Svět se začíná hýbat a měnit, říká Pavel Kysilka

168

„To nejpodstatnější je to, že dnes toho více nevíme, než víme,“ říká na adresu budoucích let v ekonomice a společnosti ve video-debatě ABCD investora někdejší viceguvernér České národní banky [ČNB], bývalý generální ředitel České spořitelny, a dnes výkonný partner poradenské firmy 6D Pavel Kysilka.

Za určující budoucí ale už i současný trend Pavel Kysilka považuje technologickou revoluci a s ní spojenou digitální transformaci. Ty změní ekonomiku i společnost. Podle něj například digitalizace přichází velice rychle. Společnost mění mnohem rychleji než v minulosti třeba průmyslová revoluce.

„Problém ale spočívá ovšem v tom, že společnost má tendenci přeceňovat pozitivní efekty digitalizace, ale zapomíná na ty negativní. To je například cybercrime, cyberšikana a podobně. To nás může velice překvapit a zaskočit,“ upozorňuje.

A nejen to, podle něj je jisté, že do budoucna některé z dnes tradičních oborů zaniknou. A to působením technologií. Mnohé obory se i přesunou z oblastí, kde dosud měly jisté místo. Důvod je, že technologie – na rozdíl třeba od lidské práce – stojí stejně po celém světě.

„To znamená, že některé obory se vrátí do svých domovských zemí. Toto bychom si měli uvědomit zejména my v Česku, ale i na Slovensku,“ uvádí ve zjevné narážce na automotive.

Věk mileniálů je zde

Pavel Kysilka upozorňuje i na nástup generace Y, mileniálů. Pro firmy to znamená, že právě oni budou v následující dekádě tvořit 70 procent všech jejich klientů, ale i pracovníků.

Dodává, že jde o generaci, která vyrůstala po pádu železné opony. V době, kdy svět zažíval euforii, kterou si mileniálové přinášejí do života třeba v podobě důrazu na ekologii.

„Mileniálové přicházejí do produktivního věku. Mění společnost. Kladou důraz například na sdílenou ekonomiku. Což se dotýká průmyslového sektoru, automotive, takže je potřeba to velice silně vnímat,“ myslí si.

Potvrzuje i další trendy, jako je třeba oproti starším generacím odlišný přístup k pracovnímu nasazení u mileniálů.

Pro budoucnost stvrzuje dvě důležité klíčové dovednosti. To je schopnost sledovat a předjímat trendy a být adaptabilní. To znamená vytvářet nezafixované a pružné struktury. Podle něj se jedná o dvě klíčové dovednosti, které vynášejí na vrchol jak jednotlivce, tak firmy a země.

Nástup nových ekonomik

Pavel Kysilka zmiňuje i další trend, vzestup nových ekonomik. Tedy ekonomik, které byly dříve označovány jako ekonomiky rozvíjející se, ale nyní jdou dopředu rychlým tempem.

„To je Čína, i když s obrovským otazníkem. Je to Indie, i když s obrovským otazníkem. Je to Jižní Amerika, ale i Rusko,“ myslí si.

Podle něj 20. léta 21. století překreslí ekonomickou mapu, tak jak jsme ji byli zvyklí vnímat. Těžiště ekonomiky se přesune do Asie, pozornost USA z Atlantiku na Pacifik.

„Byť je to proces neuvěřitelně drhnoucí, neznámý, ale všichni vědí, že tudy půjde cesta. A my se v tom budeme muset umět vypořádat politicky, ekonomicky i bezpečnostně. Dneska je ta aktivita a asertivita u Číňanů obrovská. A to samé platí pro Indii,“ upozornil.

V souvislosti s tím upozorňuje i na důležitost surovinové politiky. A to zejména ve vztahu – Evropa, Rusko. Ale i dalších zemí.

Významnou roli podle něj sehraje i umělá inteligence, do které světové velmoci [USA, Čína, ale i Japonsko či Izrael] investují obrovské prostředky. Opratě globálního vývoje bude držet právě ta země, která bude mít náskok v oblasti umělé inteligence.

„Už dnes víme, co umí strojové učení ve všech možných oblastech. Armáda, byznys, zdravotnictví, mobilita, což je pro nás velice důležité kvůli naší silné pozici v automobilovém průmyslu,“ upřesnil.

V této souvislosti zmínil i kvantový computing, který překoná naše představy v oblasti rychlosti. A rychlost procesů bude konkurenční výhoda.

V následujících dnech publikujeme ještě investiční tipy Pavla Kysilky. V další video-debatě ABCD investora, která se uskuteční 3. února od cca 16:30 do 17:30, vystoupí na youtube kanálu Investičního webu.cz výkonná ředitelka společnosti Verdi Capital Kateřina Zychová a investiční stratég České spořitelny Miroslav Plojhar. Více o projektu, jehož se jako mediální partner účastní Fintag.cz, naleznete na stránkách ABCDinvestora.cz.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here