GAP pojištění – Guaranteed Asset Protection – takzvané připojištění garance ochrany majetku dorovnává rozdíl mezi penězi za vůz zaplacenými a penězi, které za něj vyplatí pojišťovna v momentě jeho zcizení anebo totální škody na něm.

GAP pojištění kryje rozdíl mezi pořizovací cenou vozu a jeho obecnou hodnotou v době vzniku pojistné události po dobu dvou, tří nebo pěti let od koupě. Majiteli zajistí až 100% návratnost prostředků vložených do koupě vozidla v případě krádeže či totální škody na vozidle v důsledku havárie či živelní události.

Jedná se o specifické připojištění, takže je nabízeno vždy volně k povinnému ručení [za dalších okolností] a havarijnímu pojištění. Sjednat si ho lze jak u nových, tak u ojetých vozů. U starších vozů to většinou v praxi znamená pro novější vozidla do stáří sedmi let.

Pojištění v praxi

Motorista si před 1 roky koupil nový vůz za 500 000 Kč. Pojišťovna, u níž má sjednáno povinné ručení i havarijní pojištění, ale cenu jeho vozu [dle interních tabulek] po roce stanoví na 300 000 korun. Motorista má u havarijního pojištění i 10% spoluúčast.

Ve chvíli, kdy dojde k pojistné událostí ve smyslu krádeže nebo totální škody vozu, pojišťovna motoristovi vyplatí 270 tisíc korun. Motorista tak má po dvou letech s vozem, který nemá, ztrátu 230 000 Kč. Tento rozdíl mu ovšem doplatí GAP pojištění, je-li pojištění.

GAP pojištění a jeho varianty

Cena tohoto pojištění je závislá zejména na pojistné částce daného vozidla. Jeho hodnota se pohybuje v řádech nižších tisíců ročně a pojišťovny nabízejí i jeho omezené varianty za pár stokorun.

Takové GAP pojištění nekryje například spoluúčast u havarijního pojištění a má i další limity. Nejčastějšími si motoristé sjednávají toto pojištění, stanou-li majitelé nových vozů anebo si pronajmou nové vozidlo od leasingové společnosti.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here