Superhrubá mzda je nemravná a měla by být zrušena

1057
superhruba_mzda
Foto: Pixabay.com

V poslední době obíhají svá kola informace o fantastických návrzích změn v povinných odvodech do sociálního a zdravotního systému. Fantastická přitom ale je sama o sobě superhrubá mzda, kdy stát jedny peníze zdaní hned dvakrát.  

Superhrubou mzdu v roce 2008 zavedla vláda Mirka Topolánka [ODS] s ministrem financí Miroslavem Kalouskem [TOP 09]. Dobová rétorika byla taková, že jde o dočasné opatření. Superhrubá mzda tu je ale už přes deset let a nic nenasvědčuje, že by měla být zrušena.

Co je superhrubá mzda

Superhrubá mzda je základ daně, ze kterého se vypočítává daň z příjmu u zaměstnanců. Potud je vše v pořádku. Problém ovšem je, že superhrubá mzda je hrubá mzda zaměstnance plus povinně státu placené sociální a zdravotní pojištění [povinné odvody/nepřímé zdanění] zaměstnavatelem. Jenom tím se hrubá mzda, z níž je počítána daň z příjmu, zvýší celkem o 34 procent.

  • Sociální pojištění placené zaměstnavatelem: 25 %
  • Zdravotní pojištění: 9 %

V praxi to značí, že daň z příjmů fyzických osob se počítá i z peněz, které stát už jednou zdanil. A to od zaměstnavatele, který to zohlednil ve mzdě svého zaměstnance.

Dáša Nováková dá na superhrubé mzdě o 12 960 Kč víc

To mnozí odborníci dlouhodobě komentují jako nemravné, protože zde dochází k přerozdělování/zdanění toho, co bylo již jednou přerozdělené/zdaněné.

V České republice je věc o to pikantnější, že stát při výpočtu měsíční daně z příjmu fyzických osob [z hrubé mzdy navýšené o 34 % na sociálním a zdravotním pojištění] částky daně zaokrouhluje nahoru v řádu celých stokorun. Když tedy poplatníkovi vyjde daň 101 Kč, stát si vezme rovnou 200 korun.

A co je ještě zajímavější

I když platí zaměstnanci daň z příjmu fyzických osob ze superhrubé mzdy, tak výše jejich státní penze [starobní, předčasný starobní nebo invalidní] a nemocenské dávky [nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství, ošetřovné] se počítají z hrubé mzdy.

Superhrubá mzda tak slouží k jedinému účelu, jímž je spočítání vyšší daně z příjmu. Pokud si vezmeme například hrubou mzdu ve výši 21 000 Kč měsíčně, tak zaměstnanec z ní odvede kvůli superhrubé mzdě o 12 960 korun ročně více na daních, než když by mu byla daň spočítána z hrubé mzdy.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here