Německá ekonomika se propadla do červených čísel. Německý hrubý domácí produkt v letošním druhém čtvrtletí poklesl o 0,1 %, zatímco ještě v prvním čtvrtletí rostl o 0,4 %. To vše v situaci, kdy na německou ekonomiku silně dopadá blížící se brexit i obchodní a měnové války mezi USA a Čínou.

Podle předběžných údajů Spolkového statistického úřadu německý hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí letošního roku zaznamenal propad o 0,1 %. Za poklesem stojí především slabší zahraniční poptávka, která dopadá na německý průmysl a export.

„Hlubšímu poklesu zabránila jen silná domácí poptávka poháněná růstem mezd a investičních výdajů,“ komentuje situaci výkonný člen představenstva Česko-německé obchodní a průmyslové komory [ČNOPK] Bernard Bauer.

Německá ekonomika [HDP] od roku 2017

Podle Bernarda Bauera nejnovější čísla potvrzují nejistotu, kterou německé firmy signalizovaly již v únorovém konjunkturálním průzkumu ČNOPK. Jeho výsledky již tehdy ukázaly, že vyhlídky do budoucnosti ze strany německých firem a investorů nejsou vůbec pozitivní. Naopak byly nejhorší od roku 2013.

„Jestli německá ekonomika v dalších měsících opět upadne do záporných čísel, nebo znovu nastartuje růst, bude z velké míry záležet na vnějších ekonomických podmínkách,“ myslí si Bauer.

Jako hlavní rizika uvádí brexit bez dohody, zpomalující čínskou ekonomiku nebo uvalení cel na dovoz německých [evropských, pozn. red.] aut do USA.

„To vše jsou potenciální hrozby, které dělají negativní scénář pravděpodobnějším,“ doplňuje.

Dopad na Česko

Slabší druhé čtvrtletí má za sebou také česko-německý obchod. Objem vzájemné výměny se meziročně zvýšil jen o 0,3 %. přitom ještě v prvních třech měsících letošního roku rostl 2,6% tempem.

Panující obavy pro Fintag.cz potvrdil i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Podle něj se objevují první nepotvrzené zprávy o tom, že německé firmy neobnovují českým firmám smlouvy o vzájemném obchodu v plném rozsahu.

„Pokud by se tyto zprávy ukázaly jako pravdivé, pro český průmysl a vůbec ekonomiku by šlo o mimořádně nepříznivé zprávy,“ uvedl.

Časté obavy ze závislosti Česka na ekonomickém vývoji v Německu podle zástupců ČNOPK relativizuje aktuální mezičtvrtletní růst české ekonomiky o 0,6 %. Na druhé straně česká ekonomika v letošním 2. čtvrtletí [stejně jako ta německá] v meziročním srovnání klesla. A to z 2,8 % v prvním čtvrtletí na 2,7 % ve druhém čtvrtletí. A stejně jako v Německu se na tom, že propad nebyl hlubší, podílela hlavně spotřeba domácností. Současná situace tak zůstává podle exportéru stále velice nestabilní.

Jedním z hlavních důvodů je, že český hrubý domácí produkt je tvořen z cca 30 % průmyslem, který je z velké části navázán právě na Německo. Průměr podílu průmyslu na HDP ve všech unijních zemích je přitom 15%.

Konec zlatého věku

Podle některých ekonomů ukončuje aktuální zpráva z Německa současný zlatý věk německé konjunktury. Ta byla vedle reforem založena i na [slabém] euru [ve vztahu k výkonu německé ekonomiky, pozn. red.], které se tak stalo požehnáním pro německý export.

V poslední době také sílí tlak na to, aby Německo ustoupilo od politiky vyrovnaného rozpočtu. A použilo i úvěry ke stimulaci ekonomické aktivity. To ale odmítá německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní to zatím není zapotřebí. Německé ministerstvo hospodářství v predikci z dubna počítá pro letošní rok s růstem ekonomiky o 0,5 procenta. V roce 2020 by pak podle něj německá ekonomika měla zrychlit na 1,5 procenta.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here