Ani po dvou letech keců o Ukrajině víc munice nevyrobíme

28527
o_Ukrajine
Miroslav Singer – někdejší guvernér České národní banky, dnes hlavně pojišťovák, jak říká, v Generali CEE Holding. / Foto: Redakce FinTag

„Ani po dvou letech keců o Ukrajině víc munice nevyrobíme,“ říká někdejší guvernér centrální banky a hlavní ekonom Generali CEE Holding Miroslav Singer v rozhovoru diskuzní platformy Alter Eko, jíž je FinTag mediálním partnerem.

„Já tady vidím jako zdánlivě středovou vládu vedenou pravicovou vládou, která tu válečnou ekonomiku podpoří tím, že koupí druhořadou síť čerpacích stanic… Robin Oil… Bez toho bychom válčit asi nemohli,“ dodává.

Podle něj nemá z hlediska flexibility a podpory nejenom zbrojního průmyslu problém pouze Česko, ale celá Evropa. To zejména kvůli tomu, že se kvůli vysokým nákladům hlavně na energie, jak říká, „vypriceovala“ z možnosti cokoli vyrábět. To znamená, že oproti jiným zemím je výroba v ní natolik drahá, že se její produkce stává nekonkurenceschopná. Co Evropě podle jeho názoru ale nechybí, je sebevědomí.

„Evropa se sebevědomě pasuje do lídra ´zelenění´ v situaci, kdy jí ten Číňan dodává 70 procent lopatek na větrné turbíny a přes 90 procent solárních panelů. A ty vyrábí ve svých fabrikách, z nichž část je napájená ´uhelkama´. A v budoucnosti bude napájena novými ´uhelkami´,“ říká.

Evropa jde do boje. Bez Číny či Ruska ale zbraně vyrábí jen obtížně

„Jen v Evropě řeší otázku, zda vyrábí obranný, nebo útočný kulomet,“ vrací se Miroslav Singer k tématu schopnosti Evropy produkovat zbraně a podle něj i její neschopnosti dávat do zbrojení dostatečné finanční prostředky.

Volby do Evropského parlamentu jsou nejen o Ukrajině

V diskuzi platformy Alter Eko se Singer vyjadřuje i k blížícím se evropským volbám. Tuzemský volič podle něj stojí před obtížným úkolem. A to zejména ten, který za:

  • A: Podporuje Ukrajinu ve válce s Ruskem.
  • B: Nechce další posilování EU na úkor národních států.

Takový volič nemá podle něj v eurovolbách moc na výběr. Říká, že dříve mohla být jeho volbou ODS, ale to už neplatí. ODS sice jednoznačně podporuje Ukrajinu proti Rusku, ale ve vztahu k dalšímu prosazování „více Evropy“ jen poslušně kývá hlavou. Lidovci a Top 09 jsou pak podle něj nevolitelní, protože nedokáží už vůbec oslovit voliče.

Komentář: Nejenže mluví, ale i rozhodují o věcech, kterým nerozumí

„Takže buď budu kroužkovat, nebo se podívám po nějaké jiné alternativě,“ říká v této věci Miroslav Singer s tím, že jeho tipem je, že v evropských volbách „zvítězí středový volič“, který není nadšený z toho, co se v Evropě děje.

Miroslav Singer: Nadbytek státu je problém Evropy

„Evropa se v reálu smrskla, její význam je pro svět o poznání menší než před 25 lety,“ shrnuje aktuální ekonomické výsledky evropské politiky Singer.

Problémů je mnoho, tvrdí. Jedním z nich je, že v Evropě se neinvestuje. Další jsou pak prosazované politiky, jako je třeba Green Deal.

„Já rozumím, proč ten investiční bankéř ujišťuje toho evropského vůdce, že dělá to nejlepší, co může. Tedy, ať je ještě více emisních povolenek. A ať jejich cena ještě roste. Já na jeho místě bych to dělal také,“ vysvětluje a dodává: „To ujišťování o správnosti našich kroků v té evropské sociální bublině je super.“

Podíl čínských elektromobilů na prodejích v ČR dosáhl 14,23 %

Za příklad dává dnešní lamentace nad čínským automobilovým průmyslem. Podle něj je nesmysl nad ním ohrnovat nos a tvrdit, že je úspěšný kvůli dotacím Číny. Naopak je třeba si přiznat, že Číňané jsou prostě lepší a dokáží vše vyrobit efektivněji, rychleji, a hlavně levněji. To především kvůli nižším cenám energií.

Závěrem shrnuje, že ekonomickým problémem Evropy je „nadbytek státu“. Jako řešení se nabízí méně státu a vytváření prostoru pro ty, kteří se nebojí a chtějí něco dokázat, podstoupit riziko, a stát se jedničkou ve svém oboru. Což podle něj platí i pro Česko.

„My v tom nejsme tak beznadějní [jako jiné unijní země], protože máme docela pěknou zemi. Náš problém je, že máme nadproporčně velký stát. A stát není řešení, stát je problém,“ uzavírá.

Daniel Tácha

[Pozn. red.: Nezkrácený video rozhovor s Miroslavem Singerem je k dispozici zde. Debata vznikla v rámci přípravy na šesté ekonomické fórum v Kostelci nad Orlicí „Kostelec“. Jeho tématem letos bude budoucnost průmyslu v Evropě.]

6 KOMENTÁŘE

  1. Na zkorumpovanou UA už ani náboj ani cent. Co tak nebezpečného sociopata donutit jednat o míru ? Třetinu UA vlastní mafie z USA, DLR-LLR i Krymu hranice zůstanou i tak. UA už se slávomanovi rozpadá pod špinavými pařáty, ani 20 000 vězňů mu nepomůže, jak je vyzbrojí utečou do Ruska i s výbavou. Z UA uteklo od rozpadu SSSR 22 milionů obyvatel, nikdo se nechce natrvalo vrátit do zbídačelého i neonacis.. vedeného státu UA, ale na dovolenou si tam zajedou.

  2. Vy si opravdu myslíte, že tu v Evropě něco dopadne dobře. Člověk který vlastní Seznam daní v daňových rájích a tu zakazuje lidem psát a dělá cenzora za podpory této vlády napojené na usáky které uplácí Čína. Tu už dávno zkapal pes a lituji že je ČR moje otčina a vlast.

    • Už několik let píši na netové debaty, že levoboč.. i slouhy USA TGM byl Česku čert dlužen. Pak i na podzim89 donašeče StB Kokty= vényflašky i jeho zločinným OF. Tam hledejme dvě příčiny, kdy se Česko dostalo na dno Evropy. Nebýt příliš tvrdé politiky TGM, nebyla by jeho ostuda Sudety s Podkarpatskou Rusí, nebyli by ani komouši. Nebýt Kokty s chátrou77 nebyli by dnešní zloději v bílých límečcích, ani vlastizrádní “demokraté” … o dnes povinné uamánii s alzákem, žlutomodrých hadrách se nedá slušně psát …

  3. Současná pavláda je to nejhorší co nás potkalo od roku 1918. Vznik samostatného československého státu byl omyl, který nás sráží do pozice outsidera. Současná EU je svou brzda pokroku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here