Refinancovat hypotéku se rozhodla mladá rodina z Brna. Ještě loni touto dobou měla sjednanou hypotéku s pětiletou fixací a s úrokovou sazbou 2,89 % ročně. Její měsíční splátka spolu s pojištěním hypotéky proti neschopnosti ji splácet jako podmínkou banky za výhodnější úrok činila celkem 13 069 korun.

Loni touto dobou byly úroky u hypoték ještě extrémně nízké. Domácnost toho chtěla využít. Navíc se již blížilo i vypršení fixačního období u její hypotéky. To značilo, že bude s bankou muset vyjednávat o nových podmínkách úvěru a nové hypotéční smlouvě. Byl tu však háček.

Dopředné refinancování hypotéky

Fixační období mělo vypršet až za rok a úroky u hypotéčních úvěrů začaly pozvolna stoupat. Výhoda domácnosti byla, že se dozvěděla o možnosti refinancování hypotéky v předstihu. O takzvané předfixaci hypotéky, kterou s určitými omezeními nabízí většina bank na tuzemském trhu. Některé jsou s to podepsat smlouvu s klientem i dva roky před vypršení stávající fixace u hypotéky, některé rok, jiné půl roku. Záleží na bance.

Jak refinancovat hypotéku v předstihu

Předfixace v praxi umožňuje refinancovat u stávající nebo nové banky hypotéční úvěr v určitém předstihu [3 měsíce, půl roku, ale i 24 měsíců] před vypršením fixace, aniž by dlužník musel platit sankce za předčasné ukončení staré hypotéky. Refinancovat hypotéku může dlužník u své stávající, ale i může přejit i k jiné bance. A v obou případech dopředně.

Stejně tak to udělala domácnost z Brna. Využila ovšem snadnějšího postupu. Hypotéku refinancovala u své stávající banky. Čímž si ušetřila část byrokracie spojené s přechodem k bankce jiné. I tak ji to ale zabralo několik týdnů. Ale vyplatilo se to. Domácnost si refinancováním zajistila lepší podmínky u hypotéky [aktuálně nízké úroky na trhu], než dosud platila  ale i si stihla zafixovat výhodnější úrok na dalších pět let dopředu.

Jak konktrétně?

Domácnost snížila úrokovou sazbu u své hypotéky z 2,89 % na 1,98 % ročně a zafixovala ji až do roku 2023. Tím si snížila měsíční splátku z 13 069 Kč na 12 660 Kč. A zároveň předešla i vyšším budoucím nákladům na úvěr kvůli rostoucím úrokům. Podobně lze postupovat i za současných podmínek. Tedy, kdy úrokové sazby nejsou již tak příznivé, ale mezi bankami se stále dá najít nabídka kolem dvou procent. A některé banky v daných fixací a za daných podmínek jdou i pod dvě procenta.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here