ČD zítra začnou kontrolovat i prodávat jízdenky ve vlacích

535
jíidenky
Foto: Pixabay.com

České dráhy [ČD] začnou zítra znovu plně kontrolovat a prodávat jízdenky ve vlacích. Ukončují tak zastavení prodeje a plné kontroly jízdného kvůli ochraně před nemocí covid-19 průvodčích a cestujících. České dráhy ale i přesto doporučují cestujícím, aby si jízdenky kupovali online.

„Od úterý 14. 4. 2020 obnovujeme v plném rozsahu kontrolu a prodej jízdenek u průvodčích ve všech vlacích Českých drah. Můžete si tedy koupit jízdenku přímo ve vlaku jako dříve,“ uvedl národní dopravce.

Svůj krok kontrolovat a prodávat jízdenky ve vlacích zdůvodnil tím, že se mu podařilo všechny průvodčí vybavit ochrannými pomůckami a tím minimalizovat riziko přenosu koronaviru. Přesto cestujícím i nadále doporučují pro nákup jízdenek využívat e-shop nebo mobilní aplikaci Můj vlak a bezhotovostní platby platební kartou.

„Pomůžete nám tak minimalizovat možnost přenosu nákazy,“ vysvětlil národní dopravce.

Upřesnil, že i nadále všechny vlakové soupravy důsledně uklízí a dezinfikuje s důrazem na místa, kterých se lidé dotýkají, jako jsou madla nebo kliky. Zastavení prodeje jízdenek ve vlacích mělo zamezit kontaktům mezi cestujícími a průvodčími. Cestující si měli jízdenku koupit předem na pokladně nebo elektronicky. Pokud ji neměli, byli průvodčím jen vyzváni k nákupu on-line přes e-shop. Opatření tak umožňovalo i cestování bez jízdenek.

ČD i nadále fungují v omezeném režimu

České dráhy kvůli koronaviru už v březnu také výrazně omezily provoz svých dálkových vlaků. Zcela přerušena zůstává mezistátní doprava a utlumena je i vnitrostátní doprava. Na všech tratích však je nadále zajištěn provoz rychlíků, a to alespoň v základním dvouhodinovém intervalu.

„Veškerá opatření v dálkové dopravě jsou aktuálně prodloužena do 30. dubna 2020, tento termín se ale může v souvislosti s vývojem situace dále měnit,“ informuje dopravce.

V této souvislosti ČD ale i mimořádně prodloužily platnost u některých vybraných dokladů. A to u Kilometrických bank, ČD Bodů a dárkových voucherů, nikoli ale slevových inKaret.

  • Platnost Kilometrické banky s posledním dnem platnosti 1. 3. 2020 a později, u které ještě nebyly vyčerpány všechny kilometry, si lze nechat prodloužit o šest měsíců. A to u pokladní přepážky ČD, nebo přímo u průvodčího ve vlaku.
  • U ČD Bodů, jejichž platnost skončila 24. 3. 2020 a později, ČD automaticky prodloužily jejich platnosti o šest měsíců, v nichž je možné si za ně vyzvednout odměny.
  • Dárkovým voucherům, kterým končí platnost v období od 1. 4. 2020 do 30. 6. 2020 včetně, ČD prodloužily jejich původní platnosti o šest měsíců. Neuplatněné dárkové vouchery, kterým skončila platnost v období od 12. 3. 2020 do 31. 3. 2020, lze vrátit k vyplacení návratku. Nebo lze žádat o vystavení náhradního voucheru. Vouchery zakoupené u pokladní přepážky je nutné řešit opět u přepážky ČD. Vouchery zakoupené v e-shopu ČD je nutné poslat e-mailem s jejich naskenovanou kopií [případně v kopii v PDF] na optreklamace@opt.cd.cz.

„Vyplacení návratku nebo vystavení náhradního voucheru provede naše Odúčtovna přepravních tržeb nejpozději do 30 dnů od podání vaší žádosti. Toto opatření se netýká odškodnění za neplnění vybraných standardů, dobropisů, voucherů pořízených za věrnostní body a voucherů na ubytování nebo občerstvení,“ uvádí národní dopravce.

ČD prodělávají stejně jako ostatní dopravci

Koronavirová krize, která snížila počty cestujících až na desetinu, způsobuje Českým drahám i dalším dopravcům v Česku vysoké finanční ztráty. České dráhy odhadují škody v řádech miliard korun. Arriva, která v Česku provozuje vlakovou i autobusovou dopravu, je odhaduje na 100 milionů korun měsíčně. Stamilionové škody očekává i Leo Express, který cestujícím rozdává zdarma roušky a pět tisíc kusů roušek věnoval i nemocnicím. Krize se dotýká i železniční nákladní dopravy. A to zejména z důvodu odstávky v automobilovém průmyslu. Žádná z firem působících na železnici ale neoznámila propouštění zaměstnanců. ČD, které zaměstnávají 15 tisíc lidí, ale i přesto oznámily, že několika stovkám zaměstnancům budou vyplácet za dny, kdy pro ně nemají žádnou práci, 70 procent mzdy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here