EGAP v programu Covid Plus zatím dala záruky za 10 miliard

362
Plus
Ilustarace: Pixabay.com

Exportní pojišťovna EGAP v programu Covid Plus eviduje 47 schválených záruk s jistinou úvěru v součtu za 10,42 miliard korun. Největší objem tvoří úvěry pro firmy z odvětví automobilového průmyslu a hutnictví. Žádosti o záruky Covid Plus přijímá pojišťovna od května, dosud zamítla dvě žádosti.

Cílem záruk Covid Plus je zajistit exportérům potřebnou likviditu na financování provozu či investic. Nejčastěji o záruky žádají banky financující exportéry ze sektoru automotive.

„Další žádosti přibývají a očekáváme, že budou přibývat zřejmě ještě ve větším množství než dosud. Teprve nyní se začíná ukazovat, jak na tom velké firmy s likviditou jsou a s tím i jejich potřeba zajištění financování. To podstatné je tedy ještě před námi. Z hlediska statistik programu rozhodne podzim,“ říká předseda představenstva EGAP Jan Procházka.

Státem zvýhodněný covid úvěr může vyjít dráž než běžný úvěr

Záruky na úvěry v programu Covid Plus jsou určeny pro velké podniky s minimálně 250 zaměstnanci, na jejichž tržbách se export podílí alespoň jednou pětinou. Malým a středním firmám slouží program Covid III.

Vedou záruky za úvěry pro automotive

Úvěry firem vyrábějící pro automobilový průmysl ve výši 2,4 miliardy korun tvoří skoro čtvrtinu garantovaných úvěrů ze strany EGAP.

PODCAST: Automotive potřebuje rychlou cashovou pomoc

S podobnými souhrnnými částkami následují záruky pro dopravní strojírenství 2,13 miliardy korun a slévárenství 2,12 miliardy korun. Se značným odstupem následují další obory jako zemědělská technika, kde jistiny úvěru činí 860 milionů korun.

Sektor v mil. Kč
automotive 2422,24
dopravní strojírenství 2130,00
slévárenství 2121,82
zemědělská technika 860,38
Dopravci 589,00
energetika 480,04
Ostatní 1818,70

[Zdroj: EGAP]

Žádat mohou i firmy z dopravy a cestovního ruchu

Od konce července mohou žádat o záruky také velké firmy z oblasti dopravy a cestovního ruchu. Jan Procházka uvedl, že se všemi velkými dopravci je EGAP v kontaktu a prvním dvěma již byly schváleny záruky v součtu za 590 milionů korun. V této souvislosti není od věci uvést například výrok jednoho z majitelů tuzemských Smartwings.

„Proces žádosti o záruky za tento úvěr je složitá a časově náročná procedura vyžadující dohodu celé řady stran,” uvedl Jiří Šimáně s tím, že zejména z těchto důvodů skupina Smartwings Group využila mimořádného moratoria.

Smartwings a ČSA fungují dál, ale i se chrání před insolvencí

Nastavení programu Covid Plus

Jak již bylo řečeno, záruky na úvěry v programu Covid Plus jsou určeny pro velké podniky s minimálně 250 zaměstnanci. Export na jejich tržbách se podílí alespoň jednou pětinou. Výše úvěru je v rozmezí od 5 milionů korun do dvou miliard korun. Maximální výše úvěru odpovídá 25% ročního obratu firmy. Výše záruk je 80 procent jistiny úvěru, v případě interního ratingu EGAP „B-„ je to 70 procent, přičemž škála používaná pojišťovnou EGAP odpovídá ratingu agentur S&P a Fitch. Program není určen firmám, které měly existenční problémy ještě před vyhlášením nouzového stavu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here