Podílové fondy se letos stále drží v černých číslech. Hodnota peněz v jejich správě stoupla od začátku letošního roku o více než 53 miliard korun. Fondy nabízené v ČR tak zhodnocovaly peníze investorů i ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Obyvatelstvo a instituce drží v domácích a zahraničních podílových fondech celkem 526,26 miliard korun [k 30. 06. 2019]. 85 % objemu majetku je drženo fyzickými osobami a 15 % osobami právnickými.

Po minulém prvním kvartálu, kdy se po recesi [konec roku 2018, pozn. red.] prudce projevil nárůst majetku u téměř všech druhů fondů, pokračuje růst již mírnějším tempem i ve druhém kvartálu,“ říká předseda Asociace pro kapitálový trh [AKAT] Martin Řezáč.

Podílové fondy a výhled do budoucna

Na to, zda budou podílové fondy peníze investorů zhodnocovat i v příštích měsících, se v tuto chvíli podle výkonné ředitelky AKATu Jany Brodani těžko hledá jednoznačná odpověď.

„Na druhé straně platit bude to, co platí u podílových fondů dlouhodobě. Totiž, že majetek v jejich správě [při správné volbě fondu, pozn. red.] z dlouhodobého hlediska nabývá na hodnotě. A fondy jsou tak jednoznačně jedním z nejvýhodnějších nástrojů na tvoření finančních rezerv na penzi,“ říká.

Jako příklad vývoje výkonu podílových fondů uvádí loňský rok, kdy hodnota zainvestovaného majetku ve fondech rostla celá tři čtvrtletí, aby pak na konci roku významně propadla, a fondy se tak dostaly z hlediska celoročního zhodnocení do červených čísel.

„Na druhé straně pozitivní vývoj v letošních prvních dvou čtvrtletí ukazuje, že ztráty byly smazány a investoři své peníze ve fondech i přes propad na konci loňského roku zhodnotili,“ upřesňuje.

Dluhopisové fondy opět v kurzu

Ve druhém čtvrtletí byly favoritem investorů především fondy dluhopisové. Ty by po dlouhých letech, kdy nenabízely atraktivní výnos, měly letos překonat při minimálním riziku inflaci. Ta je těsně pod tři procenta. Vedle dluhopisových investic získávají znovu na oblibě i fondy peněžního trhu. Ty nabízejí zhodnocení na krátkých investičních horizontech.

Rozdělení investic dle typu fondu [k 30. 06. 2019]

Nejvíce peněz ale i tak zůstává ve smíšených fondech [183,2 miliardy Kč], které jsou podle ekonomů velice výhodné z hlediska diverzifikace rizik, ale na druhé straně patří k těm dražším na správu. To proto, že si účtují stejné poplatky, jako si účtují fondy, které dokáží nabídnout vyšší zhodnocení. A to při podstatně aktivnější, to znamená i nákladnější, správě jejich portfolií. Klasickým příkladem jsou akciové fondy.

Největší investiční společnosti

Mezi pětici největších zprostředkovatelů domácích a zahraničních fondů kolektivního investování v České republice patří k 30. 06. 2019 Česká spořitelna [139,467 mld. Kč], ČSOB [124,748 mld. Kč], Komerční banka [64,280 mld. Kč], Conseq Investment Management [41,721 mld. Kč] a Amundi Czech Republic, investiční společnost [29,830 mld. Kč].

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here