Ve volbách prohráli eurohujeři. A to je dobře, říká Jiří Mašek

1366
Jiri_Masek
„Troufám si říci, že ještě před pár lety dění v Bruselu běžné občany téměř nezajímalo,“ říká Jiří Mašek s tím, že v posledních letech se situace ale mění. / Foto: Archiv FinTag

Podle poslance Jiřího Maška [ANO] letos ve volbách posílili eurorealisté. A jak Jiří Mašek říká v rozhovoru pro FinTag, vláda Petra Fialy [ODS] nejspíš navrhne na českého eurokomisaře ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu [STAN].

Pane poslanče, volby do europarlamentu jsou za námi, kdo je podle vás jejich vítězem, kdo poraženým?

U nás jsou poražení eurohujerové a posílili eurorealisté. A to je dobře.

Hnutí ANO se stalo s výsledkem 26 % vítězem eurovoleb, první bylo ve všech krajích s výjimkou Prahy, získalo sedm mandátů. Počítám, že je v ANO spokojení?

S tak silnou podporou voličů jsme spokojení. Ukazuje se, že si lidé již uvědomují, co nařízení z Bruselu znamenají pro jejich život doma. A že tam potřebujeme mít zástupce, kteří za naše zájmy budou bojovat.

Eurovoleb se zúčastnilo přes 36 procent voličů, to je zhruba 8% nárůst oproti roku 2019. Přesto eurovolby voličsky netáhnou. Čím to podle vás je?

Troufám si říci, že ještě před pár lety dění v Bruselu běžné občany téměř nezajímalo. Vnímali většinově EU jako příjemný prostor pro život v bezpečí s volným pohybem a relativní hojností. Vše se mění v posledních letech, kdy vedení EU vsadilo na nesmyslně „přetažený“ Green Deal s nereálnými cíli. To je elektromobilita, zákaz spalovacích motorů, energetická politika, štítky, zakázaná paliva… EU dále zásadně nezvládá nelegální migraci.

Západní státy se chtějí migrantů zbavit za každou cenu, říká poslanec SPD

Předkládá impotentní migrační pakt, zmítá se v pomoci-nepomoci bojující Ukrajině a z hlediska konfliktu na východ od nás zaujala vyčkávací pozici. Vypadla z role iniciátora případných mírových jednání. O našem kontinentu tak budou rozhodovat velmoci, jako je Čína a USA. A to je smutné.

AfD má celou bývalou NDR, upozorňuje Jiří Mašek

Co říkáte na volební úspěch krajně pravicových formací v Evropě?

Je to logický důsledek toho, co jsem zmiňoval v předchozí odpovědi. Slabost a bezkoncepčnost vyvolává touhu po jasném řešení a po rozhodnosti. Podívejte se na volební mapu v Evropě. Celou bývalou NDR mimo Berlín ovládla strana AfD. Pravice zvítězila v Rakousku a Emmanuel Macron po drtivé prohře s francouzskou pravicí vyhlašuje předčasné volby. Tak to je také výsledek současné politiky Bruselu.

Scholz je slabý. Otěže přebírá Macron, říká europoslanec Zdechovský

Přinese posun doprava možnost revize některých kontroverzních návrhů, proti nimž se hnutí ANO i další politická uskupení vymezují? Myslím tím například Green Deal a migrační pakt? Bude europarlament v novém složení dostatečně silný na to, aby této revize dosáhl?

Ta revize je naprosto nutná pro ekonomické přežití Evropy, která ztrácí výkonnost, i pro udržení bezpečnosti, to je zvládnutí migrace. A důležitý je i sociální smír uvnitř Evropy. Je třeba vrátit jednotlivým státům v EU více volnosti a kreativity a nesvazovat je zbytečnými pravidly diktovanými z Bruselu. Za naše europoslance, a hlavně za Kláru Dostálovou mohu slíbit, že za revizi nesmyslných vizí budou bojovat.

Co říkáte na nynější překotný politický vývoj ve Francii. Tam neuspěla strana prezidenta Macrona. Naopak viditelný vzestup zaznamenalo Národní sdružení Marie Le Penové? Může se tento trend přelít do ostatních evropských států?

