Stavebko se hodí na spoření i na čerpání úvěrů

286
na_cerpani_uveru
Foto: AČSS

„Pokud hledáte nejlepší produkt na financování rekonstrukce, pak volíte stavební spoření jako produkt na čerpání úvěrů také správně,“ říká předseda Asociace českých stavebních spořitelen Jan Jeníček.

A pokračuje: „Pokud uložíte dvacet tisíc korun ročně, stavební spořitelna vám je zúročí minimálně 1 %. To je srovnatelné se spořicími účty. Na svůj účet však navíc dostanete 2 tisíce korun od státu, což je již 10% zhodnocení ročně. Celkem tedy 11 %. Tomu nemohou spořicí účty konkurovat.“

Nutno dodat, že předseda asociace má pravdu. I když od vysokého zhodnocení je třeba odečíst poplatky a 15% daň z výnosu. Státní příspěvek i tak přidává stavebnímu spoření na atraktivitě. Pokud bude klient takto spořit rok co rok, po šesti letech bude mít na účtu 120 tisíc korun ze svých úspor, 12 tisíc korun od státu plus zhruba 1% úrok [ročně 200 Kč] ze stavební spořitelny. Ve stavebním spoření jde o jisté zhodnocení, není tedy divu, že stavební spoření mělo loni uzavřeno 3,2 milionu českých domácností.

Stavební spoření jede

Češi si letos sjednali o 17 % více smluv na stavební spoření než v roce předešlém. V ČR přidává stavebko každoročně cca 450 tisíc nových smluv, například loni to bylo 426 tisíc smluv. Letošní odhady hovoří o půl milionů nových smluv. Důvod je, že lidé si chtějí naspořit alespoň nějakou částku. Stavební spoření získává na popularitě i v důsledku zvýšených požadavků na vlastní prostředky při pořízení vlastního bydlení na hypotéku.  

V Evropě si na principu stavebního spoření, respektive spoření se státním příspěvkem, dává peníze stranou přes 38 milionů lidí s celkovými vklady ve výši více než 213 miliard eur a cílovou částkou 1,1 bilionu eur. Největší zemí stavebního spoření zůstává Německo [28 mil. smluv], následuje Rakousko [4,5 mil. smluv] a Česká republika [3,2 mil. smluv]. Ačkoliv se celkový počet smluv stavebního spoření v evropských zemích snížil, celkový objem vkladů roste. Od roku 2016 o 3 %.

Stavebko se hodí i na čerpání úvěrů

Zajímavé na stavebním spoření jsou i úvěry. Zatímco v roce 2016 si klienti stavebních spořitelen v unijních zemích půjčili 39,06 miliardy eur, loni to bylo bez jedné desetiny procentního bodu rovných 39,1 miliardy eur. V tomto směru patří ČR k zemím s největším progresem. Loni počet v ČR sjednaných úvěrů ze stavebního spoření vzrostl o 22 %. Z velké části k tomu přispěla i již zmíněná regulace hypoték od ČNB, kdy nezajištěné [drahé] úvěry ze stavebního spoření sloužily k zajištění povinného 20% LTV při žádosti o hypotéku. Což ovšem končí se zastropováním výše celkového zadlužení vůči příjmu. I tak to ale neznamená, že by nová regulace ze strany ČNB vyřadila stavební spoření ze hry. Spíše naopak. Stavební spoření se mnohde stane prvním krokem před žádostí o hypotéku.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here