Americký Ford Motor dostal německou vládu do úzkých

346
Ford_Motor
Foto: Ford Motor Company

Americký výrobce vozů Ford Motor požádal německou vládu o státní pomoc ve výši půl miliardy eur [13,6 miliardy Kč] ve formě záruk. Chce využít programu, který Berlín vytvořil pro záchranu domácích firem před dopady koronaviru. Ford má v Německu dva výrobní závody.

Automobilka má v Německu menší závod v Saarlouis na hranici s Francií a větší poblíž Kolína nad Rýnem. Ford bojoval se strukturálními problémy už před vypuknutím pandemie. O možné pomoci dlouhodobě vyjednává se spolkovou vládou a se zeměmi Severní Porýní-Vestfálsko a Sársko. Podle stanovených postupů by větší část záruk pro Ford přitom měla převzít centrální vláda, tu menší obě spolkové země.

Německá vláda se ale obává odlivu peněz daňových poplatníků do zahraničí. Alespoň to uvedl ve svém článku „Ford žádá o státní podporu – spolková vláda se obává odlivu záchranných fondů do zahraničí“ německý list Handelsblatt.

Podle listu se německý kabinet ocitl v těžké situaci, protože němečtí zaměstnanci dceřiných firem zahraničních společností by mohli posloužit jako zajatci. To znamená vytvářet tlak na vládu, aby jejich zaměstnavateli pomohla. Aniž ta by měla záruky, co přesně se s uvolněnými prostředky stane.

Ford Motor chce využít fondu na stabilitu hospodářství

Německá vláda po vypuknutí pandemie covid-19 vytvořila fond na stabilitu hospodářství [WSF]. Do něj vložila 100 miliard eur. V případě potřeby je připravena prostředky navýšit. Cílem vlády bylo zabránit krachu domácích firem, které jsou klíčové pro bezpečnost země nebo pro její infrastrukturu. Dále chtěla zamezit tomu, aby se bankrotující společnosti levně dostávaly do rukou zahraničních vlastníků.

Podle Handelsblattu o pomoc z WSF v srpnu požádalo čtrnáct firem. Jako první z něj již dříve získala devět miliard eur německá letecká společnost Lufthansa. Ale už jednání o pomoci této firmě se ukázala být obtížná. Mimo jiné proto, že aerolinky měly dceřiné podniky v zahraničí. Nyní se zdá, že opačná cesta, kdy se mají zachraňovat německé dcery zahraničních firem, je ještě komplikovanější a politicky citlivější, píše list.

Německo masivně podporuje ekonomiku

Kvůli pandemii covidu-19, jejíž hospodářské následky se Berlín snaží překonat masivními podpůrnými programy, dosáhne letošní německý státní rozpočet schodku 217,8 miliard eur [5,9 bil. Kč]. S výdaji a příjmy ve výši 508,5 mld. eur se stane letošní rozpočet rekordní. Německo přitom počítá se schodkem i v příštím roce. A to ve výši 96,2 miliardy eur [2,6 bil. Kč]. Svou dluhovou brzdu Německo bude aktivovat až v roce 2022. Do černých čísel se nevrátí ani v roce 2024, kdy ještě počítá se schodkem pěti miliard eur [135 mld. Kč].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here