„Z naší loňské bilance máme radost. Dosáhli jsme rekordního obratu, a to i přesto, že jsme kvůli regulaci provizí v životním pojištění očekávali spíše pokles,“ říká zakladatel a předseda představenstva skupiny Partners Petr Borkovec v rozhovoru pro Fintag.cz.

Jak si loni ekonomicky vedla skupina Partners?

Skupina Partners dosáhla historicky nejvyššího obratu od svého založení – 1,53 miliardy korun. A to v situaci, kdy nám dle nové regulace provizí životního pojištění už nechodily provize ze starých smluv, ale ještě nám nezačaly chodit provize z nových smluv, tak jsme dokázali růst o 10 procent.

 Kolik peněz máte nyní v nevyplacených provizích?

Teoreticky se jedná o další téměř půl miliardu v provizním obratu v následujících čtyřech letech. Vygenerovali jsme si moc příjemnou sněhovou kouli budoucích provizí. Ty nám budou dělat radost v příštích letech.

Nová pojišťovna Simplea

Oznámili jste, že letos spustíte novou životní pojišťovnu Simplea. Máte za to, že půjde uspět na konkurenčním trhu s pojištěním?

Vidíme, že trh s životním pojištěním se po zavedení regulace provizí pročistil. Už jen tím, že nedochází k takovému přepojišťování klientů. Což bylo běžné v minulosti. A i klienti jsou zkušenější. Například už nechtějí platit pojišťovnám pětiletá storna a podobně. Nové pojistky jsou pro lidi atraktivní. Navíc už ani tlak na co nejnižší cenu není tak silný. Problém z hlediska lidí ale zůstává. Mnoho z nich má staré a oproti aktuálním podmínkám na trhu nevýhodné smlouvy.

Jak chcete Simpleu profilovat?

Pojišťovnu stavíme jako nízkonákladovou. Jsme přitom přesvědčeni, že se stane rozbuškou na pojistném trhu. Zaměříme se jen na závažná zdravotní rizika, tedy žádné zbytečné připojištění kvůli zlomené ruce.

Říkáte, rozbuška… Myslíte, že změníte trh?

Myslíme si, že ostatní pojišťovny na nás budou muset reagovat. Naše nabídka totiž nebude jenom o ceně, ale i o kvalitní službě.

Bude to stačit?

Simplea nabídne komplexní pojistnou službu s férovými podmínkami. U nás se třeba nestane, že z jednoho nezaplaceného pojistného ve výši 1 500 korun bude pokuta 15 000 korun. Anebo exekuce. Nabídneme i vlastní moderní technologii. Díky ní pojištění každý snadno uzavře. Ale také se i snadno a rychle dostane k pojistnému plnění.

Jsou podle vás dnes klíčové moderní technologie pro úspěch nové pojišťovny?

Docela jistě. Už nyní víme, že naše služba bude technologicky kvalitativně úplně jinde, než nabízejí velké pojišťovny. Ty jedou v životním pojištění na starých, robustních systémech. Drahých a pomalých. V naší pojišťovně uzavřete pojistku do deseti minut. A dostanete plnění bez výluk za dobrou cenu.

Největší finanční franšíza na trhu

Jak si ekonomicky stojí vaše bankovní a poradenské pobočky Partners markety?

Růst celé firmy je významně svázaný s výsledky franšízových poboček Partners marketů, které i loni dosáhly nových maxim. Celkově jejich obrat vzrostl o 16 %. Kromě toho, že dosahujeme rekordy měsíčních obratů top poboček, tak jsme rostli i jejich počtem. V druhé polovině roku jsme otevřeli jedenáct nových Partners marketů. Celkem tak máme již 81 poboček, pro letošek jich plánujeme 100, a to je víc, než má ledajaká banka. Jsme tak největší finanční franšízou v ČR.

Kolik mají podíl franšízové pobočky na obratu Partners?

Produkce franšíz dnes tvoří zhruba 35 % obratu celé firmy a top pobočkÿ dosahují měsíčního obratu 1 milion korun. Největší franšíza dosáhla ročního obratu bezmála 13 milionů korun. To už je opravdu slušně velká firma.

Novinka je i to, že jste navázali výhradní spolupráci v oblasti hypoték s realitní společností Next Reality. Jak bude tato spolupráce vypadat?

Vnímáme, že s realitním trhem máme synergii, na druhou stranu jsme nikdy nechtěli, aby se naši poradci přímo zabývali realitami. Spolupráce s třetí největší českou realitní sítí nám dává smysl jak z byznysového a profesního hlediska, tak i z pohledu shodných lokalit. Jednotlivé pobočky Partners market a Next Reality budou působit na jednom místě, fungovat ale budou odděleně. Next Reality jsou na trhu 13 let. Jsou tedy pro nás důvěryhodným partnerem.

Pravidelné investice

Jak hodnotíte zájem české veřejnosti o investování do podílových fondů?

Zájem o investování stoupá. Z našeho pohledu produktové oblasti táhly hlavně pravidelné investice. Meziročně se v naší bilanci zvýšily o 25 %. Investice jsou také jedna z našich letošních priorit. V prvním kvartálu spustíme nové investiční poradenství a Partners Investiční účet, který zastřeší všechny investiční společnosti a umožní jednotné on-line sjednání i správu. Vedle toho chystáme i skvělou pecku v podobě nemovitostního fondu.

To zní velice zajímavě, co dál čekáte v oblasti investic do podílových fondů?

Také čekám, že bude přibývat stížnosti investorů spolu s tím, jak bude volatilní letošek na trzích. A myslím si, že brzy budeme i svědky velkého finančního skandálu s dluhopisy netransparentních firem. 

Oznámili jste založení nového nemovitostního fondu, který bude zaměřen na komerční nemovitosti v regionech. Není to risk?

Věříme, že se v regionech stále dají ty nájmy najít. Nemůžeme čekat vysoké výnosy, ale půjde to. Partners investiční společnosti ale přibyl i nový dluhopisový fond Partners Bond Opportunity. Takže naše investička má dnes již kompletní portfolio. Z něj můžeme klienta plně obsloužit. Navíc všechny fondy jsou pro klienty bez poplatku! Chystáme se přitom zavést i ETF fond zaměřený na akcie a fondy kvalifikovaných investorů.

Petr Borkovec je zakladatel společnosti Partners a předseda jejího představenstva. Vystudoval Provozně-ekonomickou fakultu MZLU, manažersko-ekonomický obor. Na škole působil až do konce roku 2008 jako odborný asistent a učitel předmětů kapitálové a finanční trhy, mezinárodní finance, burzy a cenné papíry.

Ve finanční skupině Partners patří mezi jeho kompetence vedení obchodní a pobočkové sítě, vzdělávání a strategický rozvoj společnosti. Pod jeho vedením byly spuštěny projekty nové pojišťovny Simplea, Partners investiční společnosti, koncept franšíz a VIP poradenských kanceláří, nebo nový nemovitostní fond.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here