Všem firmám, které musely zastavit svoji činnost z důvodu preventivních opatření proti šíření koronaviru, stát uhradí 80 procent jejich nákladů na mzdy. Uhradí i sto procent nákladů na mzdy firmám, jež se ocitly v karanténě. Vláda tak schválila část programu Antivirus, po kterém volali zaměstnavatelé.

Dnes [19.3.] to na tiskové konferenci vlády v základu uvedl premiér Andrej Babiš [ANO] a upřesnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD]. Vláda tak schválila program Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] na náhrady mezd firmám, po kterém volaly firmy. Stát poskytne náhrady mezd firmám za dobu karantény a nařízeného uzavření provozů. Náklady za část schválených opatření [A a B] v takzvaném programu Antivirus MPSV počítá ve výši 1,2 miliardy korun.

  • Antivirus režim A – Nařízení karantény zaměstnancům: Náhrada mzdy nebo platu bude zaměstnancům vyplácena ve výši 60 procent průměrného vyměřovacího základu. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek v plné výši vyplacené náhrady mzdy.
  • Antivirus režim B – Nemožnost přidělovat práci zaměstnancům z důvodu mimořádných krizových opatření vlády: Zaměstnavateli je na základě usnesení vlády o přijetí krizových opatření v souvislosti s výskytem nákazy COVID-19 nařízeno uzavření provozu. Náhrada mzdy nebo platu vyplácena zaměstnanci ve výši 100 procent. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek ve výši 80 procent vyplacené mzdy.

Příspěvek bude poskytovat Úřad práce ČR, výše a doba poskytování bude závislá
na důvodu vzniku překážky v práci, u každého zaměstnance bude nutné odlišit důvod překážky v práci.

Program Antivirus projednávalo v úterý vedení tripartity. Pak o něm jednali zástupci ministerstev, zaměstnanců a zaměstnavatelů. Odboráři i zaměstnavatelé plán Antivirus podpořili. Podle nich bylo nutné, aby ho vláda schválila co nejdříve.

Stát prodloužil ošetřovné

Vláda dále odsouhlasila i to, že Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] bude hradit živnostníkům ošetřovné pro všechny děti od šesti do třinácti let.

„Bude to necelých 14 tisíc korun. Živnostníci mohou očekávat, že každý měsíc od MPO dostanou peníze,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO].

Dodal, že MPO chce pomoci i exportérům. To znamená, že všechny služby agentury CzechTrade tak pro ně budou až do odvolání zdarma. Upřesnil, že na distribuci bezúročných půjček Covid se vedle ČMZRB budou podílet i komerční banky a vláda navýší jejich alokaci na cca deset miliard korun.

Důležitá zpráva je, že vláda schválila prodloužení ošetřovného v gesci MPSV. To bylo prodlouženo až do konce doby trvání nouzového stavu pro všechny děti do třinácti let, doposud to bylo do deseti let.

„A to i zpětně,” upřesnila ministryně Jana Maláčová.

Nově nárok na ošetřovné vzniká i za podmínky žití ve společné domácnosti při uzavření zařízení určeného pro péči o osoby se zdravotním handicapem a to bez věkového omezení.

Program Antivirus a druhy opatření

Čtyřměsíční program, který MPSV pojmenovalo jako program Antivirus, počítá s pěti druhy kompenzací pro firmy. Ty mají zabránit masivnímu propouštění. Výše a doba poskytování kompenzací by se u jednotlivých omezení z důvodu šíření koronaviru lišila. V jedné firmě či instituci by mohla být kombinace podpůrných opatření, tedy různé druhy náhrad pro firmy u různých zaměstnanců a v různé situaci.

