Česká stavební produkce v březnu propadla nejvíc v EU

515
stavebni_produkce
Foto: Redakce FinTag

Česká stavební produkce v březnu vykázala nejvýraznější meziměsíční propad z 18 měřených členských států Evropské unie. Za Českem s poklesem 7,8 procenta se umístilo v těsném závěsu Slovensko a Slovinsko.

V meziročním srovnání v ČR klesla stavební produkce o 8,3 procenta a v pomyslném žebříčku měřených států se umístila na třetí nejhorší příčce po Polsku a Slovinsku. Vyplývá to ze zveřejněných dat Eurostatu. Průměrně v březnu meziměsíčně stavebnictví v EU kleslo o 0,7 procenta, oproti tomu v eurozóně o 0,1 procenta vzrostlo.

Důvodem poklesu březnové stavební výroby v ČR bylo podle Českého statistického úřadu [ČSÚ], který Eurostatu data zprostředkovává, oslabení jak pozemního stavitelství, tak zpomalení výstavby inženýrské, tedy například dopravní a energetické infrastruktury.

„Česká republika s poklesem stavebnictví téměř o osm procent se evropským číslům vymyká. Přece jen prochází o něco podstatnějším útlumem pozemního stavitelství. Za ním můžeme hledat omezenou výstavbu komerčních i bytových nemovitostí v důsledku drahého financování nebo opatrnosti samotných investorů a věřitelů,” uvedl ekonom a analytik Banky Creditas Petr Dufek.

Inženýrskému stavitelství se podle něj v EU a v Česku více daří také díky větším investicím veřejného sektoru. Ten podle něj podporuje využívání zdrojů z evropského Fondu obnovy.

Výsledky jsou zklamáním, míní analytici

Zatímco v Česku pozemní stavitelství v březnu kleslo meziročně o 11,1 procenta a inženýrské o 0,9 procenta, v EU výstavba budov klesla v průměru o 5,2 procenta a inženýrská výstavba naopak o 2,7 procenta vzrostla.

Průmysl i stavebnictví byly v březnu opět v červených číslech

V meziměsíčním srovnání se v březnu stavební produkci nejvíce dařilo Rumunsku. Tam vzrostla o 9,1 procenta. S výrazným odstupem následovaly Francie, kde statistici zaznamenali růst o 1,1 procenta. V Německu a Belgií stavební produkce vzrostla o procento. V Belgii se nejvýrazněji zlepšila stavební produkce i meziročně, to o 7,3 procenta. Po ní následovala Itálie s růstem 3,8 procenta a Bulharsko s růstem 3,6 procenta.

Podle analytiků jsou aktuální výsledky českého stavebního sektoru ve srovnání s jinými unijními státy zklamáním. Na vině jsou podle nich vysoké úrokové sazby, zdlouhavé povolovací procesy a nejistota investorů začínat nové projekty.

V únoru stavební produkce v Česku rostla

Stavební produkce v ČR v březnu klesla po únorovém meziměsíčním růstu o 4,7 procenta. To byl naopak jeden z nejlepších výsledků mezi měřenými státy EU. Stejně tak se Česku dařilo v únoru ve stavebnictví v porovnání s loňským rokem.

„Tahounem byly inženýrské stavby, jejichž růstu prospěla také nízká základna a příznivé počasí,“ uvedl k únorovým výsledkům Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Obdobné vlivy ale působily podle analytiků i letos v březnu, kdy došlo k propadu stavebnictví. Zároveň upozornili, že v únoru kleslo pozemního stavitelství a investoři jsou tak v tomto segmentu očividně stále opatrní. Na druhé straně si mnozí z nich slibují zlepšení v podobě oživení na hypotečním trhu.

Průměrná hypotéka na 15 let vychází na více než 27 000 měsíčně

Letos v dubnu banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za bezmála 22 miliard korun. Meziměsíční dubnový růst objemu poskytnutých hypoték dosáhl 20 procent. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v dubnu vyšší o více než 100 procent. V březnu činil 45 procent.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here