Do Česka se vracejí filmaři. Do práce se těší i Tom Hanks

211
filmari
Foto: Pixabay.com

Do Česka se ve velkém vracejí zahraniční filmové štáby, které přerušily práci kvůli krizi covid-19. Přijíždějí i filmaři, kteří dříve měli zájem o jiné země. Uvedla to ředitelka Státního fondu kinematografie [SFK] Helena Bezděk Fraňková.

Podle ní SFK spolu s Českou filmovou komisí [ČFK] a Ministerstvem kultury ČR [MK ČR] oslovil v minulých dnech i americká studia s pozvánkou do Česka. A to v reakci na rozhodnutí EU nepovolovat dále vstup do EU lidem z USA a některých jiných států.

„Ubezpečili jsme je, že opatření se stále vztahuje na turistiku, nikoli na ekonomickou činnost,” uvedla Helena Bezděk Fraňková.

Pomoci přilákat filmaře z USA mají i dokumenty, které pro filmaře vybavuje fond a ministerstvo kultury. Ty jim zaručují bezpečný příjezd do ČR. Ministr kultury Lubomír Zaorálek [ČSSD] pro filmaře dokonce podepsal potvrzení, že jejich ekonomické aktivity v zemi jsou v zájmu českého státu.

James Bond musí počkat. Kvůli koronaviru SARS-CoV-2

V Česku již znovu pracují evropští filmaři

V současné chvíli je v Česku v plném proudu natáčení reklam, které je rychlejší a pružnější. Aktuálně v Česku pracují filmaři z Dánska, Německa či Nizozemska. Zatím se především provádějí přípravy na samotné natáčení.

Helena Bezděk Fraňková uvedla, že fond kinematografie v době, kdy počínající koronavirová pandemie zastavila natáčení zahraničních štábů v ČR, reagoval velice pružně.

„Jako první jsme měli manuál pro natáčení obsahující podmínky jako testy, nošení roušek či štítů,” uvedla ředitelka.

Filmaři také v Praze podobně jako v Budapešti či Bukurešti hledají bezpečnější místo na práci z hlediska pandemie, než jsou USA či některé jiné evropské státy. Česko je považováno mezinárodně za zemi, která se s pandemií dokázala dobře vyrovnat.

Situace v Hollywoodu zůstává špatná

Z hlediska americké filmové produkce ale stálým problémem zůstává, že podle agentury AFP v Hollywoodu v současnosti nikdo neví, kdy se tam obnoví filmová produkce. Což potvrdil i slavný herec Tom Hanks. Ten se koronavirem i se svou ženou letos v březnu nakazil v Austrálii. Tam točil film o Elvisu Presleym.

„Stát Kalifornie sice v červnu povolil obnovit natáčení, produkce v Hollywoodu ale zatím stojí,“ uvedl Tom Hanks s tím, že to má i své důvody.

Nejprve totiž musí odborové svazy zastupující členy filmových štábů, herce či režiséry najít shodu ohledně nových bezpečnostních pravidel, kterými se bude řídit provoz při natáčení.

„Vůbec netuším, kdy půjdu zase do práce. Nikdo neví, kdy zase půjde do práce,” řekl oskarový herec Tom Hanks, známý například ze snímků Forrest Gump či Philadelphia.

Podle něj je stále nutné vyřešit otázky ohledně právní odpovědnosti v případě nakažení pracovníků při natáčení. I najít způsob, jak zamezit šíření nákazy ve studiích, kde se v uzavřených prostorách pohybuje velké množství lidí.

Covid-19 stále ohrožuje i LA

Situaci ještě komplikuje nový rozmach nákazy v mnoha amerických státech včetně Kalifornie. Okres Los Angeles v pondělí zaznamenal rekordní denní počet nově nakažených od začátku pandemie, starosta města Eric Garcetti proto pozastavil znovuotevírání mnoha podniků včetně kin.

Filmový magazín Variety v této souvislosti poznamenal, že zřejmě se jako první začne znovu pracovat na filmech produkovaných americkými studii, které se natáčí v zahraničí. Společnost Disney například natáčí na Novém Zélandu pokračování kasovního trháku Avatar. Stále ale není jasné, kdy obnoví produkci. Už v září by mohlo začít natáčení nového dílu série Mission: Impossible v Itálii. V Británii se má už o prázdninách obnovit práce na dalším snímku ze světa komiksového hrdiny Batmana či pokračování Malé mořské víly.

Čeští filmaři vydělávají miliardy korun ročně

Dodejme, že Česko patří k oblíbeným filmařským destinacím. To jednak pro své interiéry a exteriéry, ale i profesionalitu zdejších filmařů, kteří se zahraničními štáby pracují od začátku 90. let. Důležité jsou i takzvané filmové pobídky pro zahraniční produkce. Díky nim se jenom loni v tuzemsku natočilo téměř 80 filmů a seriálů. Velkou část tvořily seriály natáčené pro on-line platformy jako Netflix nebo Amazon. Filmové pobídky přinesly loni do Česka téměř devět miliard korun, tedy dosud nejvíce.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here