Antivirus: Výše výdělku a návrh mezd a platů v pěti situacích
Opatření Výše výdělku Program
A] Karanténa 60 % základu příjmu stát po dva týdny
B] Nařízené uzavření celý výdělek 80 % stát a 20 % zaměstnavatel po deset dnů
C] Nemožnost přidělit práci, protože minimálně 30 procent zaměstnanců je v karanténě či na ošetřovném celý výdělek 80 % stát a 20 % zaměstnavatel po dobu trvání
D] Omezení výroby kvůli nedostatku surovin a vstupů minimálně 80 % výdělku 50 % stát a 50 % zaměstnavatel maximálně po tři měsíce
E] Omezení výroby kvůli poklesu poptávky minimálně 60 % výdělku 50 % stát a 50 % zaměstnavatel maximálně po tři měsíce

Zdroj: MPSV

To, že vláda schválila pouze dva druhy podpory [A – uzavření provozu z důvodu karantény, B – nařízené uzavření provozu], ale neschválila zbylé tři druhy podpory, premiér Andrej Babiš vysvětlil tím, že vláda o nich bude ještě debatovat.

„O dalších opatřeních budeme jednat podle toho, jak bude dopadat deficit rozpočtu. A my máme i další návrhy, jak firmám pomoci. Třeba kurzarbeit, odložení pojištění. […] Chceme firmám pomoci co nejdříve,” řekl premiér.

Ministryně Jana Maláčová upřesnila, že by bylo smysluplné, aby vláda jednala i o dalších navrhovaných opatřeních a to co nejdříve.

„Jedná se o opatření, kdy firma nemá subdodávky, zaznamenává pokles poptávky, klasický kurzarbeit, a dále pak o odpuštění odvodů živnostníkům na několik měsíců, aby nemuseli přerušit svou činnost,” upřesnila.

Program Antivirus od A do E

Program Antivirus, jak jej navrhlo MPSV, by měl pokrývat období od začátku března do konce června. O příspěvky by zaměstnavatel žádal úřad práce, který by s ním uzavřel dohodu s přesným vymezením důvodů a podmínek kompenzace.

MPSV navrhlo a vláda schválila, aby stát místo zaměstnavatelům zaplatil náhrady výdělku lidem v nařízené dvoutýdenní karanténě. Pobírat mají 60 procent základu příjmu. Pracovníci zavřených obchodů, restaurací a dalších provozů mají mít podle zákoníku práce svůj plný průměrný výdělek. Podle programu Antivirus by z něj měl stát uhradit čtyři pětiny, a to za dobu deseti dnů. Tak dlouho má zatím nařízení o uzavření trvat.

Pokud nemůže člověk pracovat, protože minimálně 30 procent jeho kolegů skončilo v karanténě či na ošetřovném, má dostávat svůj průměrný plat či mzdu. Stát by měl podle programu Antivirus vyplácet čtyři pětiny výdělku po dobu trvání tohoto stavu.

A dále: Při omezení práce kvůli nedostatku surovin či jiných vstupů mají lidé mít alespoň 80 procent příjmu. Stát by uhradil polovinu, a to po tři měsíce.

A dále: Při omezení produkce a služeb kvůli poklesu poptávky by měl zaměstnanec dostávat alespoň 60 procent svého výdělku. I v tomto případě by stát poskytl polovinu po tři měsíce, navrhlo ministerstvo práce.

Ztráty 90 až 180 miliard korun

Ministerstvo práce uvedlo, že pandemický plán ČR počítá s tím, že by pandemie trvala zhruba 90 dní a hrubý domácí produkt [HDP] by kvůli ní mohl klesnout od 1,5 do 3,0 procenta. To je zhruba 90 až 180 miliard korun.

Resort předpokládá, že by se náhrady týkaly nejvýše 10 000 lidí v karanténě a maximálně 75 000 pracovníků uzavřených obchodů. Kompenzace kvůli poklesu poptávky by byly u 100 000 lidí, kvůli nedostatku surovin u 30 000. Nejvýše 50 000 by mělo být těch, kteří nemohli pracovat, protože jejich kolegové byli v karanténě či na ošetřovném.

Odbory ale odhadují při tříměsíční koronavirové krizi propad ekonomiky o pět až osm procent. Zaniknout by podle odborářů mohlo 400 000 až 450 000 míst.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Chybi po precteni dat zcela jasny formular o zadost o potporu pro firmy. Bez formulare nikdo nevi jak, na co a kam žádat. Musí to byt velmi jasne a prehledne aby to trvalo pouze několik minut. Do ted se mi nic nepodarilo najit. Nechci davat komentare, ale chci jasne kam a jak mam zažádat o podporu!!!!!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here