Vybití norků kvůli covidu ohrožuje dánskou vládu

148
danskou
Foto: The Danish Government

Dánský ministr potravin a zemědělství Mogens Jensen včera [18.11.] oznámil rozhodnutí odstoupit kvůli nařízení vybít v zemi všechny chovné norky. U části těchto zvířat se totiž objevila agresivní mutace koronaviru SARS-CoV-2. Nařízení ale bylo v rozporu se zákony. Případ s norky ohrožuje i dánskou premiérku.

Dánsko je největší dodavatel norkových kožešin na světě, přičemž zajišťuje 40 procent globální produkce. Většina vývozu míří do Číny a Hongkongu. Na 1 139 farmách chovajících v Dánsku norky pracuje asi šest tisíc lidí. Podle chovatelů bude nařízení týkající se vybití norků znamenat konec tohoto průmyslu v zemi.

„Informoval jsem premiérku, že si přeji rezignovat na svou funkci ve vládě. Jsem si vědom toho, že nemám dostatečnou podporu parlamentních stran,“ napsal Jensen [na fotografii] na svém twitterovém účtu.

Dánsko začátkem listopadu oznámilo, že vybije celou svou populaci norků čítající až 17 milionů zvířat. Objevila se u nich mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. To by mohlo snížit účinnost vyvíjených vakcín proti covidu-19.

Mutace koronaviru může ohrozit covid vakcínu

Odborný ředitel dánského zdravotního institutu SSI Käre Mölbak zdůraznil, že u norků objevený vir není nebezpečnější než ostatní koronaviry. Riziko spočívá v tom, že je odolnější vůči protilátkám. Podle expertů se v podmínkách chovů norků s tisíci zvířaty koronavirus rychle šíří a občas patrně přeskočí i zpátky na lidi. Dánští vědci se obávají, že genetické změny ve variantě viru spjaté s norky, mohou ohrozit účinnost budoucí vakcíny.

Zmutovaný koronavirus se objevil u norků i lidí v Dánsku

S vybíjením infikovaných zvířat začala dánská vláda již v říjnu. Později přiznala, že nařízená likvidace zdravých zvířat nemá oporu v zákonech. V úterý [17.11.] uvedla, že se jí podařilo získat v parlamentu většinovou podporu pro legalizaci jejího plánu na vybití všech norků.

Kauza ohrožuje i dánskou premiérku

Celá kauza vážně pošramotila pověst celého kabinetu premiérky Mette Frederiksenové. Ta byla oceňována, jak se jí s pomocí přísných karanténních opatření dosud daří zvládat koronavirovou krizi. Zatímco v červenci vládě důvěřovalo více než 75 % obyvatel, v polovině listopadu ji podporu vyjádřilo jen něco přes 50 %. Opozice vyzvala vládu k demisi.

Frederiksenová se za kontroverzní opatření již veřejně omluvila a obvinila z omylu právě ministerstvo zemědělství. Ze zprávy o vyšetřování záležitosti ale vyplývá, že rozhodnutí vybít norky přijali kolektivně všichni významní ministři. Vyšetřování, které zadala vláda, dále ukázalo, že před televizním oznámením Frederiksenové o vybití norků ze 4. listopadu byl její úřad upozorněn na právní problémy související s uzavřením norkových farem.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here