Ministerstvo financí ČR [MF ČR] předložilo do mezirezortního připomínkového řízení novelu zákona o platebním styku. Novela zvyšuje vymahatelnost evropského nařízení o přeshraničních platbách, které zlevňuje platby v eurech. A zároveň i zpřísní podmínky pro poskytování služby Dynamic Currency Conversion [DCC].

Část novely o přeshraničních platbách vstupuje v účinnost již 15. prosince 2019. Přináší úsporu finančních prostředků firmám, živnostníkům v obchodním styku se zahraničními subjekty i občanům platících v zemích eurozóny. Podle MF ČR za platby v eurech bude možné nově platit pouze tolik, kolik si banky účtují za domácí korunové platby. Na zásadu stejných poplatků bude již od 15. prosince 2019 dohlížet Česká národní banka.

„Čeští občané se tak již nemusejí bát, že při rezervaci hotelu či nákupu v zahraničí zaplatí dvě stě korun jako poplatek. To platí i pro české podniky, které přijímají platby od svých zahraničních zákazníků,” vysvětluje místopředsedkyně vlády ČR a ministryně financí Alena Schillerová.

Doposud platilo, že úhrady v eurech byly zatíženy poplatkem, který často dosahoval i několika set korun. Nově však nebude moci stát úhrada v eurech více, než kolik klient platí za tuzemskou úhradu v korunách. Má-li klient všechny tuzemské úhrady zdarma, pak mu jeho banka musí poskytovat zdarma i úhrady v eurech.

Jak funguje Dynamic Currency Conversion

Novela zároveň zpřísňuje podmínky služby Dynamic Currency Conversion. To je takzvaný dynamický typ konverze měny při výběru z bankomatu nebo platbě kartou. Dynamická konverze spočívá v okamžitém převodu účtované částky na měnu, ve které je veden bankovní účet klienta. S nabídkou využití DCC se mohou běžně setkat jak zahraniční turisté v České republice, tak čeští občané v zahraničí.

DCC je tak zákazníkům nabízeno v případě, že platí kartou útratu v jiné měně, než v jaké je veden jejich platební účet. To samé platí, když si v zahraničí vybírají hotovost z bankomatu. Prakticky vypadá služba DCC následovně: Obchodník, případně bankomat, se klienta zeptá, zda si přeje platit v zahraniční měně, nebo v českých korunách.

„Mnozí by v takovém případě zvolili českou korunu, na kterou jsou zvyklí z domova. Ačkoli se služba jeví na první pohled výhodně, neboť zákazník ihned ví, kolik po přepočtu zaplatí, směnný kurz je ve většinou méně výhodný než následná konverze provedená bankou klienta,“ vysvětluje mluvčí MF ČR Michal Žurovec.

Podle něj kurz převodu měny totiž určuje společnost, která daný platební terminál nebo bankomat provozuje.

„Z tohoto důvodu Ministerstvo financí ČR opakovaně upozorňovalo, aby se spotřebitelé použití služby Dynamic Currency Conversion raději vyvarovali. A uvidí-li na platebním terminálu či v bankomatu podobnou nabídku, je zpravidla výhodnější s díky odmítnout a pokračovat bez směny. To znamená platit v místní měně,“ upřesňuje Michal Žurovec.

Nové nařízení u DCC

Na problém zareagovala Evropská unie, která v březnu přijala nové evropské nařízení. Od dubna 2020 tak budou obchodníci či bankomaty muset zákazníkovi ukázat nejen kurz, kterým je prováděn přepočet, ale i odchylku od středového kurzu Evropské centrální banky [ECB]. Plus některé další informace. A to přímo na displeji bankomatu nebo platebního terminálu.

„Ze zkušeností ale víme, že bez řádného kontrolního mechanismu na národní úrovni není efekt nařízení dostatečný. Někteří provozovatelé ho neberou dostatečně vážně. Novela proto zavádí licencování provozovatelů nezávislých bankomatů poskytujících službu DCC. A to s možností takovou licenci odejmout. Dále veřejnoprávní sankce za porušování informační povinnosti při poskytování služby DCC,” upřesňuje místopředsedkyně vlády ČR a ministryně financí Alena Schillerová.

Cílem je, aby na našem území bylo nařízení striktně dodržováno a jeho porušení efektivním způsobem sankcionováno.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here