Průmysl i stavebnictví byly v březnu opět v červených číslech

174
v_breznu
Foto: Pixabay.com

Průmyslová produkce letos v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 procenta, meziměsíčně o 1,6 procenta. Ještě větší propad v březnu vykázala stavební produkce, ta klesla o 8,3 procenta meziročně a meziměsíčně o 7,8 procenta.

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle jeho dat se průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu v březnu 2024 meziročně snížil o 2,0 procenta. Březnový meziroční pokles průmyslové produkce podle jeho statistiků nejvíce ovlivnily dva faktory.

„Prvním z nich byla mimořádně vysoká loňská srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel. Druhým pak pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení, který zasáhl již většinu oborů tohoto odvětví,” vysvětlil Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

V oboru výroby strojů podle něj klesá produkce třeba ve výrobě čerpadel, zemědělských nebo kovoobráběcích strojů. Upozornil i na pokles produkce v kovodělném průmyslu a ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství. Naopak rostoucí trend podle dat ČSÚ vykazují potravinářský a papírenský průmysl. Meziročně vzrostla i produkce oděvního a kožedělného průmyslu.

„Ve výrobě motorových vozidel se na růstu hodnoty nových zakázek projevila zčásti nízká loňská srovnávací základna, ale také růst celého odvětví. Hodnota nově nasmlouvaných zakázek vzrostla i ve výrobě elektrických zařízení, zejména světelných komponentů pro automobily,“ doplnila Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v březnu ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 5,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 8,6 procenta. Tuzemské nové zakázky naopak klesly o 1,1 procenta. I tak ale byla meziměsíčně hodnota nových zakázek nižší o 1,5 procenta.

Avšak poprvé od konce roku 2022 se meziročně zvýšila hodnota nových zakázek v chemickém průmyslu. Naopak méně zakázek vykazují odvětví výroby strojů a zařízení, kovodělný průmysl a výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Stavební produkce je taktéž v červených číslech

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 procenta, meziměsíčně byla nižší o 7,8 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se meziročně snížila o 11,1 procenta a inženýrské stavitelství kleslo o 0,9 procenta.

„Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 % a také meziměsíčně byl zaznamenán výrazný pokles. Zatímco meziroční pokles šel plně za pozemním stavitelstvím, k tomu meziměsíčnímu přispěly více inženýrské stavby,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

V březnu bylo zahájeno 2 706 bytů, tento počet klesl o 17,6 procenta kvůli bytům v rodinných domech. Naopak byty zahájené v bytových domech meziročně vzrostly. Dokončeno jich bylo 2 559. To je meziroční růst o 0,2 procenta zejména v kategorii bytových domů.

„Orientační hodnota staveb, na které bylo v březnu vydáno stavební povolení, dosáhla 66 miliard korun a meziročně vzrostla o polovinu. Tento růst zásadně ovlivnilo povolení šesti staveb s rozpočty nad miliardu korun. Po jejich odečtení by orientační hodnota klesla o sedm procent,“ vysvětlil Radek Matějka.

Bilance zahraničního obchodu v březnu

Podle předběžných údajů ČSÚ skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 39,3 miliardy korun. Výsledek byl meziročně o 22,3 miliardy korun vyšší. Negativně se na březnových číslech odrazil obchod s ropnými produkty a elektřinou.

„Obchodní bilance dále rostla, přestože vývoz i dovoz meziročně klesl. Důvodem bylo rychlejší tempo poklesu dovozu, který se oproti loňské hodnotě snížil o více než 36 miliard korun. Z toho 32 miliard představovala nižší hodnota dovozu výrobků zpracovatelského průmyslu,” uvedla Jana Mazánková, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové se na výši přebytku tentokrát podepsal především pokles dovozů. Do nich se zřejmě promítl výpadek dodávek elektromotorů pro Škodu Auto z německého závodu v Kasselu, tvrdí ekonomka.

„To se pak odrazilo v přehoupnutí obchodu s elektrickými zařízeními z pasiva do aktiva, kde celkově byl výsledek meziročně o devět miliard korun lepší,“ vysvětluje.

V nadcházejících měsících podle ní potáhne zahraniční obchod export automobilů. Tam totiž stále dochází k vyřizování objednávek z předchozích období. Situaci přispěje i obnovení dodávek německých elektromotorů, uvádí. Za celý letošní rok by měl podle jejího odhadu dosáhnout přebytek obchodní bilance přes 200 miliard korun, to po loňském výsledku 124 miliard korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here