KSČM navrhuje vyšší daň z příjmů. Pak podpoří dluhy vlády

292
dan_z_prijmu
Ilustrace: KSČM

Komunisté ve Sněmovně podpoří změnu schodku státního rozpočtu. Budou ale chtít rozpočet projednávat standardně ve třech čteních, během kterých předloží svůj pozměňovací návrh na platy sester v sociálních zařízeních. A zároveň hovoří o zvýšení daně z příjmů pro právnické osoby.

Novinářům to na sobotním [20.6.] jednání Ústředního výboru KSČM řekli předseda strany Vojtěch Filip a místopředseda Pavel Kováčik. První čtení rozpočtu by tak mělo být schváleno v úterý, další jednání by se měla stihnout v druhém červencovém týdnu. Komunisté také prosazují zavedení další sazby daně z příjmů právnických osob.

-500 000 000 000 korun má být letošní účet české vlády

Vojtěch Filip řekl, že KSČM chce zahájit jednání o dani z příjmů právnických osob. Podle něj ti, co získali výhody v privatizaci, mají přispět státu. Výše druhé sazby daně z příjmů je dle něj věcí jednání. Nechtěl ani předjímat, zda se tak stane v rámci diskuse o změně tolerančního patentu, na základě kterého KSČM podporuje vládu.

Jednání o rozpočtu

Návrh 500miliardového deficitu vláda předloží Sněmovně na mimořádné schůzi v úterý. Pro schválení potřebuje vládní koalice hlasy dalších poslanců, KSČM její kabinet toleruje. O podpoře schodku tento týden jednali zástupci vlády s částí opozičních stran i právě s KSČM. Komunisté původně požadovali deficit nižší.

Komunisté tlačí ANO do nižšího schodku státního rozpočtu

Po jednáních z konce tohoto týdne jsou ale jejich vyjednavači k vládě výrazně smířlivější. Historicky rekordní půlbilionový rozpočet jim již tolik nevadí. Stejně jako to, že od vlády nedostali věrohodné informace, co přesně a jak udělá s rezervou ve výší 137 miliard korun, s níž se v rozpočtu počítá.

„Shodli jsme se na tom, že podpoříme za těch podmínek, které jsou momentálně rozjednány, první čtení změny státního rozpočtu. […] Znamená to, že nebudeme hlasovat pro zkrácené jednání a že tedy bude probíhat projednávání ve třech čteních,“ řekl Filip.

V úterý by tak poslanci měli schválit navrhovaný schodek ve výši 500 miliard, v druhém červencovém týdnu by pak následovalo druhé a třetí čtení.

Zdravotní sestry vs. daň z příjmů

Komunisté již tento týden po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou [za ANO] avizovali, že budou chtít přidat asi dvě miliardy na odměny pro sestry v sociálních službách. Schillerová jejich návrh podpořila. Komunisté to předloží formou pozměňovacího návrhu.

I sociální služby čekají na podobu kompenzační vyhlášky

V sobotním usnesení přijatém k otázce podpory rozpočtu vedení strany zdůrazňuje, že vládu komunisté přiměli „dát peníze z navrženého deficitu ve prospěch příštího rozvoje a novému startu koupěschopné poptávky“ občanů.

„Náš hlas pro rozpočet spojíme s hlasem pro plnění našeho politického programu k udržení ekonomické suverenity a příštího rozvoje,“ uvedli komunisté v usnesení.

Jejich proklamace avšak ostře naráží na jejich snahu zvýšit daň z příjmů pro právnické osoby, protože právě podpora podnikatelů a firem je podle ekonomů tou klíčovou složkou, jež nastartuje ekonomiku. Návrh komunistů na vyšší daň z příjmů, k němuž ANO prozatím mlčí, je v rozporu s kroky, které podnikají vlády ve vyspělých zemích. V nich se snaží ekonomiku podpořit právě nižšími daněmi a nikoli na něj přenést náklady za dluhy veřejných financí. Podle ekonomů by přitom měla být na místě právě bilance výdajů veřejných financí. To znamená fiskální stimuly pro ochabující ekonomiky, ale i hledání úspor. V České republice ale toto vidět není. V něm se zobchodovává rekordní schodek letošního státního rozpočtu a vyšší daň z příjmů.

Vnitrostranický boj uvnitř KSČM

Doporučení komunistickým poslancům k postoji ke změně rozpočtu v sobotu od 08:00 projednával v pražském sídle KSČM výkonný výbor. Nakonec užší vedení komunistů výboru doporučilo přijmout souhlasné stanovisko se změnou schodku. S podobou textu, který předložil Vojtěch Filip s místopředsedou Stanislavem Grospičem, ale někteří členové vedení KSČM nesouhlasili, a text se proto upravoval. Jednání se tak protahovalo. K podpoře rozpočtu se vedení KSČM dobralo po asi šestihodinovém jednání. Při něm se ukázalo, že ne všichni členové souhlasí se spolupráci s vládou Andreje Babiše.

Andrej Babiš je fenomén, naše současná realita, tvrdí KSČM

Komunisty na podzim čekají volby nového vedení. Funkci předsedy v nich chce obhajovat Vojtěch Filip. O pozici se chce ale ucházet i místopředsedkyně a europoslankyně Kateřina Konečná. Ta v minulých dnech ostatně o rozpočtu jednala s Alenou Schillerovou. Blížící se volby se tak v sobotním jednání také odrážely.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here