Minimální mzda na Slovensku bude příští rok 623 eur

698
Slovensku
Foto: Pixabay.com

Slovensko bude zvyšovat minimální mzdu pomaleji, než předpokládá stávající zákon, který ještě loni a před propuknutím koronavirové krize prosadila bývalá vláda. Minimální mzda v příštím roce tak bude na Slovensku ve výši 623 eur, v přepočtu 16 950 korun.

Na návrh současného kabinetu premiéra Igora Matoviče [OLaNO] o tom rozhodl parlament. Po podpisu zákona prezidentkou se měsíční minimální mzda na Slovensku v příštím roce zvýší z nynějších 580 eur [15 140 Kč] na 623 eur [16 950 Kč]. To je o více než sedm procent. Pokud by zůstala v platnosti stávající pravidla výpočtu, minimální mzda by stoupla až na 656 eur [17 840 Kč].

Slovenská vláda uvažuje zavést rozpočtové výdajové limity

Podle odhadů ekonomů dosáhne minimální mzda na Slovensku v příštím roce 57 procent průměrné mzdy z roku 2019. Také do budoucna by v případě nedohody zaměstnavatelů a odborů měla minimální mzda odpovídat 57 procentům průměrné mzdy z období před dvěma lety. Stávající zákon počítá s tím, že dosáhne až 60 procent průměrného výdělku. Minimální mzdu pobírá na Slovensku jen malá část zaměstnanců.

I na Slovensku je minimální mzda politickým bojem

Opozice změnu zkritizovala. Ministr sociálních věcí Milan Krajniak řekl, že podíl minimální mzdy k průměrnému platu bude na Slovensku nadále vyšší než v Česku, Maďarsku, Německu či Francii. Výdělky zaměstnanců na Slovensku ale zaostávají za výdělky ve zmíněných zemí, včetně České republiky.

Slovenští zaměstnavatelé původně požadovali kvůli dopadům pandemie covidu-19 nezvyšovat v příštím roce minimální mzdu. Nakonec přistoupili na zmíněný vládní návrh. Odbory trvaly na původně předpokládaném zvýšení minimální mzdy na 656 eur.

Od příštího roku na Slovensku také nebudou nejnižší příplatky za práci v noci a o víkendech stanoveny jako procento minimální mzdy, ale pevnou sumou.

V Česku je minimální mzda 14 600 Kč

Na Slovensku se minimální mzda výrazněji zvyšovala za předchozích vlád pod vedením sociálních demokratů [Směr-SD] expremiéra Roberta Fica. Ti ale po porážce v únorových parlamentních volbách skončili v opozici.

S&P: Výhled úvěrové spolehlivosti Slovenska je negativní

V Česku minimální mzda činí 14 600 korun. Odbory požadují pro příští rok její zvýšení na 16 000 korun. Podnikatelé by nepřidávali vůbec.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here