Více než šestiletý ekonomický růst v ČR se v letošním 1. čtvrtletí zastavil. Hrubý domácí produkt [HDP] meziročně reálně klesl o 2,2 procenta. Oproti předchozímu čtvrtletí klesl o 3,6 procenta. K propadu došlo hlavně v průmyslu a ve službách.

Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] byl pokles HDP způsoben značným zhoršením bilance zahraničního obchodu i poklesem investiční aktivity. Ekonomiku stimulovala vláda, ale spotřeba domácností zaznamenala útlum.

Reálný růst HDP v ČR [v %] očištěný o sezónní a kalendářní vlivy

[Zdroj: ČSÚ]

Předběžné výsledky za první letošní čtvrtletí ovlivnil zejména propad průmyslové produkce ve výši 4,6 procenta.

„Průmyslová produkce směřovala k cyklickému útlumu již v minulém roce a v lednu a únoru se dynamika příliš neměnila. Během března však v reakci na opatření proti šíření koronaviru omezila řada podniků výrobu a někdy ji prakticky zastavila. Produkce v automobilovém průmyslu proto klesla o více než čtvrtinu a nejbližší subdodavatelská odvětví se propadla o desetinu,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Upřesněme, že v březnu průmyslová produkce zaznamenala rekordní pokles [-8,7 %]. Analytici přitom očekávají, že dubnová čísla, kdy ekonomika stála oproti březnu ne půlku, ale celý měsíc, budou ještě horší.

Makrodata v březnu ukázala, jaký masakr přijde v dubnu

Více než 15% pokles v březnu zasáhl i strojírenství, výrobu počítačů, elektronických a optických přístrojů nebo výrobu nápojů. Situace v průmyslu se následně otiskla i do negativního vývoje vývozu. V souvislosti se zvýšenou poptávkou v březnu naopak mírně rostla produkce v potravinářství a rovněž ve farmaceutickém a papírenském průmyslu. Stavebnictví nebylo dosud významně zasaženo.

Ekonomický růst negativně ovlivnil propad služeb

„Za celé čtvrtletí tržby ve službách meziročně reálně klesly o 4,3 procenta. Z toho v březnu propad činil více než 10 procent. Obzvláště zasaženo bylo ubytování, pohostinství a stravování, kde tržby klesly v březnu meziročně na polovinu,“ upozorňuje Marek Rojíček. Obecně byly významně zasaženy oblasti související s cestovním ruchem. Růst si naopak zachovaly informační a komunikační činnosti a kurýrní a poštovní služby.

Tržby ve službách klesly v prvním čtvrtletí napříč odvětvími

Ekonomický růst zastavil i rekordní propad tržeb

Maloobchodní tržby v březnu meziročně klesly o 9,3 procenta. Což vedlo po více než šesti letech k poklesu v celém čtvrtletí o 0,7 procenta. Zasažena byla většina specializovaných prodejen, zejména ty bez možnosti doplňkového prodeje přes internet.

Maloobchodní tržby v březnu bez prodeje aut propadly o 8,9 %

Zvýšená poptávka naopak stimulovala tržby v kategorii farmaceutického, zdravotnického, kosmetického a drogistického zboží. Dařilo se provozovnám s převahou potravin, zahrnující velké obchodní řetězce. U nich rostly svižně i tržby v segmentu nepotravinářského zboží.

Ekonomika v negativním trendu, zadlužení státu roste

Špatná ekonomická situace není překvapením, což potvrzuje i to, že v dubnu nastal nejprudší meziměsíční pokles důvěry podniků i spotřebitelů v historii samostatné České republiky. Souhrnné saldo důvěry v průmyslu atakovalo minimum z roku 2009, u spotřebitelů bylo blízko hladiny z roku 2012.

To vše za situace, kdy schodek státního rozpočtu [původně schválený na 40 mld. Kč pro celý rok 2020] se během dubna zdvojnásobil a od počátku roku dosáhl již 94 miliard korun. Nově schválený celoroční schodek ve výši 300 miliard korun přitom za nepravděpodobně nízký již nyní označují jak nezávislí ekonomové, tak i oficiální autority. Například guvernér České národní banky [ČNB] Jiří Rusnok.

Dodejme, že vláda dluh financuje emisemi státních dluhopisů a pokladničních poukázek. Podle údajů Eurostatu přitom již v březnu stouply úrokové sazby na vládních dluhopisech s dlouhodobou splatností u většiny zemí EU, tedy i České republiky.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here