Státní příspěvek ve výši 90 korun měsíčně dostane, kdo si na penzijní připojištění posílá alespoň 300 korun měsíčně. Se stoupajícím vlastním vkladem ale výše státního příspěvku roste. Jeho maximální výši 230 korun měsíčně dostane, kdo si měsíčně posílá na penzijní spoření alespoň 1 000 korun.

Má to však i své ale. Tím hlavním je, že peníze z penzijního spoření lze vybrat až ve věku 60ti let [v transformovaných fondech] a za přesně daných podmínek. Když je člověk nedodrží, anebo si naspořené peníze vybere dříve, stát mu státní příspěvek vezme a zpětně bude vyžadovat i daňové úlevy. Jsou tu ale i takzvané „předdůchody“, tedy možnost čerpat naspořené prostředky [z účastnických fondů] již pět let před vstupem do starobního důchodu.

Doplňkové penzijní spoření

Na penzi si v ČR spoří zhruba 4,5 miliony lidí. Z toho cca 3,5 milionu v transformovaných penzijních fondech starého penzijního připojištění. V účastnických fondech doplňkového penzijního připojištění si pak spoří zbytek. I když je určitě lepší nějaké spoření než žádné, je to škoda, protože účastnické fondy doplňkového penzijního spoření při správném řízení investice mohou nabídnout podstatně vyšší zhodnocení investovaných peněz.

Tyto fondy v základu nabízejí tři typy investičních strategií – konzervativní, vyváženou a dynamickou. V nabídce mají i jejich mix v podobě takzvaných fondů životního cyklu. Rozdíly v poplatcích jsou minimální. Rozdíl mezi starým penzijním připojištěním [nelze již uzavřít] a novým doplňkovým penzijním připojištění je tak zásadní.

Volba strategie

Pokud investor v doplňkovém penzijním spoření na začátku investování [pokud tomu odpovídá jeho délka spoření] celkem správně zvolí agresivní investiční strategii, má dost velkou šanci své peníze skutečně zhodnotit a minimálně si vydělat na poplatky fondu. Měl by také ale vědět, že dynamicky je třeba investovat hlavně v prvních letech [v závislosti délce spoření] a ve chvíli, kdy se blíží jeho odchod do penze a už má třeba i pěkný výnos, by měl vyměnit dynamickou investiční strategii za strategii vyváženou nebo rovnou konzervativní.

Na trhu s doplňkovým penzijním připojištěním jsou přitom již i produkty, které garantují černá čísla i v účastnických fondech. Má to však své podmínky v podobě splnění dodržení stanovených investičních horizontů, případně výše pravidelné měsíční investice. I tak se ovšem garance vztahuje pouze na vlastní platby klienta, případné příspěvky zaměstnavatele a státní příspěvky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here