Cashback umožňující výběr hotovosti kartou v obchodech má nová pravidla

786

Cashback je pojem, s nímž jsou spojeny zejména marketingové akce různých prodejců – nakupte u nás za 500 tisíc korun a dáme vám zpátky 50 korun. Což ale není ten cashback, který slouží k výběru hotovosti z platební karty při nákupu v obchodě. A hodí se třeba tam, kde mají [ještě] obchod, ale [už] ne bankomat.

Letos v červenci vstoupila v platnost nová pravidla pro cashback na našem území. V minulosti fungoval tak, že ten, kdo ho chtěl využít, musel v daném obchodě utratit alespoň 300 Kč, aby mohl (před zaplacení nákupu) pokladní v rámci služby požádat o maximálně 1 500 Kč v hotovosti. Nyní může nakoupit i jen za jednu korunu a pokladní mu vydá z jeho kreditní karty hotovost až do výše 3 000 korun. Je to změna k lepšímu, protože například v USA nebo Velké Británii limituje casback hlavně výše objemu financí na debetní kartě a výše sjednaného úvěru na kreditní kartě.

Proč je cashback dobrý?

Hlavní odpověď zní, že díky cashbacku lze ušetřit za výběry z bankomatu, anebo vyřešit problém s nedostatkem hotovosti, tam kde nemají bankomat, ale přesto obchod s cashbackem. Výhodou je i úspora času – když člověk v obchodě zaplatí, rovnou i “vybere” a nemusí do bankomatu.

U debetních karet banky nabízejí službu cashback zdarma. U kreditních karet až na pár výjimek také. Což se vyplatí vždy, když majitel karty přečerpal bezplatný výběr z bankomatu. Anebo chce ušetřit ne nevýznamné poplatky za výběr z kreditní karty.

Jedním z limitů služby cashbacku je omezená síť obchodů, která ho nabízí. Celkem má být v ČR k dispozici zhruba 10 000 obchodních míst. Praxe přitom ale ukazuje, že ne všechny z těchto obchodů skutečně cashback provedou, když je o něj zákazník požádá.  Obchody lze dohledat na internetu a poznají se podle log Mastercard CashBack nebo Visa CashBack. Jedná se zejména o potravinové řetězce, někdy i čerpací stanice. Mezi ty nejznámější patří: Albert, Penny Market, Globus, Žabka, EuroOil nebo síť drogerií TETA. V zahraničí v Česku vydanou kartu nelze službu využít.

V menších obchodech představuje problém

Jejich zástupci tvrdí, že nejsou bankomat a ani banka. Argumentují, že zatímco oni musejí provádět cashback zdarma, výběry z bankomatů jsou bankami běžně zpoplatněny. A takzvané výběry zdarma jsou zase součástí služeb hrazených v podobě poplatků u běžného účtu, k němuž karta přináleží. Nelibě nesou i nová pravidla. “Zatímco dříve jsme měli jistotu, že u nás lidé nakoupí alespoň za ty tři stovky, aby mohli využít cashback, teď jim budeme muset peníze vydat i při korunové útratě,” říkají.

 

1 komentář

  1. Já jsem o téhle možnosti třeba vůbec nevěděla a to bych to někdy určitě využila. Asi by to chtělo trochu víc propagace.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here