Nákaza 2019-nCoV z trhu s netopýry a svišti srazila asijské trhy

652
2019-nCoV_virus
Ilustrační foto: Pixabay.com

Neznámý koronavir 2019-nCoV z Číny, který způsobuje zápal plic, si vyžádal již šest obětí na životech. Navíc se objevil těsně před oslavami nového čínského roku, kdy se na cesty vydávají stovky milionů Číňanů.

Na vážnou situaci tak reagují i finanční trhy. Neznámý virus [2019-nCoV] se začal loni v prosinci šířit v jedenáctimilionovém čínském městě Wu-chan. Někteří z nakažených pacientů pracovali či nakupovali na stejném trhu, kde se prodávali netopýři, svišti, ale i živé ryby, kuřata, ptáci a další živočišné produkty. Každým dnem přitom stoupá počet obětí neznámého viru, který způsobuje zápal plic.

Problém je, že vir byl zachycen již i v Japonsku, Thajsku a Jižní Koreji. Poslední zprávy přitom uvádějí, že vir může být přenositelný z člověka na člověka. Zítra [22. 1.] se kvůli neznámému viru 2019-nCoV sejde krizový výbor Světové zdravotnické organizace [WHO]. Jeho členové by se měli radit o tom, zda je třeba vyhlásit celosvětový stav zdravotní nouze.

Na 2019-nCoV reagují už i trhy

Kvůli obavám z šíření nového viru dnes [21. 1.] citelně oslabily i akcie v Číně a dalších asijských zemích. Hlavní index čínských akcií CSI 300 dnes odepsal 1,71 procenta na 4114,31 bodu. Akcie tak smazaly zisky, které nabraly od začátku roku.

Největší ztráty měly letecké společnosti a provozovatelé zábavních center. Akcie letecké společnosti Japan Airlines klesly o 2,97 procenta, akcie All Nippon Airways [ANA] odepsaly 2,16 procenta. Ztráty má ale také australská letecká společnost Qantas.

„Výprodej začal u akcií, které mají souvislost s cestováním, a teď se to šíří,” uvedl šéf společnosti Ample Finance v Hongkongu Alex Wong.

Neznámý vir 2019-nCoV zabil devět osob. A dál se šíří

Index Hang Seng, který je hlavním ukazatelem cenového vývoje na akciové burze v Hongkongu, oslabil o 2,81 procenta na 27.985,33 bodu. Kurz čínského jüanu, který se obchoduje v Číně, dopoledne ztrácel 0,4 procenta na 6,8973 jüanu za dolar. Mimo Čínu, kde se kurz může pohybovat volněji, ztrácel až 0,5 procenta, takže dolar vystoupil nad 6,90 jüanu za dolar.

Jinde v Asii pak hlavní index japonských akcií Nikkei 225 odepsal 0,91 procenta na 23.864,56 bodu, který tak sestoupil z více než ročního maxima. Jediné, co na trzích rostlo, byly akcie farmaceutických společností.

Virus přichází v nejméně vhodnou dobu

Nový virus se objevil v době, kdy se Čína připravuje na oslavy příchodu nového lunárního roku. V době volna, které letos připadá na 24. až 31. ledna, se tak po celé zemi budou přesouvat miliony lidí. Odhady hovoří, že Číňané uskuteční na tři miliardy cest.

„Největším důvodem k obavám je to, že přesunem obrovského počtu lidí během svátků se to může rozšířit,” říká Alex Wong.

Na situaci již počátkem roku reagovaly okolní státy a regiony jako Hong Kong, Tajvan, Thajsko, Malajsie, Vietnam, Filipíny nebo Singapur. Ty zavedly pro příchozí cestovatele z postižené oblasti vstupní zdravotní screening. I díky této rychlé reakci sousedních zemí se podařilo zachytit nakažené ženy a zabránit výskytu neznámého viru mimo pravděpodobný zdroj nákazy město Wu-chan.

„Osmého ledna byla v Bangkoku hospitalizována 61letá cestovatelka z Wu-chanu z Číny, u které bylo potvrzeno onemocnění novým koronavirem,“ uvedly thajské úřady.

U 30letého japonského pacienta se už 3. ledna, v době, kdy ještě pobýval v čínském městě Wu-chanu, objevila horečka a kašel. Do Japonska se vrátil 6. ledna a kvůli přetrvávajícím příznakům byl o čtyři dny později hospitalizován. Rentgen ukázal, že jde o zápal plic. Další testy potvrdily, že je muž nakažen stejným virem jako pacienti ve Wu-chanu.

Situace je nervózní

Podle Alexe Wonga je nálada nejen na asijských trzích velice nervózní, protože lidé mají stále v paměti vzpomínky na roky 2002 a 2003, kdy se v oblasti šířil virus SARS. Ten se rozšířil z Číny do více zemí světa a celkem si vyžádal stovky obětí na životech.

Na klidu nepřidávají ani poslední zprávy, které potvrzují to, co úřady prozatím vylučovaly. Totiž, že je možný přenos koronaviru z člověka na člověka. To nyní potvrdily i čínské úřady u dvou pacientů v jihočínské provincii Kuang-tung. Virem se infikovalo i 15 zdravotníků.

„Informace o nově nahlášených infekcích naznačují, že může docházet k omezeným přenosům nákazy mezi lidmi. V nadcházejících dnech můžeme očekávat více případů v dalších částech Číny a možná i v dalších zemích,” uvedl mluvčí WHO Tarik Jašarević.

Počet potvrzených případů zápalu plic vyvolaného novým druhem koronaviru 2019-nCoV v Číně stoupl na 291. Podle britských expertů je ale toto číslo ve skutečnosti mnohem vyšší. Ti uvedli, že počet nakažených neznámým koronavirem dosahuje už téměř dvou tisíc osob.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here