Na Slovensku výrazně vzrostl počet bankrotů předlužených obyvatel

298

Objem úvěrů domácností na Slovensku se za posledních šest let téměř zdvojnásobil. Rostl nejrychleji z celé EU a zadlužení slovenských domácností patří k nejvyšším v regionu střední Evropy.

Jen za prvních sedm měsíců letošního roku bylo na Slovensku vyhlášeno přes 7 600 osobních bankrotů, zatímco za celý minulý rok to bylo zhruba 5 200 případů. Jedním z důvodem ovšem je i skutečnost, že Slovensko výrazně zjednodušilo podmínky vstupu do osobního bankrotu a zlevnilo celý proces.

Na začátku léta na Slovensku vstoupila v platnost i nová pravidla od tamní centrální banky pro poskytování úvěrů a půjček. Jako například omezení poskytování 100% úvěrů. Poskytovatelé úvěrů musí u každého žadatele o úvěr nově odečíst z jeho příjmu 20 % a teprve poté posuzují jeho bonitu úvěr splácet. Důvod je nasnadě.

Na Slovensku výrazně stoupá počet bankrotů předlužených obyvatel. Jedním z důvodů ovšem je i skutečnost, že Slovensko výrazně zjednodušilo podmínky vstupu do osobního bankrotu a také zlevnilo celý proces. Osobní bankrot umožňuje dlužníkům na Slovensku zbavit se až na výjimky všech dluhů výměnou za majetek nebo za postupnou úhradu části závazků při zachování osobního majetku.

Dobrou zprávou ze Slovenska je

Počet nových exekučních řízení v této více než pětimilionové zemi třetím rokem klesá. S exekucí se na Slovensku potýká přes 400 tisíc domácností. Slovenská vláda dokonce zvažuje možnost zastavit několik milionů starších exekucí. Věřitelé by mohli podat vůči dlužníkům nové návrhy na exekuce, které by se ale řídily již novými pravidly.

V České republice byl počet vyhlášených osobních bankrotů letos v červenci nejnižší od začátku roku. V posledních dvanácti měsících bylo vyhlášeno 12 722 osobních bankrotů, o 15 procent méně než v předešlém období.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here