny bytů a jejich nájmů téměř o 50 %, za poslední 2 roky se zvýšily ceny všeho o třetinu, bytů se staví stále méně a jejich ceny jsou pro průměrnou rodinu, ne pro tu začínající rodinu, téměř nedostupné. Jednak proto, že nejsou a proto, že jejich ceny jsou extrémně vysoké a pro mladé rodiny finančně nedostupné. Byt do 40 m2 1+1 v ceně pod 7 mil. Kč nekoupíte a na měsíční splátku 35.000 Kč a víc nedosáhnou. Tady je první a hlavní příčina stavu a ta se neustále prudce zhoršuje. Ministr financí, místo aby pro rozvoj bydlení a zvýšení porodnosti “pustil chlup”, bez uzardění zvýší daně – i z nemovitostí. Já osobně jsem počátkem 70. let m.s. využil vytvořené možnosti a postavil dům s dvěma bytovými jednotkami, na který jsem dostal jednak podmínečně nenávratnou půjčku ve výši cca 30 % pořizovacích nákladů a na půjčku s třicetiletou splatností fixní úrok ve výši 1 % a přednostní nárok na koupi stavebního materiálu, kterého tehdy nebyl dostatek!!! A za 3 roky od úmyslu dům postavit, jsme ho kolaudovali!!! Díky tomu jsme s manželkou vychovali 3 děti a dnes mám 7 vnoučat a 3 pravnoučata. To není nostalgická vzpomínka, to je příklad jednoho základního propopulačního opatření. Druhým je zajistit dostatečně kapacitní předškolskou a školskou infrastrukturu. Dnešní stav: co šlo, se v 90. letech m.s. rozprodalo, nebo jako nepotřebné zlikvidovalo a dnešní maminky, ani v těch omezených počtech, nemají svoje děti kam dát, aby samy mohly do práce a do důchodového systému samy přispívat. Třetím ne nepodstatným opatřením, které dnes chybí, je péče o zaměstnance, o jejich zdravotní stav. Dnešní zaměstnavatelé hledí, po vzoru amerických firem, jen jak co nejvíc pracovní sílu vytěžit, bez zájmu o jejich zdraví a o dožití co nejvyššího věku dožití ve zdraví. Vaše podpora podle mě špatného návrhu na zvyšování věku odchodu do důchodu je jen výsledkem teoretických matematických fabulací, nebere v úvahu, že už dnes nemohu třeba ve stavebnictví snad ve všech profesích pracovat lidé ve věku přesahujícím 60 let, protože jim to jejich zdraví a schopnosti nedovolí, zatěžují tak svými přirozenými nároky sociální systém a do důchodového systému nepřinášejí nic. To jsem vypíchl jen nepatrný segment pracovního trhu. Zvýšením věku do starobního důchodu se na čerpání prostředků na důchody něco ušetří, ale “uspořené” prostředky, nebo ještě víc se vyplatí na nemocenských dávkách. To přece není systém řešení problému nedostatku prostředků na vyplácení důchodů ani nedostatku pracovních sil.
    Důchody se vyplácejí obecně ze státního rozpočtu, do kterého se odvádí vedle daní i odvody z mezd na důchody a státní sociální politiku a politiku zaměstnanosti. Ze stejného rozpočtu, ze stejných prostředků je financována i správa státu. Do ní nezahrnuji výdaje na armádu ani na Policii ani na Hasiče. Pod správou státu hodnotím jen výdaje na správu území, tedy na úřady a úředníky spravující území České republiky. Personálně se dnešní správa už přerostla předlistopadové počty úředníků za celou Českou a Slovenskou federativní republiku přes to, že ti úředníci spravují o 1/3 menší území, a cca 1/3 méně obyvatel. V této oblasti je obrovská možnost úspor, protože správa území se vyšším počtem úředníků nezlepšila, naopak se zhoršila, vše trvá déle a hůře – viz např. stavební řízení. Výše zmíněným počátkem 70. let m.s. jsme za 3 roky stihli vybrat stavební lokalitu, absolvovat územní a stavební řízení, dům (10 domů) svépomocí postavit a ještě zkolaudovat. Dnes za stejnou dobu nevyřídíte ani stavební povolení na kůlnu do 25 m2, za rok nedosáhnete ani na rozhodnutí o sjednocení pozemků, což samo osobě je jen administrativním úkonem, to není stavba. Navíc ve srovnání s rokem 1990 jsou všechny úřady kompletně vybaveny výpočetní technikou, je běžná elektronická komunikace a když si nevystojíte obrazně narůstající frontu, nedostanete od orgánů správy území výstup prakticky žádný. Sem, na výrazné zefektivnění správy území republiky, na vytvoření podmínek pro vznik a výchovu dětí a následně plátců do důchodového systému, do jmenování schopné a odborné vlády, nejen vše slibujících jinak neschopných politiků, napřete pane prezidente své síly. Stačí se podívat za nejbližší hranice pro zjištění důvodů, jak třeba Německo dokáže dlouhodobě výrazně efektivněji svá území spravovat a nezatěžovat státní či regionální rozpočty zbytečnými náklady, jsou také v EU. Tady jak na dlani najdete úspory, ze kterých mohou tak štědře financovat sociální potřeby a důchody. Dnes, když se i v České republice soukromá firma dostane do disharmonie mezi výdaji a jejími příjmy, si provede tzv. audit, ve kterém prověří vnější a vnitřní toky a jejich potřebu a jejich zefektivnění, obdobně jak k tomu přistoupili nedávno v nemalém nadnárodním koncernu VW. Kde vidíte obdobu takovou snahu u Vlády, které vévodí až na výjimky profesoři, docenti, politici s vysokoškolskými diplomy? Přes 2 roky staré předvolební sliby premiéra Fialy má Česká republika, pokud mám správné informace, už o dalších 8.000 úředníků víc a stále si naříká na jejich nedostatek a současně chce redukovat počty učitelů a dále zhoršovat už tak se zhoršující výuku a snižování obecných znalostí žáků a studentů. Tady já vidím tu “černou díru” státního rozpočtu, rozhodně ne v důchodcích.

