Distributoři, producenti i kinaři dnes mohou žádat o peníze

148
producenti
Foto: Pixabay.com

Zástupci audiovizuálního oboru mohou dnes začít žádat u Státního fondu kinematografie [SFKMG] o peníze, které by jim měly částečně nahradit výpadky příjmů kvůli omezením proti šíření koronaviru. Určeno je pro ně 127 milionů korun a žádat o ně mohou provozovatelé kin nebo distributoři a producenti filmů.

Mimořádná výzva, kterou fond vyhlásil dnes, je jediným podpůrným programem pro audiovizuální průmysl. Celá audiovize byla totiž vyřazena z obou programů Covid – Kultura.

V druhé výzvě Covid Kultura se sešly žádosti za 359 milionů

„Ve výzvě mohou stejně jako v květnu žádat pouze provozovatelé kin, distributoři a producenti. Uznatelné náklady jsou primárně na kreativní tým, který bude inovace realizovat. Dále na nájmy a provozní náklady v případě, že nebyly předmětem podpory jiných vládních podpůrných programů,” řekla ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková.

Výzva má kromě udržení základní filmové infrastruktury za cíl zjistit jeho inovační schopnosti. Zákon neumožňuje plošně podpořit celý sektor audiovize. To kritizovali právě filmoví distributoři a producenti.

„V současné chvíli je nezbytné udržet a zachovat alespoň základní strukturu filmového průmyslu v ČR. […] Je to nezbytná podmínka s ohledem na budoucí konkurenceschopnost celého audiovizuálního průmyslu a kreativních průmyslů v ČR obecně, jejichž jsou právě producentské a distribuční společnosti tahounem,” doplnila ředitelka fondu.

Distributoři, producenti a kina: Jak je výzva financována

Mimořádnou dotaci 98 milionů korun schválila vláda a potvrdil rozpočtový výbor Sněmovny. K této sumě přibylo 29 milionů korun získaných změnami v plánované Krátkodobé koncepci fondu na rok 2021.

„Do mimořádné výzvy se přesune devět milionů korun původně plánovaných v okruhu distribuce na podporu kin a 20 milionů korun původně plánovaných na druhou výzvu na minoritní koprodukce, která měla být vyhlášena v červenci 2021,” vysvětlila předsedkyně Rady SFKMG Helena Bendová.

Zdůraznila, že pandemie urychlila potřebu proměny audiovizuálního prostředí: „Výstupy získané z výzvy budou zpětnou vazbou od filmového průmyslu. To, abychom mohli co nejpřesněji, nejlépe a nejrychleji postavit nový audiovizuální fond.”

Do Česka se vracejí filmaři. Do práce se těší i Tom Hanks

Audiovize v Česku vydělá 30 miliard korun ročně

Asociace producentů v audiovizi [APA] na jaře uvedla, že opatření proti koronaviru způsobí v Česku ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborech ztráty ve stovkách milionů korun. APA tehdy uváděla, že ve hře je pokles filmové výroby o 75 procent do konce roku. V první vlně pandemie se v Česku zastavilo i filmové natáčení. Při současných opatřeních se ale točit může, zahraniční filmové štáby tak mohou činit od konce května.

Audiovize v posledních letech přitom dosahovala objemu tržeb až 30 miliard korun ročně. Nebýt pandemie, sektor by zřejmě rostl dál. Během jarní vlny APA odhadovala celkový pokles výroby ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborů o 75 procent.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here