Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu oproti květnu o 0,6 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména zvýšením cen v oddíle alkoholické nápoje, tabák. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 3,3 procenta. Což je o 0,4 procentního bodu více než v květnu. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

„K červnovému meziročnímu růstu inflace přispěly nejvíce ceny potravin, bydlení, ale také dražší alkohol a tabák,“ komentuje aktuální výsledky vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

V případě tabáku se i nadále jedná o zpožděné promítnutí vyšší spotřební daně. Ta sice platí již od letošního ledna, její dopad do vývoje konečných cen byl však zpočátku roku tlumen doprodejem cigaret s původními kolky.

Růst inflace v květnu zpomalil. V unii ale i tak patří k nejvyšším

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle alkoholické nápoje, tabák činil u tabákových výrobků o 4,7 procenta a vína o 5,1 procenta. V oddíle doprava vzrostly zejména ceny pohonných hmot a olejů [+3,1 %] a ceny automobilů [+1,4 %]. Vývoj cen v oddíle ostatní zboží a služby byl ovlivněn vyššími cenami výrobků a služeb pro osobní péči [+0,7 %]. Z potravin byly vyšší především ceny ovoce [+1,9 %], vlivem přechodu nabídky trhu z pozdních na rané brambory i ceny brambor [+7,3 %], sýrů a tvarohů [+1,3 %.] Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,7 % a ceny služeb o 0,4 %.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v červnu působil pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Zde došlo ke snížení cen zeleniny [-4,1 %], nealkoholických nápojů [-1,3 %], masa [-0,4 %], olejů a tuků [-1,5 %] a polotučného trvanlivého mléka [-2,2 %].

Jádrová inflace je na rekordních hodnotách

„Podle našich předběžných výpočtů dále zrychlila jádrová inflace. Ta by tak setrvala na rekordně vysokých hodnotách. Rychlý růst jádrové složky je pravděpodobně živen stále solidní poptávkou spotřebitelů, která již dosáhla předkrizové úrovně. Jak ukázaly tento týden zveřejněné výsledky maloobchodních tržeb za květen,“ říká ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Maloobchodní tržby v květnu potvrzují konzumní sentiment

Podle něj to, že se spotřebitelé prozatím nebojí utrácet souvisí i se stále nízkou mírou nezaměstnanosti, která v červnu činila jen 3,7 procenta.

Nezaměstnanost v červnu udrželo nízko ošetřovné a Antivirus

„Poptávka však chybí ve výrobních sektoru, který je v ČR významným zdrojem zaměstnanosti, a to se podle nás jen tak nezlepší. V druhé polovině roku očekáváme tedy nárůst nezaměstnanosti, který se promítne i do slabšího růstu mezd a platů, a nakonec také do zpomalení dosud výrazné inflace,“ upřesňuje.

Inflace v červnu: Meziroční srovnání

Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle alkoholické nápoje, tabák. Ceny tabákových výrobků vzrostly o 12,2 procenta, piva o 5,2 procenta a vína o 5,4 procenta. V oddíle alkoholické nápoje, tabák ceny vzrostly o 9,6 procenta.

Ceny masa byly v červnu meziročně vyšší o 8,8 procenta, uzenin o 11,6 procenta, nealkoholických nápojů o 0,5 procenta. Stouply ceny mouky [+12,9 %], vepřového masa [+10,2 %], uzenin [+11,6 %], ovoce [+27,2 %] a cukru [+15,9 %].

V oddíle bydlení se zvýšily ceny nájemného z bytu o 3,1 procenta, vodného o 1,7 procenta, stočného o 1,5 procenta, elektřiny o 7,6 procenta a zemního plynu o 0,4 procenta. Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování. Tam vzrostly ceny stravovacích služeb o 5,5 %. V oddíle odívání a obuv zrychlil růst cen oděvů z 3,4 procenta v květnu na 4,6 procenta v červnu.

Ceny jogurtů přešly z růstu o 0,4 procenta v květnu v pokles o 5,4 procenta v červnu. Ceny olejů a tuků prohloubily svůj pokles na 5,2 procenta.

Inflace v červnu: Co meziročně zlevnilo

Na meziroční snižování celkové cenové hladiny v červnu působily ceny v oddíle doprava [-2,6 %]. V oddíle pošty a telekomunikace klesly ceny telefonních a faxových služeb o 4,0 procenta. V oddíle doprava se zmírnil pokles cen pohonných hmot a olejů, které byly v červnu meziročně nižší o 19,2 procenta.

Tak jako tak míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu 3,1 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,4 % a ceny služeb o 3,1 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného (nákladů vlastnického bydlení) byl 103,4 %.

Nejvíce se nyní zdražuje v Polsku a České republice

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v květnu 0,5 procenta. To bylo o 0,1 procentního bodu méně než v dubnu. Nejvíce ceny vzrostly v Polsku a v České republice [+3,4 %, resp. +3,1 %]. Na Slovensku byly ceny v květnu i v dubnu vyšší o 2,1 procenta. V Německu ceny vzrostly o 0,5 procenta [v +0,8 %]. Naopak pokles cen nastal ve 14 zemích EU, z toho nejvíce v Estonsku [-1,8 %] a v Lucembursku [-1,6 %].

Dodejme, že inflace v Česku se svou červnovou hodnotou vrátila nad toleranční pásmo České národní banky [ČNB]. Vzhledem ke stávající prognóze představují dnešní data pro ČNB proinflační riziko. Spekulovat na pokles úrokových sazeb pro nejbližší měsíce se tak jeví jen jako nezodpovědný hazard. Možná i proto kurz české měny dnes i navzdory překmitnutí inflace znovu nad tři procenta osciloval kolem hladiny 26,70 CZK/EUR bez výraznějšího trendu. Klidné dnes bylo obchodování i na trhu české koruny vůči americkému dolaru. Kurz se držel v pásmu 23,60-75 CZK/USD.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here