Ano, pokud orgány EU nepřehodnotí svůj dosavadní přístup.

Co myslíte tím „dosavadním přístupem“?

Myslím tím marné pokusy nutit členské státy EU proběhnout cihlovou zdí. Pokud toto se ze strany EU nezmění, potom hrozí podobný vývoj s posílením krajní pravice i v dalších členských zemích EU.

Pro nás musí být v EK klíčová energetika

Jaká témata by měli nově zvolení čeští europoslanci podle vás prioritně řešit? Zmiňujete Green Deal, migrační pakt, co dalšího vnímáte jako důležité?

Určitě problematiku evropských dotací a jejich dalšího vývoje. To je jistě téma pro Kláru Dostálovou. Totéž platí u bytové výstavby pro mladé. Je tu i soběstačnost zemědělství a podmínky pro zemědělce. Toto je zase doména Martina Hlaváčka. Oblast kultury a rozvoj regionů pak řeší Jaroslava Pokorná Jermanová a mohl bych pokračovat dál. Dominantními tématy budou energetika, hospodářský vývoj, migrace a bohužel i probíhající válka zejména na Ukrajině, ale i na Blízkém východě, která do aktivit EU negativně zasahuje.

Obviňovat Izrael z genocidy Palestinců je úplně mimo

Určitě silným tématem, které rezonovalo v předvolební kampani, je zákaz spalovacích motorů v roce 2035. Je to podle vás vůbec reálné?

Všichni dnes už vědí, že to není reálné. Smutné je, že ti, co to navrhovali, to museli vědět už v době, kdy to navrhovali, ale nechali o tom politiky rozhodnout. Tím naznačuji dominantní roli bruselských úředníků. Ten stav je třeba změnit.

O jaké portfolio by se měl ucházet budoucí český eurokomisař?

Energetika, pokud bude mít náš eurokomisař vůli a „koule“ prosazovat nejen evropské, ale i české zájmy. Od dostatku a cen energií se odvíjí další rozvoj průmyslové a energeticky náročné ekonomiky, jako je ta naše.

Vláda podle mě navrhne na eurokomisaře Jozefa Síkelu

Kdo by se podle vás měl stát eurokomisařem, kterého navrhuje vláda? Prosím, neříkejte mi, že nejlepší by bylo „uklidit“ do této funkce premiéra Petra Fialu z ODS. A to třeba kvůli tomu, aby v Česku byly předčasné volby…

Jednoznačným vítězem voleb je sice Klára Dostálová a ANO, ale eurokomisaře bude, jak správně říkáte, na základě předvolebních dohod nominovat vláda. To na základě návrhu někdejšího PirSTANU.

Funkci v EK chce Nerudová za STAN i Piráti. Už teď se hádají

Tam jsou dvě jména, podle mého soudu jedno opozicí dlouhodobě kritizované, ministr Jozef Síkela [STAN], a druhé ještě horší, Danuše Nerudová [STAN]. U Pirátů ještě rezonovalo jméno Marcela Kolaji. Já sám předpokládám, že vláda nominuje pana Síkelu.

Petr Duchoslav

MUDr. Jiří Mašek [ANO] je český politik, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V roce 2016 krátce zastupitel Královéhradeckého kraje a od roku 2018 zastupitel města Hradec Králové. Jiří Mašek je profesí lékař – záchranář a bývalý ředitel Záchranné služby Královéhradeckého kraje. Jeho heslo zní „Nekecat a makat. Ono to jde, když se chce!“. Poslanec Jiří Mašek je místopředseda sněmovního Výboru pro bezpečnost a člen Výboru pro zdravotnictví.

1 komentář

  1. EUsojuz je třeba rozbít do základů i s agresorem NATO. Co předváděli … saša, prodavačka diplomů … apod. lůza ze sekty 5demoliční čety bylo za hranou slušnosti. To nejen politické. Velmi objektivní ČT24, Primanews, seznam-novinky .. se k této štvavé, až sprosté kampani od 5hadů ochotně přidali. Nyní nám ODS předvedlo co jsou soudruzi zač, zákeřného hulváta pavlíka řeporyjce si ponechali jako vlajkovou loď. Voliči těchto … ze Spolu musí být psychicky nemocní. [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here