Developeři očekávají v příštím roce růst nabídky rezidenčních nemovitostí v ČR o 1,3 %. V Praze pak o 1,4 %. Poptávka po bytech ale i tak bude podle jejich odhadů převažovat nad nabídkou. Nejvíce pak tradičně v Praze. Vyplývá to ze Studie developerských společností a společností CEEC Research a KPMG.

Zatímco nabídka nových rezidenčních nemovitostí stoupne v příštím roce v ČR o 1,3 procenta, poptávka bude 1,7 procenta. To je rozdíl o 0,4 procenta. V Praze má být převis poptávky nad nabídkou ještě vyšší. Developeři počítají s nárůstem nových rezidenčních nemovitostí v Praze o 1,4 procenta, ale poptávku odhadují na 3,4 procenta.

„Developeři nejsou schopni dostatečně pružně reagovat na současnou vysokou poptávku na trhu vzhledem k pomalému procesu povolování staveb,“ vysvětluje hlavní důvod současného stavu ředitel společnosti Geosan Development Peter Beneš.

Jeho slova potvrzuje i předseda České společnosti pro rozvoj bydlení Martin Kroh: „Na vydání stavebního povolení u rezidenčních projektů se běžně čeká osm až devět let. Taková prodleva u výstavby je finančně náročná. To znamená, že si ji mohou dovolit pouze silní a velcí developeři. Nikoli však malí. Výsledkem pak je, že se staví málo bytů.“

Další faktor spočívá v tom, že kapacity velkých i malých stavebních firem jsou v posledních letech z podstatné části zahlceny projekty financovanými z veřejného sektoru a fondů Evropské unie.

Poptávka po bytech na okraji a v dosahu velkých měst

Aktuální studie potvrzuje i další trendy. A to nárůst zájmu o bydlení v lokalitách na okrajích velkých měst a v jejich dosahu. Tedy v blízkosti pracovních příležitostí.

„Poptávka bude stále vysoká v Praze, Brně a jejich okolí. Zájem očekáváme i v některých dalších větších městech, jako jsou například Olomouc či Plzeň,“ říká předseda představenstva společnosti Trigema Building Marcel Soural.

Studie potvrzuje i zájem o malé startovací byty.

„V příštích letech developeři předpokládají, že nejvíce atraktivní projekty budou v dojezdové vzdálenosti od Prahy a dále byty do 60 m2. Také nemovitosti na pronájem,“ říká ředitel společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Jaký typ bydlení bude v příštích letech nejvíce a jaký naopak nejméně preferován?

Podle developerů budou vyhledávané i renovace staré zástavby a malé byty do 30 m2. Což jsou klasické investiční byty. To proto, že jsou levné na nákup, ale při vhodné lokalitě se dají výhodně pronajmout.

Naopak menší zájem bude podle developerů o byty s velikostí do 100 m2 a o projekty se společnými obytnými prostorami. Nejméně preferované potom mají být byty o velikosti nad 100 m2 a projekty v centru Prahy.

Dostupnost vlastního bydlení v ČR je problém

Podle studie téměř tři čtvrtiny dotázaných developerů vnímají snižující se dostupnost vlastního bydlení v ČR jako problém [72 %] a pětina ji vnímá pouze jako částečnou obtíž [20 %]. Pouze necelá desetina respondentů potom v dostupnosti problém nevidí [8 %].

 „Situace v dostupnosti vlastního bydlení je celkově natolik špatná, že by měl stát podniknout kroky ve všech oblastech, které dostupnost bydlení ovlivňují. Měl by zajistit dostupnost finančních nástrojů pro mladé rodiny k pořízení vlastního bydlení, dále by pak měl zajistit legislativně právní průchodnost správních procesů a též dostatek pracovní síly pro levnější výstavbu,“ tvrdí ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek.

Více: České republice chybí aktuální koncepce rozvoje bydlení

Naopak finanční ředitel společnosti Castle Rock Investments Jan Skříček snižující se dostupnost vlastního bydlení jako problém nevnímá.

„V porovnání s ostatními státy EU je podíl vlastního bydlení v ČR velmi vysoký. Tudíž snižující se dostupnost vlastního bydlení nevnímám jako problém, avšak za předpokladu, že je nahrazováno dostupným nájemním bydlením. Bohužel toto se zatím neděje. Stát by tak měl řešit všeobecnou dostupnost bydlení, nikoliv pouze vlastního. Jako klíčové vidím zjednodušení a zrychlení povolovacích procesů,“ myslí si.

Všichni dotázaní developeři se ale shodují na tom, že by stát měl stále se snižující dostupnost vlastního bydlení řešit [100 %]. Ke zlepšení dostupnosti vlastního bydlení by podle developerů vedlo ze strany státu zrychlení stavebních řízení [88 %], lepší koncepce rozvoje bydlení [72 %] a větší spolupráce s developery [64 %]. Za podporující by také považovali zlevnění hypotečních úvěrů vybraným skupinám obyvatel [28 %], opětovné zlevnění hypotečních úvěrů a výstavbu státních bytů [obojí shodně 12 %].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here