Natland Group vyvrací nepravdy v kauze Rezidence Kavčí Hory

618
natland_group

Letos 19. července jsme na FinTag.cz publikovali článek o vývoji v dluhopisové kauze, v níž skupina EMTC dluží věřitelům bezmála jednu miliardu korun. V článku jsme zmínili i skupinu Natland Group SE. Právě ta navrhla insolvenčnímu správci skupiny EMTC Jaroslavu Brožovi její oddlužení. Ten to však odmítl.

Zkraje srpna redakci FinTag.cz kontaktovala advokátní kancelář Konečná & Zacha. Ta zastupuje skupinu Natland Group SE. Což doložila plnou mocí podepsanou předsedou představenstva Natland Group SE Tomášem Raškou, MBA. Advokátní kancelář FinTag.cz požádala o vydání omluvy za zveřejnění nepravdivých informací. A dále pak o uveřejnění odpovědi dle § 10 zákona č. 46/2000 Sb. Tedy uveřejnění stanoviska Natland Group k níže uvedenému článku, který zmiňuje i její kreativní financování v kauze insolvenčního řízení Rezidence Kavčí Hory před několika lety.

Do kauzy EMTC vstoupil Natland. Cílí na Bohemia Energy

Vzhledem k tomu, že jsme informace o této kauze čerpali od správce portálu Rizikovedluhopisy.cz, jenž pro jeho zacílení na rizikové dluhopisy, jichž je na tuzemském trhu více, než je záhodno, považujeme za seriózní zdroj informací, avšak nikoli z našeho vlastního šetření, žádosti advokátní kanceláře Natland Group vyhovujeme. A to ve znění, jenž si vyžádala skupina Natland Group prostřednictvím své advokátní kanceláře.

Natland Group odmítá info v kauze Rezidence Kavčí Hory

„Odpověď Společnost Natland Group, SE: Dne 19. 7. 2020 byl na webovém portále www.fintag.cz uveřejněn článek s názvem „Do kauzy EMTC vstoupil Natland. Cílí na Bohemia Energy“, který obsahuje nepravdivá a zkreslující tvrzení o společnostech ze skupiny Natland, která se dotýkají dobré pověsti a jména těchto společností. V uvedeném článku autor nepravdivě uvádí, že Natland prosazoval reorganizaci v insolvenčním řízení spol. Rezidence Kavčí Hory a.s., byť v rámci tohoto řízení byla [jak vyplývá též z insolvenčního spisu] reorganizace navržena samotným dlužníkem, a to za souhlasu a podpory zajištěného věřitele, společnosti Corfin Capital Partners CZ, s.r.o., IČO: 086 94214. V uvedeném článku autor dále uvádí, že proti skupině Natland [resp. proti některé, blíže nespecifikované, ze společností z této skupiny] mělo být v souvislosti s insolvenčním řízením ohledně společnosti Rezidence Kavčí Hory a.s., insolvenčním správcem Lee Loudou podáno trestní oznámení. Rovněž toto tvrzení je zcela nepravdivé, neboť proti žádné ze společností ze skupiny Natland žádné trestní oznámení v souvislosti s uvedeným insolvenčním řízením podáno nebylo.“

Abychom však dostáli objektivitě, přikládáme také článek z roku 2016, ze kterého jasně vyplývá, že vztahy skupiny Natland Group s insolvenčním správcem Lee Loudou v těchto letech nepatřily k nejlepším. V článku se nemluví o trestním oznámení, ale o žalobě.

Omluva skupině Natland

Zároveň vyhovujeme i druhé žádosti skupiny Natland Group a za FinTag.cz připojujeme i omluvu skupině Natland za ty z informací, které jsme převzali od Rizikovedluhopisy.cz. Ty vypisuje skupina Natland Group zde v sekci aktuality, kde Natland kromě svých úspěchů zhusta opravuje právě informace médií o jeho podnikání. Omluvu přitom publikujeme ve znění, jak si to vyžádala skupina Natland Group prostřednictvím své advokátní kanceláře.

„Informace publikované v našem článku s názvem „Do kauzy EMTC vstoupil Natland. Cílí na Bohemia Energy“ ze dne 19. 7. 2020, jsme uvedli nepravdivé, zavádějící a klamavé informace o skupině Natland, resp. o jejích údajných nekalých praktikách v rámci insolvenčních řízení, jež měla vést k podání trestního oznámení proti skupině NATLAND. Za uveřejnění těchto nepravdivých údajů se skupině Natland omlouváme.“

Rizikovedluhopisy a válka s Natland Group

Na závěr dodejme, že FinTag.cz se obrátil i na Marka Hermanna z portálu Rizikovedluhopisy.cz, kterého Natland Group, včetně jeho portálu v dopise redakci FinTag.cz napadá a zpochybňuje. Ten se nám k celé věci vyjádřil takto: My si za našimi články stojíme. Ať už se to některým finančním skupinám líbí, nebo ne. Dáváme si velký pozor na to, abychom byli seriózní a nikoho případnou dezinterpretací faktů nepoškodili. Jde nám pouze o informování veřejnosti. Především investorů do dluhopisů z řad “běžných občanů”, kteří často naletí kvůli své neinformovanosti nebo neochotě si věci řádně ověřit. A právě na monitoringu vývoje kauzy Bárty/EMTC se dá jasně poukázat, jak taková špatná rozhodnutí mohou skončit. Kolik z investovaných peněz [ne]uvidí lidé zpátky.“

V případě skupiny Natland Group pak uvedl, že i jeho kontaktovali její právní zástupci skupiny. Požadovali po něm nejen omluvu, ale i stažení článku Investiční skupina Natland chce vydělat na krachující skupině EMTC Tomáše Bráty na úkor věřitelů. Nicméně poté, kdy byli právní zástupci skupiny Natland seznámeni s argumentací, která podpírala tvrzení v článku obsažená, se již neozvali.

Marek Hermann se vyjádřil i ke zprávě skupiny Natland Group na jejích stránkách Server Rizikovedluhopisy šíří nepravdy o Natlandu. Podle něj je tato zpráva stará již dva měsíce, proto na ni nebude reagovat. Uvedl, že Natland není předmětem zájmu jeho serveru. Tím byl pouze vstup skupiny Natland Group do kauzy EMTC. Zejména pak zamítavý postoj insolvenčního správce EMTC k této iniciativě. Dále dodal, že psát o Natlandu bude jeho portál pouze v případě případného “dluhopisového průšvihu”. Totiž i Natland emituje vlastní dluhopisy. Zdůraznil však případného průšvihu, který tím rozhodně nechce přivolávat.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here