Vláda včera [21.7.] schválila dotační program Covid – Ubytování. Z něj stát přispěje ubytovacím zařízením 100 až 330 korun na pokoj a noc za období, kdy musela být uzavřena. Žádat o dotace by mohla ubytovací zařízení podle informací Ministerstva pro místní rozvoj [MMR] již v srpnu.

Více než 95 procent ubytovacích zařízení musela v době krize covid-19 na dva a půl měsíce zavřít. K tomu se přidává propad cestovního ruchu, kdy kapacity ubytovatelů jsou v regionech vytíženy často pouze na cca 50 procent. V Praze a dalších velkých městech na ještě méně procent.

PODCAST: Lidé se bojí utrácet, poptávka se nevrací

„Přišli jsme tak s dotací, která podpoří toto odvětví cestovního ruchu. Rozhodné období pro podporu tohoto odvětví cestovního ruchu je od 14. 3. 2020 do 24. 5. 2020 tj. 72 dní. Jedná se o dobu, po kterou byla zařízení uzavřena z důvodu platnosti usnesení Vlády ČR v souvislosti s krizí způsobenou pandemií covid-19,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [ANO].

Podle ní bude u vyplácení podpory zohledněna i sezónnost ubytovacího zařízení. Pokud bylo v předchozích dvou letech zařízení uzavřeno, nebude mít nárok na podporu. Případně mu bude podpora zkrácena o poměrnou část.

Administrátor programu Covid – Ubytování je SFPI

Podle MMR v momentě, kdy vyhlásí výzvu k předkládání žádostí o dotaci, vyplní žadatelé online formulář žádosti a doručí jej na Státní fond podpory investic [SFPI], někdejší Státní fond rozvoje bydlení. Právě ten bude administrátorem žádostí o dotaci. Dotace je navržena ve výši 100 Kč – 330 Kč v závislosti na kategorii a třídě ubytovacího zařízení. O dotaci nebudou moci žádat provozovatelé pronájmů Airbnb.

Výše dotace z programu Covid – Ubytování dle typu zařízení

[Zdroj: MMR]

MMR uvedlo, že přípravu programu konzultovalo s Ministerstvem financí ČR [MF ČR] a s Asociací hotelů a restaurací ČR [AHR ČR]. Program má být spuštěn bezprostředně po jeho notifikování Evropskou komisí [EK]. Což v praxi znamená zejména navýšení dotačního limitu z 200 tisíc euro na jedno zařízení na 800 tisíc euro. Obdobně jako u programu Covid – Lázně, který byl spuštěn bez tohoto navýšení.

Podcast: MMR hasí problém s vouchery na lázně

Hospodářská komora ČR nabízí bezplatné poradenství

Do programu Covid – Ubytování se aktivně zapojila i Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Ta pražským hotelům a penzionům nabízí bezplatný poradenský servis při čerpání dotace prostřednictvím online poradny, kterou otevřela s hlavním městem Praha již v červnu.

„Dosud podnikatelé potřebovali odbornou pomoc nejčastěji v souvislosti s programem Covid – Nájemné, Pětadvacítkou a s nároky zaměstnanců při překážkách v práci. Nově získají také kvalifikované poradenství týkající se programu Covid – Ubytování, které jim pomůže předejít chybám při podání a zvýšit tak úspěšnost jejich žádosti o příspěvek,“ uvedla HK ČR.

Její zástupci dále uvedli, že poradit si od pracovníků vyškolených na problematiku podnikání v době covid-19 a po ní mohou podnikatelé i osobně. A to na čtyřech kontaktních místech – v pražském Florentinu, ve Vodičkově ulici, na náměstí Franze Kafky a ve Štefánikově ulici. HK ČR na poradenství tohoto typu zřídila úřední hodiny.

Obsazenost ubytovacích zařízení v Praze

Z posledního šetření Asociace hotelů a restaurací vyplývá, že předpokládaná obsazenost hotelů a penzionů v hlavním městě bude během léta výrazně nižší než v ostatních krajích. Obsazenost ubytovacích zařízení v Praze se předpokládá mezi 10 až 20 procenty. Z průzkumu dále vyplynulo, že pražští provozovatelé ubytovacích zařízení propouštěli více než jejich kolegové v regionech.

Celkem třetina podnikatelů propustila až desetinu svých zaměstnanců. Další třetina podnikatelů propustila do 30 procent zaměstnanců a 15 procent firem uvedlo, že už musely propustit až polovinu svých zaměstnanců.

„Tento stav je daný velkým rozsahem ztrát, kterým budou podnikatelé v Praze čelit, protože jsou většinou závislí na zahraničních turistech a kongresové turistice. Tato skutečnost je také umocněna tím, že Praha dosud tvořila celkem 60 procent cestovního ruchu v ČR,“ konstatovala HK ČR.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den,prosím,kde si můžu stáhnout formulář o dotaci z programu covid o kompenzaci pro penzion a případně vyplnit online,nebo jestli mi formulář prosím zaslete.dekuji za odpověď Vítová

  2. Dobrý den,
    prosím o informaci,zda budu mít nárok na dotaci Covid-Ubytování. Jedná se o nové ubytovací zařízení, které jsem měla otevírat právě na jaře, ale díky covidu jsem otevřít nemohla.Děkuji.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here