Letečtí dopravci upravují pravidla pro nákupy letenek. Cestujícím nově umožňují bezplatně měnit termíny letů. V minulosti přitom byly tyto změny často za vysoký poplatek. Bezplatnou úpravu nyní zavedla většina velkých aerolinek, a to včetně českých. Prodej letenek je v současnosti zhruba na pětině loňské poptávky.

Mezi dopravce, kteří nové pravidlo zavedli, patří například České aerolinie, Smartwings, Turkish Airlines, Lufthansa, Air France-KLM, Qatar Airways, Emirates, British Airways a další. Na změnu poplatkové politiky jako první upozornil letenkový portál Letuška.cz. Podle něj změny termínů zdarma byly dříve umožňovány pouze u dražších tarifů.

„Dnes jsou flexibilní pravidla pro nakládání s letenkami stále běžnější a týkají se letenek na lety většiny leteckých společností,“ uvedl ředitel portálu Josef Trejbal.

Aktuálně mezinárodní lety dosáhly pouze necelých deseti procent loňské úrovně. V globálním leteckém průmyslu během uplynulých šesti měsíců v důsledku koronavirové krize zaniklo více než 350 000 pracovních míst. Světová letecká osobní doprava dosáhne úrovně před koronavirovou krizí podle IATA nejdříve v roce 2024. Sdružení odhaduje, že letecké společnosti tento a příští rok úhrnem přijdou o stovky miliard dolarů.

Průměrné ceny letenek klesají

Prodej letenek v posledních týdnech a měsících výrazně ovlivňuje koronavirová krize. Kromě poklesu poptávky se mění i zvyky zákazníků. Ti nyní s koupí letenek déle vyčkávají s ohledem na vývoj situace, která se rychle mění.

Podle Student Agency se v srpnu průměrná doba mezi nákupem a odletem v létě zkrátila proti normálu o 47 procent na 23 dní. Více se prodávají i jednosměrné letenky, které nejčastěji využívají Češi vracející se do vlasti kvůli epidemiologickému vývoji.

Češi oproti minulosti také více cestují po Evropě na úkor dálkových destinací. Kvůli čemuž klesla i průměrná cena letenky. A to o cca tři tisíce korun na přibližně 6 120 korun.

Během jarní koronavirové krize byla zrušena drtivá většina letů. Mnoho cestujících však na refundace za ně stále čeká. Letecké společnosti v současnosti řeší miliony žádostí o vrácení peněz nebo alespoň změny termínu letu. Vratky mohou zdržovat i problémy některých aerolinek, kterým pro to chybí peníze.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here