Průměrná úroková sazba u hypoték okolo 3 %? Nic takového nehrozí. Tvrdí to alespoň zástupci jednotlivých bank. Zatímco ještě před pár měsíci věřili, že koncem roku průměrný úrok na hodnotu 3 % dosáhne, nyní čekají, že bude stejný jako v současnosti. Nebo ještě o něco nižší.

Na změnu postoje českých finančníků upozornil server E15, který oslovil zástupce několika bank. Všichni se shodli na tom, že zvyšování úroků neplánují. A to nejen letos, ale ani v nejbližších dvou letech. Úroková sazba u hypoték by se tak měla i nadále pohybovat okolo 2,5 %. A možná i níž. Některé banky totiž počítají s dalším mírným zlevňováním.

„Poskytovatelé úroky snižují už od začátku roku. Poslední velké zlevnění přišlo na přelomu září a října, kdy se k němu odhodlalo několik bank působících na českém trhu. Řada z nich tak nyní nabízí úrok pod 2,5 %. A stále častěji se setkáte také s úrokovými sazbami, které se pohybují okolo hodnoty 2,2 %. Nebo dokonce pod ní,” shrnuje aktuální vývoj na trhu hypoteční specialista serveru Banky.cz Luboš Gregor.

ČNB zvyšování úroků neplánuje

Očekávanému zlevňování hypoték nahrává několik faktorů. Jedním z nich je aktuální postoj České národní banky k úpravám úrokové sazby.

„Nečekáme, že by centrální banka v současnosti znovu přišla se změnou úroků. Její guvernér Jiří Rusnok navíc při posledním zvyšování úrokové sazby na začátku května prohlásil, že v nejbližším roce nic takového v plánu není,” říká Luboš Gregor.

Poskytovatelé snižováním úroků reagují také na negativní prognózy vývoje mezinárodní ekonomiky a chování světových centrálních bank. Ty už před časem snížily tržní sazby s delší platností, což pomohlo poklesu úroků u půjček na bydlení. A není vyloučené, že tento krok znovu zopakují.

Zlevňování pomohla i nízká poptávka

Významnou roli hraje také situace na českém trhu. Dražší nemovitosti a zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték totiž vedou k tomu, že hypoteční úvěry jsou pro lidi hůř dostupné. A zájem o ně výrazně klesá.

Za prvních osm měsíců letošního roku poskytovatelé uzavřeli necelých 50 000 nových hypotečních smluv v celkovém objemu 113 miliard korun. Loni za stejné období přitom evidovali téměř 65 000 nových hypoték, jejichž prostřednictvím lidem půjčili skoro 139 miliard.

Podle analytiků se situace do konce roku nezmění a banky tak musí počítat s výrazným propadem. Zatímco loni si lidé za celý rok půjčili na bydlení přes 218 miliard korun a předloni dokonce ještě o 7 miliard víc, letos se celkový objem hypoték pravděpodobně nevyšplhá ani na 200 miliard. A to přesto, že průměrná výše hypoték zvolna roste.

Vlastní zdroje jsou stále důležitější

Horší dostupnost hypoték vede také k tomu, že zájemci o vlastní bydlení častěji využívají naspořené peníze. Podle developerů totiž roste poměr nákupu za hotové.

V praxi tak lidé raději sáhnou na peníze uložené například v podílových fondech nebo si půjčí od rodiny, než aby řešili, zda dokáží splnit zpřísňující se podmínky poskytovatelů hypoték. Zároveň to ale znamená, že se zpravidla musí spokojit jen s malými byty.

„Cena nemovitostí v minulých letech výrazně vzrostla. Podle České národní banky je nadhodnocená o 15 %. Jen málokdo tak má naspořeno dost peněz na to, aby si bez hypotéky koupil takové bydlení, které plánuje,” upozorňuje hypoteční specialista serveru Banky.cz Luboš Gregor.

Situaci některých žadatelů by měla už příští rok zlepšit novela zákona o České národní bance, kterou v červnu schválila vláda. Kromě jiného zmírní pravidla pro poskytování hypoték u lidí do 36 let. Novelu ale musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Levných hypoték přibývá

Protože noví klienti ubývají, snaží se o ně poskytovatelé víc bojovat. Hlavní zbraní je přitom právě snižování úrokových sazeb hypoték. Od začátku roku do konce srpna průměrný úrok klesl téměř o 4 desetiny procentního bodu. Zatímco v lednu byla sazba u hypoték přesně 3 %, na konci srpna už byla pouze 2,61 %. A protože zlevňování pokračuje, dá se čekat, že čísla za září budou ještě nižší.

Pro zájemce o hypotéku to znamená jediné – pokud chtějí opravdu výhodnou půjčku na bydlení, musí dobře vybírat. Podmínky jednotlivých poskytovatelů se totiž neustále mění. A rozdíly v úrokové sazbě můžou být i víc než jeden procentní bod.

Proto je lepší nespoléhat na nabídku od své domovské banky, ale porovnat ji i s dalšími hypotékami na trhu. Například pomocí hypoteční kalkulačky, do které zadáte parametry úvěru a vzápětí získáte přehled těch nejvýhodnějších nabídek.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here