Hypoteční banka plošně zvýšila úrokové sazby hypoték o 0,2 procenta. Nové ceny platí od pondělí 2. prosince. Jde o jasný signál, že banky začaly zdražovat hypotéky. Anebo o něm začaly alespoň uvažovat.

Sazby Hypoteční banky ale ani po zvýšení nevybočují z toho, co dnes banky běžně nabízejí za úroky u hypoték. Takzvanou Jasnou hypotéku s pětiletou fixací i po plošném zdražení nabízí Hypoteční banka s úrokovou sazbou 2,69 procenta. Za podmínky 20 až 30% LTV.

„Již od léta rostou ceny našich zdrojů, do dnešního dne o více než 0,5 procent. Nyní jsme se rozhodli na tento nárůst reagovat,“ vysvětlila Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky.

Na mysli má mimo jiné i navýšení sazeb u střednědobých úrokových sazeb na mezibankovním trhu, na němž si banky vzájemně půjčují na financování hypoték. Výjimku tvoří spotřebitelské úvěry, ty banky financují z vlastních zdrojů.

V případě hypoték to funguje následovně. Banka nabídne klientovi hypotéku ve výši tří milionů korun za úrok 2,8 %, jde na mezibankovní trh, kde si od jiné banky půjčí tři miliony korun za 2 %. To znamená, že každý rok realizuje zisk ve výši 0,8 %.

Banky začaly zvažovat zdražování

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu klesla podle Fincentra Hypoindexu na 2,36 % ze zářijových 2,47 %. Sazby klesly devátý měsíc v řadě. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 %. Od té doby většinou rostla.

Sazby na mezibankovním trhu přitom v listopadu u úvěrů s pětiletou splatností atakovaly hranici dvou procent. Což je o půl bodu více než v říjnu. Podle ekonomů jde o skok, který přinutí k navýšení úroků u hypoték i další banky.

Spolu s Hypoteční bankou v prosinci zdražil hypotéky i vlastník Hypoteční banky Československá obchodní banka [ČSOB]. Obě banky tak nabízejí hypotéky od 70 do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti [LTV] s fixací na jeden rok od 3,19 % a na tři a pět let od 2,79 %. Kdo z klientů disponuje 30 % vlastních zdrojů, má šanci získat hypotéku s fixací na tři a pět let za 2,69% úrok.

Na zdražení úvěrů na mezibankovním trhu reagovala už v listopadu i Raiffeisenbank. Ta zvedla u hypoték s tří a pětiletou fixací úrok o 0,06 % na 2,55 %. Nové klienty se ale snaží nalákat jednorázovou slevou do konce roku ve výši 0,3 %. Zároveň nabízí i odhad nemovitosti zdarma.

Zvýšení úrokových sazeb do budoucna zvažuje i Česká spořitelna. Její zástupci uvedli, že sledují situaci a do budoucna zvýšení úroků nevylučují.

ČNB: Setrvání sazeb na současné úrovni

Podle zástupců bank jsou úroky u hypoték stále příznivé. V budoucnu by přitom neměly ani nijak dramaticky růst, protože Česká národní banka [ČNB] dala jasný signál, že v následujících měsících neuvažuje o zvyšování základních úrokových sazeb. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok dokonce v médiích uvedl, že pravděpodobnost setrvání sazeb na současné úrovni po několik dalších čtvrtletí je vysoká.

Jeho slovům odpovídá i listopadové jednání bankovní rady ČNB, která ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na 2 %, diskontní sazba na 1 % a lombardní sazba na 3 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady, dva členové hlasovali pro zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here