    • Správná analýza stavu a možná inspirace pro vládu a pana prezidenta. Něco podobného jsem psal jinde a nikdo nereagoval. Vládnoucí garnitura si vede dvou a jiný názor nepřijímá. Pan prezident vyzývá ke kompromisu ale využít návrhy a výhrady opozice ( i neparlamentni) nechce nebo neumí. Všechny dosavadní důchodové komise (Blažka i Nerudové zklamaly, nikoliv Necas nebo Babiš. Už to Vlado řešte komplexně, nebo se vám to vymkne z rukou.

  9. ty lživé keci at si nechá pro Jurečkovo manželku pořád od revoluce se to jen odkladá za komanču po 50 pak po 62 pak po 65 a ted po 70 a po 66 radši střilet jenom at stát nemusi mit starost tyto občany uš nepotřebuje co takhle vám vzit 3 mněsični nabubřeli platy a přerozdělit to penzistum za vaše myšleni jste tam drahý a bezcený

    • Na Slovensku důchodci berou i zase dostanou 13. důchod ve výši 600 eur, všichni stejně. K tomu se vlastizrádná hrůzovláda nikdy nepropracuje, zkorumpovaná UA je přednější. Tkz. demokraty stále omílané Rusko, odchod do důchodu se má v roce 2028 navýšit na 65 a u žen na 60 let. Dnes je to 55 let u žen a 60 let u mužů. Pokud agresor UA pod dozorem fanatiků přestane řádit dřív, tak bude Duma znovu jednat o nezvyšování let odchodu do … To nemluvě o předluženém Řecku, Španělsku … stačí jen pohledat na netu a zadat překladač.

      • Vy vůbec nevíte, jaké jsou na Slovensku důchody. I kdyby dostávali 13. důchod 600 euro, tak by pořád jejich důchody byly v průměru o 20% nižší než v ČR. A úplnou hloupost píšete o Rusku. Tam je dožití v průměru o 10 roku nižší než v Česku, takže v dohledné době se většina obyčejných Rusů důchodů ani nedožije.

  10. Vy vůbec nevíte, jaké jsou na Slovensku důchody. I kdyby dostávali 13. důchod 600 euro, tak by pořád jejich důchody byly v průměru o 20% nižší než v ČR. A úplnou hloupost píšete o Rusku. Tam je dožití v průměru o 10 roku nižší než v Česku, takže v dohledné době se většina obyčejných Rusů důchodů ani nedožije.

  11. Za důchodovou politiku nese odpovědnost vláda.

    Jestli se opozice vymlouvá nebo má oprávněné námitky proti postupu při jednání nehraje roli.

    Vláda získala mandát k tomu aby vládla a je také zodpovědná za jeho udržení, nemůže předpokládat, že jí v tom opozice bude sekundovat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here