Bankám a spořitelnám v Česku loni stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 9,46 miliardy korun. A to na rekordních 90,9 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka [ČNB]. Podle ekonomů tak loni banky a spořitelny vydělaly nejvíce v historii. A to hlavně díky úrokovým výnosům.

V České republice působí 49 bank a spořitelen. Jejich bilanční suma ke konci roku činila 7,545 bilionu korun, což je oproti konci roku 2018 nárůst o 366 miliard korun.

ČNB: Souhrnný čistý zisk bank a spořitelen v milionech Kč
  • 2009: 59 740
  • 2010: 55 656
  • 2011: 53 337
  • 2012: 64 307
  • 2013: 61 048
  • 2014: 63 092
  • 2015: 66 373
  • 2016: 73 948
  • 2017: 75 906
  • 2018: 82 055
  • 2019: 90 896

Zisk z finanční a provozní činnosti bank stoupl koncem roku 2019 meziročně o jedenáct miliard na 201,4 miliardy korun. Úrokové výnosy se zvýšily o 43,3 miliardy na 222,5 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí bankám naopak klesly o 1,82 miliardy na 44,2 miliardy korun.

„Bankám se extrémně dařilo. Klíčový bankovní sektor je v oligopolním postavení jak na trhu vkladů, tak v mnoha segmentech na trhu úvěrů,“ říká analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.

Banky podle něj rekordně a bezrizikově vydělávaly miliardy korun na získání zdrojů od českých střadatelů za nulové úročení a uložení do ČNB za repo sazbu. Zahraniční banky mnohdy také takto uložily zdroje od svých zahraničních matek, podotkl.

České banky v Česku skoro nejsou

Tuzemské banky jsou tak často kritizovány za to, že velkou část zisků posílají zahraničním vlastníkům. Pětice největších bank působících v ČR loni poslala na dividendách do zahraničí asi 34 miliard korun. V letošním roce má začít fungovat Národní rozvojový fond. Jeho zřízení navrhl loni premiér Andrej Babiš [ANO]. To údajně místo sektorového zdanění bank, které prosazovala ČSSD. Fond se má zaměřit na financování projektů v infrastruktuře a banky by do něj měly vložit sedm miliard korun.

Nyní se v souvislosti se současnou pandemií ozvaly hlasy, že by banky neměly z loňských zisků vyplácet dividendy. K tomu ostatně vyzývají komerční banky centrální banky po celém světě. A to včetně České národní banky, která nyní snížila úroky a ulevila po vzoru ostatních velkých centrálních bank i v kapitalizaci tuzemských komerčních bank.

O dividendách pro vlastníky banky budou ale i tak teprve rozhodovat až při valných hromadách. Například Moneta Money Bank už oznámila, že nevyplatí druhou část dividend za loňský rok a čistý zisk si ponechá. Důvodem je právě nepředvídatelná situace způsobená pandemií koronaviru a její dopad na českou ekonomiku.

Český spotřebitel je dobrý spotřebitel

Podle ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy byly české banky loni nejziskovější v historii, i kvůli pasivitě klientů.

„Klíčovým zdrojem bohatnutí bank je tedy fakt, který rmoutí běžné střadatele. Čili fakt, že úroky na běžných či spořicích účtech jsou v souhrnu stále prakticky na nule,“ uvedl.

De facto tím upozornil na rozdíl, za kolik peněz Češi do svých bank ukládají a za kolik si pak ty stejné peníze Češi půjčují. Na trhu s bankovními spořicími produkty [i přes vyšší úroky tuzemské centrální banky oproti úrokům Evropské centrální banky] není produkt, který by klientům bank zúročil peníze nad inflaci.

Rozdíl v tom, za kolik banky peníze půjčují a za kolik je zhodnocují je hlavní zdroj růstu jejich zisku. Což potvrzují i loňské výsledky bank.

Podle Dušana Jilčíka ze společnosti Starteepo dobré výsledky bank, respektive nárůst jejich bilanční sumy je dán tím, že se ekonomice dařilo.

„Navíc se loni neprojevil tolik takzvaný efekt konce roku, kdy se i české banky v prosinci nebrání dočasnému vyvádění peněz, aby si snížily povinné odvody do záchranného fondu. Příspěvek se počítá právě z velikosti vkladů v posledním dnu v roce,“ dodal na závěr.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here