Růst německého hrubého domácího produktu [HDP] ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku stagnoval. HDP Německa zůstal na hodnotě ze třetího čtvrtletí, kdy vzrostl o 0,1 %. Uvedl to spolkový statistický úřad. Slabý růst ohlásila eurozóna i celá EU.

V meziročním srovnání tempo růstu německé ekonomiky v závěru roku zpomalilo na 0,4 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. Dynamiku ztratily ve čtvrtém čtvrtletí soukromé i státní výdaje. Pokračoval ale boom ve stavebnictví.

„Ekonomika bude v první polovině letošního roku nadále flirtovat s recesí,” poznamenal analytik Andrew Kenningham ze společnosti Capital Economics.

Dodal, že šíření nového koronaviru, které postihuje jak globální dodavatelské řetězce, tak i poptávku z Číny, by mohlo vyústit ve slabší růst německé ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Odhady HDP Německa selhaly

Analytici v průměru očekávali, že se HDP Německa ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýší o 0,1 procenta. Německé ekonomické instituty se v odhadech vývoje na čtvrté čtvrtletí různily. Zatímco hospodářský institut DIW očekával pokles ekonomiky o 0,1 procenta, institut Ifo počítal s růstem, a to o 0,2 procenta.

Za “varování pro aktuální rok” označil slabý výsledek vývoje ekonomiky ze závěru loňského rok analytik německé průmyslové a obchodní komory DIHK Martin Wansleben.

Spolkový statistický úřad rovněž potvrdil údaje HDP Německa za celý loňský rok. Podle nich vzrostla německá ekonomika o 0,6 procenta. To je výrazně méně než v předchozích dvou letech. Podobně slabě hospodářství rostlo naposledy v roce 2013.

Slabý výkon hlásí celá EU

Ne příliš pozitivní zprávy přinesla i statistika HDP zemí eurozóny i celé EU. V posledním čtvrtletí loňského roku se HDP oproti předchozím třem měsícům zvýšil v eurozóně i celé EU pouze o 0,1 procenta. Mezičtvrtletní růst zpomalil z 0,3 procenta ve třetím kvartálu a byl nejpomalejší za posledních sedm let. Velký vliv na zpomalení měl nulový růst HDP v Německu, které je největší ekonomikou v Evropě, stejně jako pokles HDP ve Francii a Itálii.

Za celý loňský rok vzrostl HDP eurozóny podle sezonně přepočtených údajů o 1,2 procenta. To je nejpomaleji od roku 2013. Předloni činil růst jejího HDP 1,8 procenta. Ve své zpřesněné zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat.

„V celé Evropské unii pak ekonomika bez započtení Británie loni vykázala růst o 1,4 procenta,“ uvedl úřad.

Evropská centrální banka [ECB] loni v září podpořila ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů.

Podle ekonomů mezi hlavní důvody pomalého ekonomického růstu EU patří to, že se unie loni musela vyrovnávat s negativními hospodářskými důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky. Dále pak s důsledky sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here