Chorvatsko se vrací k restrikcím kvůli covidu-19

439
Chorvatsko
Foto: Pixabay.com

Chorvatsko potvrzuje v posledních dnech vyšší počty nových covid pozitivních případů. Místní úřady se proto začaly opět vracet k preventivním opatřením. Ty platí pro místní občany i pro turisty, včetně Čechů. Dovolenou v Chorvatsku ročně stráví [v době před pandemií covid-19] více než 820 tisíc českých občanů.

Nejoblíbenější destinace pro letní dovolenou českých občanů, Chorvatská republika, hlásí v posledních dnech prudký nárůst covid pozitivních případů. Podle zpráv tamních úřadů  hygienici v zemi za posledních 24 hodin [ke včerejší cca 16 hodině] potvrdili 140 nových nákaz koronavirem a jedno úmrtí. Ve čtyřmilionové zemi je tak v tuto dobu zhruba 1 088 osob nakažených tímto virem. O den dříve tamní krizový štáb potvrdil 116 nových případů a dvě úmrtní. Od prvního potvrzeného případu na chorvatském území [25.2.] se koronavirem doposud nakazilo celkem 3 672 osob, 118 z nich jich zemřelo.

V chorvatských letoviscích je nyní podle deníku Jutarnji zhruba půl milionu turistů, z toho 430 tisíc zahraničních turistů. Nejvíce jich do země letos přijelo z Německa, Slovinska, Česka, Polska, Rakouska, Slovenska a Maďarska. V zemí je tak zhruba o 54 procent méně turistů než ve stejné obdobím loni. Na letní dovolenou do Chorvatska dorazí každoročně zhruba 830 tisíc Čechů. Letos se ale většina z nich rozhodla strávit dovolenou v tuzemsku.

Chorvatsko se vrací k restrikcím

Na strmý nárůst nových covid pozitivních případů už zareagovaly i chorvatské úřady a krizový štáb opětovně nařídil některá z již uvolněných preventivních opatření. Od zítřka [pondělí 13.7.] platí povinnost pro pracovníky i zákazníky mít v obchodech zakrytá ústa a nos. Roušky je povinen od pondělí nosit i obsluhující personál ve stravovacích a obdobných zařízeních. Ve veřejných hromadných prostředcích jejich povinnost ještě ani platit nepřestala. Organizátoři akcí nad 100 osob musí konání akce ohlásit minimálně dva dny dopředu a vést jmenný seznam všech účastníků. To kvůli ulehčení případného trasování kontaktů covid pozitivních účastníků. Občané ze zemí mimo EU musí po překročení chorvatské hranice povinně do dvoutýdenní karantény. Ta může být výjimečně i kratší. Avšak pouze s negativním výsledkem testu na covid-19.

Přípravy před odjezdem do Chorvatska

V současné době neplatí pro české turisty pro příjezd nebo návrat z Chorvatska žádná výrazná omezení. Je však nutné v této souvislosti upozornit na to, že počty nakažených v zemi v posledních dnech rostou, a tak se mohou změnit i nařízení místních úřadů ohledně příjezdů a pohybu turistů na území země. Výletníci proto musí letos častěji sledovat informace na stránkách Ministerstva zahraničních věcí [MZV ČR]. Stejně jako semafor Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], jenž upravuje podmínky pro návrat z ciziny.

„Občané České republiky nemusí při vstupu na území Chorvatské republiky prokazovat důvod cesty,“ uvádí MZV ČR na svých stránkách k cestování do Chorvatska.

Upřesňuje, že vstup na chorvatské území není podmíněn prokázáním se negativním testem na covid-19. Podmínka ale je, poskytnout informace o místě a délce pobytu, včetně uvedení kontaktních údajů. To cestovatelé vyřídí jednoduše vyplněním online formuláře na webové stránce entercroatia.mup.hr. Nejlépe ještě před samotnou cestou. Pokud tak z nějakého důvodu neučiní, formulář vyplní i na chorvatských hranicích. Počítat pak ale musí s delším zdržením.

Po vyplnění a odeslání formuláře cestovatel zpětně obdrží potvrzení o ohlášení, které by si měl umístit na přední sklo automobilu. Tím se výrazně usnadní přechod státní hranice. Zároveň obdrží turista i aktuální informace k pobytu v Chorvatské republice. MZV ČR uvádí, že toto potvrzení však nenahrazuje cestovní doklad.

„Potvrzení o ohlášení není povolením ke vstupu a nemá platnost dokladu předepsaného pro přechod hranice cestovního pasu či občanského průkazu,“ upozorňuje.

I když občané ČR nemusí při vstupu na chorvatské území prokazovat důvod cesty, jsou ale povinni stále sledovat a řídit se pokyny epidemiologů. Veškeré informace a administrativní povinnosti by si proto cestovatelé měli vyřídit ještě před odjezdem na dovolenou [viz formulář výše], čímž se i mimo jiné zkrátí čekací doby na hraničních přechodech.

Chorvatsko a aktuální povinnosti pro turisty

Během pobytu v Chorvatsku musí přicestovavší osoby dodržovat pravidla stanovená Chorvatským ústavem veřejného zdraví.

  • Omezení kontaktů s jinými osobami na nutné minimum a minimalizovat riziko přenosu viru covid-19.
  • Během 14 dní od vstupu na území Chorvatska si v ranních hodinách musí měřit teplotu.
  • Je-li tato vyšší než 37,2 stupně Celsia nebo pokud se osoba bude cítit nemocná či pozorovat symptomy nemoci, musí telefonicky kontaktovat svého místního praktického lékaře a pokud jej nemá, pak místně příslušného epidemiologa.

Úřad veřejného zdraví Chorvatské republiky [Hrvatski zavod za javno zdravstvo] vytvořil plán opatření pro případ výskytu onemocnění covid-19 u zahraničních turistů. Tento plán je podrobně popsán v samostatném článku COVID 19: Postup při nakažení během pobytu v Chorvatsku.

Návrat do České republiky

Podmínky pro příjezd na území České republiky upravuje MZ ČR v takzvaném tříbarevném semaforu. Podle jeho aktuální úpravy je Chorvatská republika označena zelenou barvou. To znamená, že jde z hlediska nákazy covidem o bezpečnou zemi a pro české občany neplatí při návratu z ní do Česka žádná omezení. Novinkou je, že se od zítřka 13.7. mezi země s vysokým rizikem nákazy ke Švédsku nově přidá Černá Hora a Srbsko.

„V Srbsku a v Černé Hoře došlo za poslední týden k vysokému nárůstu počtu nakažených Ten nyní činí více než 50 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel. Česká republika proto tyto země přesunula ze zelené kategorie do kategorie červených mimo unijních zemí, kde je vysoké riziko nákazy,“ uvedlo k aktualizaci semaforu MZ ČR.

Při návratu z červeně označených zemí platí povinnost prokázat se negativním testem na covid-19 nebo se odebrat do dvou týdenní karantény. Pozor, podmínky pro ukončení nařízené karantény se v tomto týdnu změnily, respektive mírně uvolnily.

Nařízenou karanténu lze nově ukončit i bez PCR testu

Cestovatelé by měli sledovat i přijatá opatření v tranzitních zemích. Při cestě do Chorvatska tedy epidemiologickou situaci v Rakousku, ve Slovinsku, případně na Slovensku či Maďarsku. I v těchto zemích se v posledních dnech počty nově infikovaných navýšily a země proto začínají na šířící se nákazu opět reagovat vydáváním preventivných restrikcí, jež se dotýkají i zahraničních turistů.  

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here