Komentář: Šetříme na důchodech, ale na skupování firem máme

45675
stat
Vladimír Pikora / Foto: CFG

Stát skupuje další a další podniky. Vytlačuje trh. Kapitalismus tak postupně mizí. Místo toho, abychom věděli, jak to bude s budoucností energetiky, máme zde jen spekulace, píše v komentáři na FinTag hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora.

Vláda už několikrát uznala, že musí zlepšit svou komunikaci. Nicméně přišla další pecka, když ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] přišel s tím, že vláda zestátní energetickou společnost ČEZ snad už, jak pevně věří, do konce letošního roku. Ačkoli toto tvrzení vzal brzy zpět, že se spletl, mnoho lidí mu nevěří a po trhu se šíří různé hypotézy, názory a pochyby. [A není to poprvé, kdy členové vlády a koaliční poslanci destabilizovali státní ČEZ a negativně ovlivnili vývoj jeho akcií na burze pozn. red.]

Vláda jedná neprofesionálně, připustil poradce Síkely

Zkrátka ministrovi Rakušanovi se podařilo do společnosti zasít velkou míru nejistoty. Nejhorší je, že se k tomu nyní musí vyjadřovat premiér a ministr financí. Ti se ale zatím evidentně na ničem konkrétním nedohodli. Média je ale tlačí k jasnému komentáři.

To není dobré. Čím méně informací, tím více spekulací a tajných šeptand. Nechápu, jak by jedna a ta samá vláda mohla uvažovat, kde, co a komu škrtne. Důchodcům nevyplatí řádnou valorizaci, aby nakonec snížila plánovaný deficit meziročně jen o mizerných 40 miliard korun. Následně přišla s tím, že chce stát zadlužit o 150 miliard korun, a to za stíhačky. A dále o 4,5 miliardy za čerpací stanice [viz níže, pozn. red.] a také možná až o tři biliony za energetiku. Tyto tři položky by tak zdvojnásobily státní dluh. To se bude veřejnosti špatně komunikovat.

Dostavba Dukovan a Temelína hrozí další blamáží

Za velmi nezdravé považuji to, že si stát na výstavbu jaderných bloků vybírá jen ze dvou konkurentů. To žádná konkurence není. A proto je z definice jasné, že bude výstavba dražší, než by musela být. O tom svědčí i odhady expertů z trhu.

Vyřazení Westinghousu z tendru na Dukovany provázejí nejasnosti

Všichni se shodují, že to bude více než jeden bilion. Někteří veřejně oceňovaní experti však mluví dokonce až o třech bilionech. Navíc všichni víme, jak to chodí s veřejnými zakázkami. Velmi často nakonec končí výrazně dražší. Někdy i více než na dvojnásobku. Ostatně to už vidíme v Británii, kde staví Francouzi jaderné bloky a výstavba se výrazně prodražuje.

Nejhorší je, že ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] dnes ještě neumí novinářům říct, kde na to vezme. To bude velmi zajímavé. Vloni vláda ukázala, že umí s rozpočty čarovat a daří se jí dluhy vyvádět do mimorozpočtových fondů. Nepochybuji o tom, že v tom bude tato i další vlády pokračovat. Pro politiky to je milé řešení, jednodušší voliči ho nikdy nepochopí.

[Co ale nejspíš i jednodušší voliči pochopí, že kvůli windfall tax na zalepení děr státního rozpočtu už nyní z ČEZu odešly a ještě odejdou desítky miliard korun, které budou ČEZu chybět právě na jadernou energetiku, pozn. red.]

Příjmy státního rozpočtu loni stouply o 290 miliard korun

Očekávám proto, že se bude dluh vykazovat nikoli jako státní dluh, ale jako dluh plně státní společnosti ČEZ. Předpokládám totiž, že výstavbě jaderných bloků bude předcházet zestátnění ČEZu, protože zde budou třeba státní záruky. Takže výdaje do energetiky vzrostou o dalších více než 200 miliard korun.

Stát zestátňuje další a další podniky

ČEZ je sice velká a bohatá společnost, ale přece jen není tak velká, aby si snadno na finančních trzích skrze dluhopisy půjčila tři biliony korun. To je skoro polovina českého hrubého domácího produktu. Bez nějaké státní pomoci, a tedy státního dluhu to proto půjde jen těžko. Vůbec bych se proto nedivil, kdyby došlo ke zhoršení ratingu Česka.

Vláda schválila další investiční pobídku i novou státní akciovku

Pokud bude ČEZ dluhy splácet, rozhodně nedojde k tomu, co si mnozí od zestátnění slibovali. ČEZ nebude moci prodávat energii levně. Naopak musí být drahý, aby dluh splatil. To je silný argument, že bych se vše snažil řešit tržně a nikoli plně skrze stát.

Aby nebylo vládních výdajů málo. Včera jsem se dozvěděl, že stát vynaložil na koupi pár desítek čerpacích stanic 4,5 miliardy koruny. Tady silně pochybuji, že je to nutné a že to je dobrá cena. Nicméně to by bylo na samostatný článek.

Čepro kupuje RoBiN Oil. Státních tak bude cca 300 čerpacích stanic

Pro mě je klíčové, že stát postupně začíná vlastnit více a více původně soukromých podniků. Všichni přitom víme, že stát není dobrý hospodář, protože manažery úkolují státní úředníci, kteří nikdy nepodnikali.

Nákup NET4GAS se prodražuje o další miliardy

Zároveň s tím víme, že jak stát vlastní více podniků, začíná hrát v ekonomice větší roli. Vytlačuje trh, a to není nic jiného než plíživá cesta k socialismu a tedy chudobě.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group 

10 KOMENTÁŘE

  1. Klídek .. ono se to zestátní/skoupí .. pak se to mizerně povede, až to dojde na kraj bankrotu … tak se to zadotuje (před aby se to naoko uzrdavilo před prodejem) .. a pak se to výhodně prodá nejlepší nabíce (rozumějme nejlepšímu kámošovi) ….. a je jedno která levicová vláda tam sedí, jestli Babiš, Fiala nebo třeba Okamura ….

  2. Dokud je Pikora ve službách CFG, měl by raději být hodně potichu.O té firmě se dá dohledat hodně zajímavých věcí.

  3. To není komentář ekonoma ale propagandisty, postavený na nekonkrétních blábolech ( všichni víme, každý, uznávaný odborník, spousta podniků, spekulace o výši zadlužení, která je v další větě podávaná jako “hotová věc”… )
    Je ten člověk skutečný nebo je to nějaký “Marťan” ?

  4. Nechápu, proč tzv. odborníkům vadí, že stát vlastní výdělečné podniky. Asi proto, aby mohli radit, kde má stát šetřit a co zdražit, aby měl peníze.
    Jinak příklad Čezu dokazuje, jak nesmyslná byla privatizace strategických podniků

  5. Další jiná vláda nebude lepší, proto je třeba se spojit a tlačit na tuto vládu. Ať mají imunitu slova né činu.

  6. je potřeba šít trochu víc ostře pane Pikora. Aby to nakonec manželce stačilo ve volbách-že? Takoví pravičáci (oba) a takové levicové kroky a populismus? Už chybí jen bědování nad tím jak mnohopočetné rodiny (jako ta vaše) by měly dostávat od státu speciální subvence.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here