Provozovatelé ubytovacích zařízení možná dostanou za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládnímu opatření proti koronaviru zavřeno, státní dotaci. A to sto až 400 korun za každý pokoj na den. Ze státního rozpočtu by měly být na program Covid ubytování vydány zhruba čtyři miliardy korun. Vyplývá to z vládních materiálů.

U žádostí o dotaci má být zohledněna sezonnost ubytovacího provozu. Hotely, motely, botely a další zařízení se třemi až pěti hvězdami budou mít za období od 14. března do 24. května nárok na nejvyšší příspěvek 400 korun. Ubytování s jednou a dvěma hvězdami budou moci žádat o 300 korun na pokoj. Penziony obdrží 200 korun. Kempy, chatové osady či turistické ubytovny budou mít nárok na dotaci ve výši 100 korun na pokoj. Kempy mohou žádat pouze o příspěvek na ubytovací objekty jako jsou budovy s pokoji či chatky. V případě léčebných lázní budou mít na příspěvek nárok jen nestátní zařízení.

Cestovní ruch každý rok do veřejných rozpočtů odvádí více než 125 miliard korun. Podle agentury CzechTourism tvoří cestovní ruch tři procenta hrubého domácího produktu ČR. Letos se počítá s propadem cestovního ruchu o více než polovinu.

Podmínky programu Covid ubytování

Do programu se budou moci přihlásit pouze provozovatelé, kteří neměli do konce loňského roku finanční potíže. A také neměli k 14. březnu nedoplatky na zdravotním pojištění nebo ve vztahu k veřejnému rozpočtu.

O dotaci nebudou moci žádat provozovatelé ubytování, kteří neměli v předchozích dvou letech ve stejném období otevřeno. Pokud bylo zařízení otevřeno částečně, získá příspěvek v poměrné výši. Podmínka se nevztahuje na ubytovací zařízení otevřená po 1. červnu loňského roku. Ta budou mít nárok na podporu v plné výši. Zájemce o dotaci se dále bude muset vzdát uplatnění dalších nároků na náhradu vzniklé škody. Žadatel zároveň nebude moci půl roku od poskytnutí dotace ukončit stávající podnikatelskou činnost. Tento program nebude možné čerpat zároveň s kompenzačním bonusem. Pokud již žadatel bonus dostal, příspěvek mu bude o vyplacenou částku zkrácen.

Čekání na veřejnou podporu

Na Covid ubytování se bude vztahovat, stejně jako na další programy státní podpory v souvislosti s pandemií, dočasný rámec Evropské komise. Podnikatelé by tak nesměli z těchto programů čerpat vyšší podporu než 800 000 eur. To za předpokladu, že si ČR vyjedná výjimku u veřejné podpory, která aktuálně činí 200 000 euro. I proto by měl být program Covid ubytování spuštěn až poté, co získá notifikaci Evropské komise.

„Covid ubytování bude po domluvě s ministerstvem financí předložen na vládu po podpisu státního rozpočtu panem prezidentem,” upřesnil současný stav Vilém Frček z odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj ČR [MMR].

Sněmovna minulý týden schválila zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na rekordních 500 miliard korun. Je to už třetí zvýšení letošního schodku kvůli dopadům epidemie koronaviru. Původní schodek schválený loni v prosinci měl být 40 miliard korun.

Hotely a penziony v Praze podle aktuálního průzkumu Asociace hotelů a restaurací ČR v létě čekají obsazenost mezi deseti až 20 procenty. V krajích si slibují 40 až 50procentní naplnění kapacit. Na září a říjen mají hoteliéři v hlavním městě i regionech shodný předpoklad obsazenosti mezi 20 až 30 procenty.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here