O dotované poukazy na léčebný lázeňský pobyt v hodnotě čtyř tisíc korun je ze strany veřejnosti velký zájem. Problém je, že ne všechny lázně tyto vouchery přijímají. A dále, že ty lázně, které je přijímají, jsou kvůli splnění podmínek dotačního programu omezeny limity v počtu maximálně přijatých voucherů.

Příjem žádostí o vouchery v hodnotě čtyř tisíc korun na lázeňský pobyt hrazený z vládního programu Covid – Lázně byl spuštěn 1. července. Od té doby si zájemci vygenerovali více než 75 tisíc těchto voucherů. Problém však je, že nejedny lázně oznámily, že vouchery přijímat nebudou, protože se orientují na dlouhodobé léčebné programy. Anebo již hlásí plné kapacity. V některých případech vouchery nepřijímají i kvůli tomu, že doposud neobdržely od Ministerstva pro místní rozvoj ČR [MMR ČR] přesné informace o podmínkách a čerpání dotačního titulu Covid – Lázně. A tak mají obavy z proplacení voucherů. V praxi to vede k tomu, že mnozí lidé si voucher se slevovým kódem sice vygenerují, ale neseženou lázeňské zařízení, které by jej akceptovalo.

Lázně odmítají zájemce o pobyty se slevovými vouchery

Lázeňský pobyt na voucher: Ano i ne

Nabídku pro hosty s vouchery vedení Sanatorií Klimkovice na Ostravsku zatím otevřelo pouze na jediný den. Během několika málo minut se jim v rezervačním systému okamžitě sešlo 65 objednávek.

„Což je možné maximum z naší kapacity, které můžeme v příštích měsících uvolnit,“ konstatovala mluvčí Sanatorií Klimkovice Ivana Gračková.

Nejbližší volné termíny pro čerpání pobytu na voucher jsou v Senatoriích Klimkovice od 22. do 29. 12. 2020 nebo 23. do 30. 12. 2020, jde tedy o vánoční pobyty. Program přitom 31.12. končí. Státní vouchery mohou podle mluvčí ale využít pacienti, kteří si v lázních platí nákladné neurorehabilitační programy nehrazené zdravotními pojišťovnami.

„Ale to pouze v případě, že si celý pobyt zaplatí sami. Tedy nikoliv jako doplatkový k běžnému lázeňskému pobytu hrazenému z veřejného zdravotního pojištění,“ upozorňuje Ivana Gračková.

Dodává, že ještě před vyhlášením vládní podpory měly lázně kapacitu opět zaplněnou z 95 procent pacienty přijíždějícími na komplexní lázeňskou péči. A to je pro běžný provoz maximum. Zájem hostů, kteří by nyní rádi využili státní vouchery ke strávení krátké dovolené v Sanatoriích Klimkovice, je podle ní v současné době spíše komplikací.

„Nemůžeme požadavkům vyjít vstříc, neboť naše kapacita je aktuálně plná,“ říká.

Plná kapacita nebo totální stopka voucherům

Plné kapacity hlásí již delší dobu i Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku.

„Momentálně můžeme nabídnout pro dotované pobyty nejbližší volné termíny od 12.11.2020,“ stojí na webových stránkách zařízení.

Lázně navíc dodávají, že nezaručují kladné vyřízení žádosti ani v tomto termínu. Avšak pro zájemce o kratší pobyty bez využití státního voucheru volné kapacity mají.

Hosty se státním lázeňským voucherem dále nepřijmou ani Lázně Teplice nad Bečvou na Přerovsku. Na hlavní webové stránce tučným červeným písmem zařízení informuje zájemce, že státem podporované poukazy na dovolenou vůbec nepřijímá.

Státní vouchery neakceptují ani lázně Bohdaneč v Pardubickém kraji. Důvody však jejich výkonná ředitelka Bohdana Opočenská odmítla sdělit. Další, kdo státní vouchery na lázeňské pobyty nepřijímá, jsou Lázně Velichovky.

„Bohužel do dnešního dne jsme neobdrželi od MMR ČR přesné informace o podmínkách a čerpání dotačního titulu Covid – Lázně. S okamžitou platností pozastavujeme příjem rezervací s čerpáním státního příspěvku 4 000 Kč,“ uvádějí na svých stránkách lázně.

Dodávají ale také, že ostatní pobyty, tedy bez uplatnění voucheru, jsou stále v nabídce. Obdobně se k voucherům a jejich akceptování vyjádřily i Janské Lázně či Lázně Třeboň.

Na závěr je nutné zmínit, že se v České republice zřejmě ještě někde nacházejí lázně, které hosty se státním voucherem k pobytu přijmou. Dle zkušeností veřejnosti a čtenářů deníku FinTag.cz se musí ale zájemci obrnit trpělivostí a vyčlenit si na vyřizování, respektive obvolávání možná i více dnů. Přičemž úspěch není zaručený.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here