První várku příspěvků na dítě úřady rozešlou již v noci

9444
prispevek
Foto: Úřad práce ČR

První várku příspěvků 5 000 korun na dítě rozešlou úřady práce žadatelům dnes [24.8.] v noci. Peníze jim na účty dorazí v několika dnech. Jde převážně o ty žadatele, kteří o podporu žádali přes aplikaci Jenda.

Úřady přijaly žádosti na 810 tisíc dětí. Informaci o zpracování jednorázových příspěvků 5 000 korun na dítě uveřejnilo na Twitteru Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] a po jednání vlády [24.8.] ji potvrdil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Dnes v noci začneme spouštět výplaty tak, aby ti, co začali žádat od pondělí minulého týdne, dostali peníze koncem tohoto týdne,“ uvedl ministr.

O příspěvek začali zákonní zástupci dětí s příjmem do jednoho milionu korun v minulém roce, kteří nepobírají přídavek na dítě, žádat v pondělí 15. srpna. Od té doby podle Jurečky úřady přijaly žádosti o příspěvek na více než 810 tisíc dětí.

Pět tisíc na dítě dostanou nejdříve ti s přídavky na děti

Upřesnil, že domácnostem s nárokem na přídavky na děti již úřady tuto dávku vyplatily v objemu 1,2 miliardy korun. Ty o jednorázovou pomoc nežádaly. Úřady jim ji vyplatily automaticky a domácnosti by ji tak již měly mít i na svých bankovních účtech.

Podle odhadů ministerstva u nás má na dávku nárok celkem 1,6 milionu dětí. Z nich přibližně 240 tisíc pobírá přídavky na dítě.

Systém elektronického vyřízení sociálních příspěvků

O mimořádnou pomoc pro rodiny s dětmi si většina zástupců dětí požádala elektronicky prostřednictvím nové webové aplikace MPSV zvané Jenda. Až na mírné potíže v prvních hodinách po spuštění aplikace si žadatelé systém velmi chválí a diví se, proč obdobné systémy, především pak v oblasti výplaty ostatních sociálních podpor, nefungují obdobně.

„O příspěvek na obě děti jsem požádal v pěti minutách, aplikace je jednoduchá a srozumitelná. Proč tak ale nefunguje elektronická komunikace se státem i jinde,“ reaguje na elektronický systém Jenda 40letý otec dvou dětí.

Jenda už funguje! Pět tisíc na dítě dorazí do 30 dnů

A obdobně si jej chválí většina rodičů malých dětí, které o jednorázovou podporu již požádala. Do Jendy se mohou nyní žadatelé kdykoli přihlásit a zkontrolovat si, v jaké fázi vyřízení se jejich žádost nachází. Žádat s jeho pomocí budou v budoucnu i o další sociální dávky. Například na příspěvek na bydlení, přídavky na dítě a také rodičovský příspěvek.

I přesto, že jednorázový příspěvek rodiče malých dětí beze sporu ocení a rádi přijmou, najdou se i jeho kritici. Ti takovou pomoc rodinám často označují jako pastelkovné nebo úplatek voličům v době před podzimními komunálními volbami. Jiní tvrdí, že z příspěvku děti neuvidí ani korunu, protože je jejich rodiče použijí pro vlastní potřeby.

Nárok na příspěvek mají děti narozené od 2. srpna 2004

O jednorázový příspěvek žádají zákonní zástupci dětí narozených od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022. Požádat o něj mohou i po jeho narození, nejpozději však do 1.7. 2023, upozorňuje MPSV ve svých pokynech. Příjem domácnosti do jednoho milionu korun v hrubém žadatelé nijak nedokládají, úřady práce si to ověří ve spolupráci s finanční správou.

„Peníze vám přijdou do 30 dnů od podání žádosti. Pomohou vám s náklady na vybavení pro školáky nebo na kroužky,“ slibují zástupci úřadu na svém webu.

O příspěvek nežádají domácnosti pobírající přídavky na dítě. Těm částku úřady odešlou automaticky společně s těmito dávkami v měsíci srpnu. Na Czech Pointech nebo v elektronické aplikaci MPSV zvané Jenda si o příspěvek žádají domácnosti bez nároku na přídavky na dítě.

Při elektronickém podání žádosti na webu MPSV se žadatelé prokazují elektronickou identitou občana. Příspěvek je určen pro všechny děti do 18 let, které žijí v rodině, jejíž příjem v minulém roce nepřesáhl 1 000 000 Kč hrubého. O příspěvek žádají rodiče, adoptivní rodiče i pěstouni. Požádat o podporu mohou jak zaměstnanci, tak podnikatelé. Dále i zákonní zástupci na mateřské nebo rodičovské dovolené stejně jako lidé bez práce.

Veronika Táchová

4 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den chci se zeptat jestli mám nárok na jednorázovy příspěvek na dítě když vůbec nedostávam ani korunu o socialky děkuji malkovska alena jedná se o 5000 Kč a dceři je 9 let a ani nic nedostávam

    • Dobrý den, pokud splňujete podmínku, že jste loni nevydělala více než jeden milion korun hrubého (případně ani váš manžel, příjmy domácnosti se sčítají), tak nárok máte. V článku je i odkaz na aplikaci Jenda, ve které se o něj žádá elektronicky, formulář je jednoduchý na několik kliků, jen je třeba se prokázat identitou občana (třeba bankovní identitou – to je zadání bankovních přihl. údajů). Pokud ji nemáte, příspěvek vyřídí Czech Pointy, ty najdete na každém městském nebo i obecním úřadu,

      odkaz ještě jednou tady: https://jenda.mpsv.cz/

      mějte se hezky, za redakci FinTag.cz Veronika

  2. Dobrý den, já jsem si žádala 14.8 přes tu slavnou aplikaci a 5 dnů tam mám ověřené děti a zpracovávání. Vsude čtu jak už dostali vyplaceno i ty co žádali přes úřad a ti co žádali přes aplikaci stále čekají. A ty vymysli jako že první budou vyplaceny co žádali přes aplikaci je sprominutim kec a dost lživá informace.
    Tak by mě zajímalo jak to tedy funguje a jak se teda vyplácí a kdy se dostane i na ty co žádali už 13-14.8

    Děkuji předem za reakci a jakoukoliv odpověď.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here