Automobilka Škoda Auto zrušila kvůli pandemii koronaviru šesté noční směny, takzvaná flexikonta. Žádaly o to odbory kvůli upevnění zdraví zaměstnanců, uvedl dnes týdeník Škodovácký odborář. Škoda Auto tak nebude vyrábět na plnou kapacitu. Už dříve oznámila, že počítá s výrobními omezeními.

Šesté noční směny jsou zrušené do konce listopadu. Takzvaná flexikonta představují šestou noční směnu navíc v patnáctisměnném systému. Odbory uvedly, že se chtěly zrušením flexikont vyhnout dalšímu šíření nákazy mezi zaměstnanci.

„A hrozbě zastavení výroby, které by pro všechny bylo katastrofou,” uvedl týdeník, podle kterého flexikonta zabíjejí volný čas zaměstnanců, kteří unavení po noční směně nemají ani dva dny v týdnu pro rodinu. To podle něj způsobuje dlouhodobou přepracovanost, únavu a samozřejmě to oslabuje i jejich imunitu.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala za první tři čtvrtletí letošního roku svým zákazníkům 721 900 vozů. Jde o meziroční pokles o 21 procent. Jeho důvodem bylo výrazné narušení trhů společně s výpadky ve výrobě, způsobené uzavřením českých výrobních závodů na 39 dní ve druhém kvartálu. Tyto výpadky se v ČR již do konce roku nepodaří nahradit, uvedla už dříve automobilka.

Škoda Auto: 60% pokles zisku

Škodě Auto za prvních devět měsíců letošního roku klesl provozní zisk o 60 procent na 469 milionů eur [12,9 miliardy Kč]. Negativní dopad na hospodaření měl především nižší objem prodeje způsobený epidemií covidu-19, vývoj směnných kurzů a také mimořádné výdaje spojené s emisemi. Tyto dopady částečně kompenzovaly nižší fixní náklady a náklady na vývoj a optimalizace nákladů na produkty.

„Finanční výsledky za třetí čtvrtletí dokazují, že se naše maximální nákladová kázeň vyplácí. Také dodatečně zavedený krátkodobý program, vedoucí ke snížení nákladů a kapitálových výdajů, stejně jako opatření zaměřená na optimalizaci oběžných aktiv a likvidity, jsou účinná,” řekl člen představenstva Klaus-Dieter Schürmann.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství. Dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává 39 000 lidí, z toho téměř 34 000 v České republice.

Aktuální výsledky Škody i VW

Škoda Auto dodala za prvních devět měsíců roku 2020 zákazníkům na celém světě 721 900 vozů [-21,0 % oproti roku 2019]. Po znovuotevření dealerství ve třetím čtvrtletí překonaly zářijové celosvětové dodávky automobilky úroveň minulého roku.

[Zdroj: Škoda Auto]

Právě výsledky v září oživily naděje koncernu Volkswagen [VW] na zlepšení odbytu. Dařilo se mu v prodeji osobních aut v Evropské unii. Statistika ukázala na vůbec letošní první růst prodeje aut, a to o 3,1 procenta. Koncernu VW se v září dařilo hlavně v západní Evropě, kde prodal meziročně o 10,3 procenta více vozů. Ve střední a východní Evropě vykázal nárůst o 3,4 procenta, růst o 0,9 procenta zaznamenal i v Číně, na svém nejdůležitějším trhu. Znovu ale klesl trh v Jižní a Severní Americe.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here