Práce na plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa budou pokračovat i navzdory sankcím USA. Na mořské dno bylo již položeno 2 100 kilometrů potrubí. Zbývá položit už jen 300 kilometrů. Ruský plyn má plynovodem začít proudit v polovině roku 2020.

Americký prezident Donald Trump v pátek podepsal zákon, který uvaluje sankce na firmy pracující na výstavbě plynovodu Nord Stream 2. Sankce jsou namířeny hlavně proti provozovatelům lodí, které mají na starosti pokládku potrubí v moři. Kvůli nim teď například švýcarsko-nizozemská společnost Allseas pozastavila pokládku potrubí plynovodu.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ve státní televizi Rossija 24 uvedl, že sankce dokončení plynovodu neohrozí. Konsorcium firem realizující plynovod podle něj má k dispozici další plavidla k pokládce potrubí. A ty jsou navzdory americkým sankcím schopny dokončit výstavbu plynovodu Nord Stream 2 během několika měsíců.

Sankce odmítá i Německo

Proti americkým sankcím se v posledních dnech vyslovila i kancléřka Angela Merkelová. Německý ministr financí Olaf Scholz sankce označil za vměšování se do vnitřních záležitostí Německa i Evropy.

„Sankce USA jsou vážným vměšováním do vnitřních záležitostí Německa a Evropy a jejich suverenity. Tvrdě je odsuzujeme,” řekl v německé televizi ARD.

Podle něj je na firmách, které plynovod staví, zda je budou respektovat. Odvetná opatření Německo ale nechystá.

Spojené státy americké plynovod Nord Stream 2 dlouhodobě odmítají z důvodu ochrany evropských zájmů před přílišným vlivem Ruska. Ekonomičtí analytici jejich snahu ale vysvětlují spíše cílem prosadit se Evropě se svým dražším břidlicovým plynem.

Evropská unie již zkraje letošního roku 2019 vydala prohlášení, v němž uvedla, že jejím cílem je plynovod dostavět. Zároveň ale také uvedla, že bude omezovat vliv ruského plynařského koncernu Gazprom v Evropě.

Rusko chystá odvetná opatření

Sankce USA mobilizovaly i ruskou stranu. Ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že ve stavbě plynovodu bude pokračovat bez ohledu na sankce. Úřad nezklamal ani v rétorice. Podle něj se Washington rozhodl, že kvůli svým geopolitickým ambicím a komerčním ziskům neušetří nikoho, ani svého nejbližšího partnera v NATO.

Mluvčí úřadu Marija Zacharovová na svém Facebookovém profilu pak ještě dodala:

„Stát, který má veřejný dluh 22 bilionů dolarů, brání solventním zemím v rozvoji jejich ekonomiky.“

Ruský premiér Dmitrij Medveděv sankce označil za krok, který je namířený proti hospodářské soutěži a v rozporu se zásadami mezinárodního práva a obchodu. A nařídil vypracovat odvetná opatření.

Co je Nord Stream 2

Nord Stream je podmořský plynovod vedený z Ruska do Německa. Potrubí vede po dně Baltského moře a vyhýbá se polskému a ukrajinskému území. Česká republika k němu má být připojena plynovodem Eugal. Jedná se o projekt za osm miliard eur [cca 200 miliard Kč].

Plynovod měl podle původního plánu již koncem letoška zdvojnásobit přepravní kapacitu z Ruska do Evropy z 55 miliard m³ na 110 miliard m³ zemního plynu ročně. Zdržení vzniklo kvůli stanovisku dánské vlády, která zprvu nesouhlasila s trasou plynovodu v blízkosti ostrova Bornhorn. A nyní kvůli sankcím USA.

Projekt Nord Stream zahrnuje dvě paralelně probíhající potrubní linky na dně Baltického moře. První linka byla pomocí speciálních lodí položena do května 2011 a zprovozněna 8. listopadu 2011. Druhá linka byla stavěna v letech 2011-2012 a otevřena 8. října 2012. Svou celkovou délkou 1 224 km je to nejdelší podmořský plynovod světa. Na stavbě Nord Stream II se pracuje od roku 2015.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here