Česká města a obce podle průzkumu Svazu měst a obcí ČR [SMO ČR] v důsledku koronavirové krize zrušily cca 10 000 investičních projektů za cca 8,4 miliardy korun a odložily 23 000 dalších za zhruba 27,6 miliardy korun. Vyplývá to z průzkumu SMO mezi 382 obcemi.

Z průzkumu mezi obcemi podle výkonné ředitelky SMO Radky Vladykové vyplynula kromě nutnosti omezovat investice i velká nejistota mezi komunálními politiky ohledně toho, jak se budou měnit rozpočtové příjmy. Až 20 procent obcí odhaduje, že klesnou o pět až 20 procent. Plných 34 procent obcí uvedlo, že si to netroufají odhadovat.

Jaké očekáváte v letošním rozpočtu daňové příjmy?

[Zdroj: SMO ČR]

Samosprávy měly také podle průzkumu přímé náklady na řešení pandemie nového koronaviru ve výši zhruba dvou miliard korun. Peníze vydaly například za dezinfekce veřejných prostranství nebo nákupy ochranných pomůcek.

Obce nouzí netrpí

Ekonom zaměřující se na veřejné finance Luděk Tesař v souvislosti s ponížením rozpočtových příjmů samospráv uvedl, že Ministerstvo financí ČR [MF ČR] nyní počítá s tím, že daňové příjmy samospráv poklesnou o dvanáct procent. To je však podle něj optimistický odhad, který počítá se zachováním výběru DPH. Podle jeho názoru se pokles bude pohybovat spíše mezi 15 a 20 procenty.

S poklesem příjmů ve výši až 15 procent by se podle něj většina z nich vypořádala. Problém by měly ty samosprávy, které byly zodpovědné a dařilo se jim uskutečňovat investice. Ty nyní nebudou mít dostatečné rezervy a budou si muset brát úvěry, které nicméně budou podle ekonoma velmi výhodné. Dodal, že vláda by mohla samosprávám například dotovat úroky z úvěrů.

Podle něj by měla většina obcí současnou krizi zvládnout bez větších problémů.

„Nouzí obce netrpí,” řekl s tím, že v minulosti se několikrát měnilo rozpočtové určení daní ve prospěch obcí.

Co chtějí samosprávy od vlády

Předseda SMO a kyjovský starosta František Lukl uvedl, že obce jsou největším veřejným investorem a vláda by se měla zasadit o to, aby se jim příjmy nesnižovaly. Tvrdě se opřel do vládního návrhu, aby část kompenzačního bonusu pro živnostníky hradily města a obce.

„Není možné, abychom se ve výdajích podíleli na něčem, co v příjmech v tuto chvíli nemáme,” řekl František Lukl.

Podle vládního návrhu bonusů pro OSVČ by měla až třetina peněz jít z rozpočtů územních samospráv, což by podle svazu rozpočty obcí připravilo o 11,2 miliardy korun. Dodejme, že vládní návrh tuto středu Senát vrátil do Sněmovny.

Stát by podle Lukla měl samosprávám pomoci přes nové dotační tituly, k čemuž mu má napomoci i zpracovaný průzkum. Upřesnil, že pro samosprávy jsou tradičně prioritní investice do dopravní a technické infrastruktury, životního prostředí, bydlení a školství.

Vláda musí být férová, ne licoměrná

Podle zástupců SMO ČR, které sdružuje 2 700 obcí, by právě obce mohly být nejrychlejším lékem na současnou krizi. Obce podle nich navíc hospodaří lépe než stát. Toho si je podle SMO ČR dobře vědoma i ministryně financí Alena Schillerová, která svazu oficiálně napsala, že není důvod peníze držet a pokud jich obce mají málo, mají si vzít bankovní úvěry. Taková argumentace je však podle Františka Lukla poměrně licoměrná. To znamená pokrytecká, přetvařující se. Naopak obce dle jeho vyjádření potřebují v tuto chvíli od vlády tři zásadní věci.

„Za prvé, vláda musí konečně zastavit legislativní chaos. Nikdo prostě nemůže investovat v situaci, kdy se mu rozpočet mění pod rukama prakticky denně. Za druhé, obce by měly mít jednodušší přístup k novým dotačním titulům. Zvláště na boj se suchem a na dopravní a technickou infrastrukturu. Také musíme investovat do obnovy a rozšiřování kapacit školských zařízení. A za třetí, obce potřebují, aby se k nim stát choval férově,“ řekl František Lukl.

Jako příklad neférového jednání ze strany vlády uvedl: „Jeden den si plácneme, že obce už nepřijdou o žádné další příjmy, další den vláda navrhuje kompenzační bonus, který připraví rozpočty obcí o 11,2 miliardy korun. To musí skončit!“

Dodal, že i přesto obce stále věří, že jsou s vládou na jedné lodi: „Nabízíme, že můžeme být klíčovým pomocníkem, jak obnovit ekonomiku v tisících místech po celé zemi. Je zřejmé, že takové infuze by pomohla celé ekonomice.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here