Putinovo příměří zkritizovali i jeho vlastní lidé

15772
Putinovo
Foto: Presidential Executive Office of Russia

Americký Institut pro studium války [ISW] si ve své poslední zprávě všímá ruského přijetí informace o další americké vojenské podpoře Ukrajiny i ruských reakcí na Putinovo příměří vyhlášeného kvůli pravoslavným Vánocům.  

Zpráva ISW popisuje události na Ukrajině k letošnímu 6. lednu. Ve svém základu zkoumá zejména přístup Ruska k válce na Ukrajině. V úvodu si všímá, že ruská média a ruští stakeholdeři většinou nereagovali na oznámení USA o dalším poskytnutí vojenské podpory Ukrajině za více než 3,75 miliardy dolarů [cca 85 mld. Kč]. Tuto pomoc v podobě dodávek bojových vozidel, dělostřeleckých systémů, obrněných transportérů a raketových systémů v lednu potvrdil americký ministr zahraničí Antony John Blinken.

„To potvrzuje, že Kreml a ruský informační prostor si selektivně vybírají informace o pomoci Západu pouze tehdy, když je jejich cílem eskalace napětí,“ uvádějí analytici ISW.

Podle nich naopak Rusko akcentovalo informaci o dodávkách baterií protivzdušné ochrany Patriot, které Ukrajině USA přislíbily loni v prosinci. Následně se k USA připojilo Německo, které Ukrajincům dalo svou baterii systému Patriot. Podle Ruska tímto krokem Západ eskaloval napětí.

„Informace o zahraniční pomoci Rusko používá s cílem představit Ukrajinu jako zemi bez vlastní suverenity. Zároveň je používá při tlaku na Západ, aby v něm vyvolalo strach z ruské odplaty,“ uvádějí analytici.

Reakce na Putinovo příměří

Z hlediska v Česku dostupných informací je osvěžující hodnocení amerického institutu údajného příměří, které 5. ledna kvůli pravoslavným Vánocům vyhlásil prezident Vladimir Putin. Podle nich se toto příměří nesetkalo s pozitivními ohlasy ani na ruské straně.

„Ruští představitelé a stakeholdeři v tomto ohledu reagovali negativně na ruského prezidenta,“ píší američtí analytici.

Gubernátor separatistické Doněcké lidové republiky [DNR] Denis Pušilin vyhlášené příměří zpochybnil s tím, že ruské jednotky si nemohou dovolit přestat reagovat na „provokace ukrajinských jednotek“. Dodržováním příměří podle něj ruské síly riskují, že Ukrajině poskytnou příležitost zlepšit své pozice v kritických úsecích frontové linie.

„Pušilinovo prohlášení bylo implicitní kritikou vyhlášeného příměří. Je příkladem skutečnosti, že Putinovo oznámení bylo špatně přijato ruskými vojenskými vůdci,“ tvrdí analytici.

Aktuální vývoj války na Ukrajině dle informací amerického Institutu pro studium války

Černý rámeček s proužkem: Pod ruskou kontrolou před 24.2. 2022 / Červený rámeček s červenou plochou: Ruský postup / Červený rámeček se žlutou plochou: Území pod ruskou kontrolou / Modrý rámeček s modrou plochou: Území pod ukrajinskou kontrolou. Více zde.

Ještě dál zašel v kritice příměří bývalý vrchní velitel doněckých separatistů v roce 2014 Igor Girkin, známý jako Strelkov. Ten uvedl, že příměří je „odvážný a rozhodný krok k porážce a kapitulaci ruských vojsk“. Uvedl, že ruské vedení se nepoučilo z výsledků předchozích příměří s Ukrajinou za posledních osm let, tedy od anexe Krymu. Je to právě Girkin, bývalý důstojník ruské tajné služby FSB, který platí za klíčovou postavu anexe Krymu. Ukrajina na jeho hlavu vypsala odměnu v přepočtu 2,5 milionu korun.

Sečteno a podtrženo. Podle amerického instituci Vladimir Putin, jak vyplývá z reakcí Rusů, vyhlášením příměří ohrozil naplnění ruských cílů a vojáků na životě. Jiným faktem je, že vyhlášené příměří nedodržovala ani jedna z válčících stran.

Náboženská karta je na Východě stále silná

Američtí analytici si dále všímají skutečnosti, že i přes kritiku příměří ze strany vojáků někteří ruští stakeholdeři využili vyhlášeného příměří k prezentaci Vladimira Putina jako „ochránce náboženských hodnot a morálky“.

Předseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv 6. ledna prohlásil, že Putin nabídl Ukrajině „ruku ke křesťanskému milosrdenství“ a že Ukrajina to odmítla, protože jí chybí víra.

Velitel čečenských speciálních sil Achmat Apti Alaudinov uvedl, že Putin je „skutečně věřícím křesťanem“. A aby vyšel vstříc „i svým“, dodal: „Ježíš je uctívaný prorok v islámu.“ V duchu svého přesvědčení Ukrajince označil za satany, čímž vysvětlil, proč příměří Kyjev nepřijal.

Napětí mezi Srby a Albánci v Kosovu znovu sílí

„Alaudinovova chvála příměří z náboženských důvodů je součástí dlouhodobé snahy Kremlu vyjít vstříc různým náboženským menšinovým skupinám v Rusku. A zároveň vykreslit Ukrajinu jako nemorálního nepřítele, jehož nedostatek víry uráží jak křesťany, tak muslimy,“ uvádějí analytici ISW.

Ukrajina nemá nárok na vlastní existenci, tvrdí Rusové

Americký institut prostřednictvím své analýzy potvrzuje „ruský narativ“, že Ukrajina a Rusko „jedno jest“. Cituje velitele sil doněckých separatistů Alexandra Chodakovského. Ten 6. ledna prohlásil, že Rusko a Ukrajina mají „společný genofond“ a „duchovní prostor“. Ten podle něj Ukrajina ale ničí, když pokračuje ve válce.

„Chodakovského prohlášení je jasným odmítnutím ukrajinského lidu jako suverénního a odlišného od Ruska,“ uvádějí analytici.

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

Všímají si i názorů dalších ruských představitelů, podle kterých za myšlenkou samostatného ukrajinského etnika stojí pouze a jen ukrajinští nacionalisté. Běžné podle nich zůstávají názory na utlačování ruského etnika na území Ukrajiny.

Rozpadlé Rusko s jadernými zbraněmi by byl vážný problém

„Dokud bude Kreml nadále poskytovat prostor takovým hlasům, jako bude i nadále bezohledně potlačovat názory, které se od nich odchylují, záměr Putinovy války zůstává stále stejně jasný,“ uzavírají analytici amerického institutu.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Víte, co si osobně myslím? Jak jsem se tak díval na tu mapu, tak jsem si vzpomněl na dobu, kdy jsem četl řadu knížek o vojenství a válkách. Ostatně i dnes na různých kanálech v TV uvádějí, bývají to hodně britské, dokumenty o druhé světové válce. Vždy se tam rozebírá, jak stratégové uvažují a co pro to dělají a jak se boje vyvíjely. Tak si myslím, jak vidím to červeně označené území, že Rusku jde mimo jiné o zajištění si předpolí tak, aby bylo schopno efektivě ovládat Černé moře. A samozřejmě mít výhradní přístup do Azovského moře. A pakliže mám pravdu, tak se toho Rusko nikdy nevzdá a na Ukrajině to bude skutečně kdo z koho. Myšleno zda USA s Evropou na jedné straně, nebo Rusko na straně druhé. A Ukrajina to tvrdě slízne. Doufám, že čínští soudruzi budou mazanější, než ukrajinští politici a svůj neuralgický problém s Taiwanem budou řešit politickým a ekonomickým pronikáním tam, bez drastického vlivu na světovou ekonomiku. Zatím se jim to tam politicky bohužel daří, podle toho jak dopadly poslední volby tam, kdy politicky posílily síly pro užší spolupráci s Čínou. Tak uvidím. Ale pro nás vojenský konflikt na Ukrajině zase není jednoznačně negativní, protože bez něj by si šílených zelených plánů, což je ekonomická atomová bomba, nikdo ani nevšiml. Myslím, zavčas nevšiml.

  2. Putinovo příměří bylo nevyužíto ukrajinskou stranou. Expremiér Babiš bude přijat prezidentem Francie a budou iednat o Ukrajine, kromě jiného. Musi se, jednat, samozřejmě že p. Babiš má zájem o dodávky plynu z Ruska. To by mohlo být nadějné, prezidentské volby proběhnou a budou mít vítěze a poražené. Vyjednat příměří na Ukrajině je velká výzva, je to nutné. Psát vzkaz na tank pro Ukrajinu je studentské jednání profesora. Uvidíme kdo je realista.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here